УКР РУС
» » "Нас не вдалося роздробити і проковтнути": Президент України взяв участь в урочистостях до Дня Соборності
Всі новини

"Нас не вдалося роздробити і проковтнути": Президент України взяв участь в урочистостях до Дня Соборності

Урочисті заходи до Дня Соборності у Києві. На Софійську площу столиці приїхали більш як тисяча людей, там не лише кияни, а й гості з різних регіонів. В урочистостях взяв участь Президент, він виступив перед учасниками зібрання.


Зокрема, Петро Порошенко наголосив: Україна – унітарна держава і на її теренах не було федерацій та територій зі спеціальним статусом.

"Час істини настав у 2014-му – Україна твердо ступила на шлях зміцнення своєї свободи і незалежності. На шлях до Європейського Союзу, до НАТО. І щоб змусити нас зректися цього вибору, Москва анексувала Крим і спробувала роздробити нас на частини, аби легко проковтнути. І перед нами знову постала загроза втрати соборності і незалежності, але ціною великих жертв і зусиль українського народу ця загроза відведена", – заявив Президент.

Окрім того, Глава Держави порушив й економічні питання, зокрема, запевнив, що вже незабаром Україна матиме інвестиції.

Окрім офіційних промов, учасникам заходу на Софійській площі зачитали сам документ акта злуки, а також показали уніформи, які одягали військові УНР та ЗУНР сто років тому.

День Соборності Україна відзначає 22 січня, – у день проголошення Акта злуки – об'єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Саме на Софійську площу сто років тому з'їжджалися урядники, щоб проголосили акт Злуки, об'єднання українських земель.

Ось цитата з історичного документа 22 січня 1919 року: "Однині во єдино зливаються століттям одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська народна республіка/Галичина, Буковина, і Угорська Україна/і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які умирали найкращі сини України".

Через лічені місяці після проголошення злуки – більшовики захопили Київ, частину Галичини – поляки, а Закарпаття – Чехословаччина. Але історична декларація пронесла крізь роки ідею Українського об'єднання і Соборності.

Одним із символів є живий ланцюг: 1990 року мешканці Радянської України взялися за руки, з'єднавши Івано-Франківськ, Львів, Рівне, Житомир та Київ. Цей живий ланцюг, що об'єднав Україну, був одним із наймасштабніших у світовій історії, за різними підрахунками у дійстві взяли участь близько трьох мільйонів людей. "Живий ланцюг" простягався практично на 700 км. Це було перше масове святкування знакової події – проголошення акта злуки.

Традиція живе і тепер. Вже 12 рік поспіль на мосту Патона у живий ланцюг збираються люди. Цьогоріч прийшло близько тисячі осіб. Вони теж беруться за руки і символічно з'єднують два береги Дніпра, нагадуючи про історичні події 1919-го року.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну