УКР РУС
» » Утримували 2 роки і збиралися повісити: що розповів моряк Новічков після повернення з Ірану
Всі новини

Утримували 2 роки і збиралися повісити: що розповів моряк Новічков після повернення з Ірану

З Тегерана – до Одеси. Український моряк Андрій Новічков, якому загрожувала смертна кара в Ірані, нарешті повернувся до України. Його обміняли на іранського студента, якого у Харкові підозрювали в шпигунстві. Протягом 2 років Новічкова звинувачували у тому, що він нібито довів до самогубства іранського матроса. Слідство у цій справі тривало понад рік. Увесь цей час Новічкова чекала в Одесі його 82-річна бабуся. Як зустрічала вона онука і які деталі ув'язнення по-іранськи розповів сам моряк – далі в сюжеті.


У київському аеропорту українського моряка зустрічають лише журналісти. Рідня чекає в Одесі. Андрій Новічков – не багатослівний: "Давайте залишимо дурні питання на потім. Нормально я себе почуваю. Як людина. Живий-здоровий".

За своє звільнення моряк усім подякував. І Президентові, і дипломатам, і розвідникам. З України він поїхав 2 роки тому. Працював старшим помічником капітана іранського судна. Аж поки на кораблі не стався інцидент – один із матросів вистрибнув за борт. Українця ж звинуватили в тому, що саме він довів його до самогубства.

Згадує: "Завезли в суд, завели в кабінет, сказали "вбивця – пішов". Усе. Вивезли, закрили, посадили". І йому інкримінували умисне вбивство. Утім, доказів слідство не мало. І сам моряк свою провину заперечував.

Новічков вважає: "Це специфіка їх народу. Кроки, зроблені без обдумування, які піддають життя максимального ризику. Тобто, людина, яка вистрибує за борт на ходу, в холодну воду, не роздумуючи... Я вважаю, що таким точно не місце в море. Сам вистрибнув, у мене з ним конфліктів не було".

В Ірані українському моряку загрожувала страта через повішання. Новічков оголосив голодування. Згодом його випустили під особисте зобов'язання. Але виїжджати з Ірану він не мав права. Увесь цей час українські дипломати боролися за його звільнення. Одесити ж мітингували і вимагали звільнити земляка. Навіть писали на Банкову.

Зрештою, Новічокова таки вдалося обміняти. Він повернувся до Києва, а до Тегерана полетів іранець, якого в Україні звинувачували у шпигунстві. Він був помилуваний указом Президента і вже повернувся до своєї країни.

З аеропорту Новічков відразу поїхав до Одеси. На нього там увесь цей час чекала 82-річна бабуся. Але гарячий борщ – то на потім. Спершу гарячі обійми. Вже на рідній землі 34-річний моряк згадує, як в Тегерані йому пропонували визнати свою провину, а ще – прийняти іслам.

Не погодився: "Пропозиція була дуже дурною і необдуманою. Вони запропонували мені визнати вину, заплатити $3 тис. штрафу та поїхати додому вже наступного дня. Але – нема дурних".

Наразі, коли з Андрія зняли всі обвинувачення і повернули додому, його бабуся перевела дух. А от мати моряка померла, не дочекавшись повернення сина. Плани Андрія на майбутнє – трохи відпочити. Але краще, каже, відразу знову піти в рейс. Грошей заробити. За 2 роки ув'язнення накопичилися борги.

Анна Мірошниченко, Василь Дмітрієв, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну