УКР РУС
» » НБУ показав монету на честь 100-річчя з дня об'єднання УНР і ЗУНР
Всі новини

НБУ показав монету на честь 100-річчя з дня об'єднання УНР і ЗУНР

Національний банк України (НБУ) випустить пам'ятну монету, присвячену сторіччю з дня проголошення Акту про об'єднання ЗУНР і УНР. Про це повідомила прес-служба НБУ.

Номінал монети – 5 гривень, тираж – 40 тисяч штук. Придбати сувенірну монету можна буде з 17 січня 2019 року

НБУ показав монету на честь 100-річчя з дня об'єднання УНР і ЗУНР

На аверсі монети розміщено малий Державний герб України, під ним – напис "Україна"; в центрі на дзеркальному тлі шрифтова композиція з абревіатур УНР/ЗУНР; внизу на матовому тлі номінал "5 гривень", по боках від якого – стилізований рослинний орнамент, внизу – рік карбування монети "2019" і логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети на дзеркальному тлі розміщено фрагмент Акту про об'єднання: "Однині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Збулися одвічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України". Латентним зображенням на тексті проглядається тризуб. Ліворуч і праворуч від напису розміщені медальйони із зображенням символів Західної України (лева) і центральної України (Архангела Михаїла), від яких вгору йде стилізований рослинний орнамент у вигляді лаврових гілок. Внизу – напис півколом – "100 років Акту про об'єднання".

"[Монета] присвячена урочистому проголошенню Акту про об'єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки в єдину незалежну державу. 22 січня 1919 року в урочистій обстановці на Софійській площі в Києві відбулася подія, яка стала підсумком відповідного підготовчого процесу, – був проголошений Акт про об'єднання українських земель, в якому зазначалося, що відтепер український народ, звільнений могутнім поривом своїх сил, має змогу об'єднати зусилля всіх своїх синів будувати нероздільну самостійну Українську державу", – зазначили в НБУ.

Відзначимо, 22  січня Україна святкує День Соборності. Історія свята пов'язана з прийняттям найважливішого державного документа 100 років тому. 9 січня 1918 року на колишніх землях Російської імперії була створена Українська Народна Республіка (УНР), а на територіях, що входили до складу Австро-Угорської імперії, була утворена Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). А ось через рік, 22 січня 1919 року, відбулося об'єднання УНР і ЗУНР – в Києві на Софійській площі було проголошено універсал, яким дві республіки об'єдналися в соборну Україну.

Раніше НБУ показав найкрасивіші пам'ятні монети року. Кращі дизайни визначили у трьох номінаціях.

При цьому Монетному двору України виповнилося вже 20 років:


Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну