УКР РУС
» » Порошенко пояснив, чому Кремль "крючить", а Лукашенко – чому він не "нахилить" Білорусь. ТОП-5 цитат тижня
Всі новини

Порошенко пояснив, чому Кремль "крючить", а Лукашенко – чому він не "нахилить" Білорусь. ТОП-5 цитат тижня

Чиє Азовське море і що думає Лукашенко про перспективи об'єднання з Росією? Читайте головні цитати минулого тижня в спеціальному матеріалі сайту "Сегодня".



Петро Порошенко: Якщо Кремль так крючить, ми рухаємося в правильному напрямку


Президент України Петро Порошенко назвав "конвульсії" Росії через автокефалію української церкви ознакою руху в правильному напрямку. Те, що тема автокефалії української церкви очолила перші шпальти світових ЗМІ і їй приділяють увагу державні діячі різних країн, виводить з себе російське керівництво, наводить слова президента його прес-служба.

"Саме тому так крючить Кремль, і це додатковий факт того, що ми рухаємося в правильному напрямку", - заявив він.

На цьому тлі у Росії не залишається нічого іншого, крім спроб протиставити новинам про надання Вселенським патріархатом Томосу про автокефалію "лише брудні фейки і спроби розпалити протистояння на релігійному ґрунті", – додав Порошенко.

"Але нічого у Москви не вийде. Тому що в українців вистачить мудрості, щоб не піддатися на провокації Росії", – попередив президент.

Нагадаємо, раніше в Російській православній церкві заявили про те, що нібито Україна дала вселенському патріарху Варфоломію хабар, щоб той підписав Томос про автокефалію Православної церкви України. 



Степан Полторак: Азовське море – українське

Міністр оборони Степан Полторак розповів, навіщо Росія напала в Керченській протоці: перед атакою Москва стягнула до кордону техніку, озброєння і особовий склад.

Відкрита агресія Росії щодо кораблів українських ВМС в нейтральних водах у районі Керченської протоки стала для керівництва України несподіванкою.

"Відкритий напад на наші військові кораблі в нейтральних водах був для нас несподіваним", – сказав він.

Полторак впевнений, що метою російської провокації було домогтися вогню у відповідь від українських моряків, щоб почати масштабне вторгнення в країну. Для цього на кордоні з Україною вже чекала значна кількість техніки, озброєнь і особового складу РФ.

Незважаючи на те, що трапилося, українські кораблі продовжать проходити через Керченську протоку, запевняє міністр.

"Будуть і двадцятий, і сотий проходи. І завжди, тому що Азовське море також є українським, а Маріуполь і Бердянськ – наші порти, де працює значна частина економіки. Ми не відмовимося від нашого права вільно проходити через Керченську протоку тоді, коли в цьому буде необхідність", – попередив Полторак.

Крім того, глава Міноборони висловив надію на те, що міжнародним партнерам Києва вдасться переконати Росію в необхідності виконання міжнародних угод. 



Олег Сенцов: Я не збираюся впадати у відчай або сумувати


Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко отримала від незаконно засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова лист, в якому той ділиться своїми планами, очікуваннями і настроєм. Так, Сенцов закінчив новий роман і чекає публікацію збірки оповідань.

"Отримала лист від Олега Сенцова. Ключові слова для українців і світу:"Я не збираюся впадати у відчай або, тим більше, сумувати - не дочекаються! ... Загалом, я не збираюся припиняти ні творчу діяльність, ні громадську", - цитує вона Сенцова на своїй сторінці в Фейсбуці.

За словами Геращенко, режисер пише про те, що як і раніше багато працює, в кінці грудня 2018 роки закінчив новий роман. "Чекає, що в цьому році побачить світ збірка його оповідань, роман і почнуться зйомки кіно або театральна постановка за його сценарієм", - додала вона.

Перший віце-спікер парламенту зазначила, що сила волі і мужність Сенцова стимулюють працювати далі і не опускати руки.

"Не маємо права. Українці в тюрмах РФ показують нам приклад", - підсумувала вона.

Нагадаємо, у своєму попередньому листі український режисер подякував активістам за посилку, яку йому вручили через місяць затримки - якраз напередодні церемонії вручення премії ім. Сахарова в Європарламенті, яку отримала його сестра Наталя Каплан.



Майк Помпео: Автокефалія – це історичне досягнення для України


 

Держсекретар США Майк Помпео вітав надання Константинопольським патріархатом автокефалії Православної церкви України і зазначив, що Сполучені Штати продовжують твердо підтримувати релігійну свободу. Про це йдеться в поширеній в четвер заяві прес-служби Держдепартаменту.

"Оголошення 6 січня про автокефалію для незалежної Православної церкви України є історичним досягненням в умовах, коли Україна прагне визначити обриси свого власного майбутнього. З цієї нагоди Сполучені Штати знову висловлюють свою рішучу підтримку суверенній і незалежній Україні", - заявив держсекретар.

За його словами, "Сполучені Штати продовжують твердо підтримувати релігійну свободу, в тому числі свободу для членів релігійних груп самим вирішувати питання своєї релігії у відповідності зі своїми переконаннями, без зовнішнього втручання".



Олександр Лукашенко: Тут ніхто нікого не нахилить

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, коментуючи "злиття" з Росією, розповів, чому РФ не зможе в односторонньому порядку поглинути його країну.

"Ми з президентом Росії однозначно визначили, що сьогодні на порядку денному такого питання немає – про об'єднання", – сказав він 10 січня на нараді з соціально-економічного розвитку Білорусі в 2019 році.

У той же час Лукашенко нагадав, що Росія не може сама приймати Конституцію Союзної держави, в якій було б прописано створення єдиних органів правління, валюти і політики.

За його словами, союз двох держав може розвиватися тільки на рівноправній основі, що є "фундаментальним принципом побудови будь-якого союзу".

"Немає рівноправної основи – немає союзу. Все повинно відбуватися на рівноправній основі, і на це повинна бути воля двох народів – Російської Федерації та Білорусі ... Тому з багатьох-багатьох причин, ви самі розумієте, про об'єднання двох держав не йдеться", – додав він.

У той же час білоруський президент впевнений, що Москва і сама не піде на примус Мінська до злиття.

"Немає такої можливості у Росії, з огляду на наслідки всього, на це піти. Тому треба заспокоїтися і припинити ці розмови, що хтось когось нахилив або нахиляє. Тут ніхто нікого не нахилить", - зазначив він.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну