УКР РУС
» » Перекладачка, яка досконало володіє зброєю: що потрібно знати про "путінську шпигунку" Марію Бутіну
Всі новини

Перекладачка, яка досконало володіє зброєю: що потрібно знати про "путінську шпигунку" Марію Бутіну

13 грудня російська громадянка Марія Бутіна, заарештована в червні за звинуваченням у шпигунстві проти Америки на користь РФ, заявила в суді, що визнає свою провину в участі в змові проти США. Наступне засідання суд призначив на 12 лютого 2019 року – імовірно, в цей день буде названа дата винесення вироку. Їй загрожує від півроку до п'яти років в'язниці з подальшою депортацією. Хто така Марія Бутіна і чому її звинувачують у шпигунстві, читайте в спеціальному матеріалі сайту "Сегодня".



Влучний стрілець і бізнесвумен

Марія Бутіна народилася в Барнаулі в 1988 році. Закінчила школу з поглибленим вивченням англійської, має диплом політолога. Вільно володіючи англійською, неодноразово працювала перекладачем на зустрічах російських і американських політиків і громадських діячів. За офіційною інформацією, Бутіна – голова правління російської міжрегіональної громадської організації "Право на зброю".

За даними The Washington Post і "Коммерсант", за підтримки батька-бізнесмена Бутіна розпочала підприємницьку діяльність в Алтайському краї з роздрібної торгівлі меблями, була господинею мережі меблевих магазинів. Потім продала бізнес, брала участь в праймеріз "Молодої гвардії "Єдиної Росії" і в 2011 році переїхала в Москву. У 2012 році в Москві відкрила рекламне агентство. 

З 2012 року працювала з колишнім сенатором і заступником голови Центробанку Росії Олександром Торшиним в якості спеціального помічника, також вони вели спільний бізнес. Завдяки Торшину неодноразово виїжджала в США, де вони обговорювали економічні відносини США і РФ з американськими високопосадовцями. 

Двома роками раніше – в 2010-му – Бутіна, яка з дитинства любила зброю і сама відмінно стріляла, виступила засновником громадської організації "Право на зброю". У період з 2012 по 2016 роки Бутіна встановила контакти і риймала в Росії делегації Національної стрілецької асоціації США і сама неодноразово виїжджала в США, куди перебралася в 2016-му за студентською візою. 

В Америці Бутіна позиціонувала себе як поборниця права на носіння зброї і прагнула зав'язати тісні стосунки з Національною стрілецькою асоціацією (НСА) від імені Росії. Також заводила знайомства серед американських політиків-республіканців з подібними поглядами на захист прав власників зброї. У липні 2015 року Марія взяла участь у передвиборчому мітингу Дональда Трампа, поставивши майбутньому президентові питання про його політичні наміри щодо Росії. 

3 лютого 2017 року Бутіна в складі російської офіційної делегації відвідала Національний молитовний сніданок – урочистий захід за участю президента США. За відомостями The New York Times, Бутіна як мінімум двічі намагалася організувати таємну зустріч Трампа і Путіна в період президентської кампанії в США 2016 року. В американських ЗМІ публікувалися критичні матеріали про Бутіну, низка сенаторів вимагала розслідування її діяльності. У лютому 2018 року Бутіна найняла американського адвоката Роберта Дрісколла.

Фото: Facebook Марії Бутіної

Американській пресі стало відомо, що навесні 2018 року Бутіна в присутності адвоката "добровільно в закритому режимі протягом восьми годин давала свідчення представникам обох партій у спецкомітеті з розвідки Сенату Конгресу США, а також надала їм тисячі документів". У квітні 2018 року в орендованій квартирі Бутіної у Вашингтоні відбувся обшук, до літа Марія, відчуваючи проблеми з працевлаштуванням, стала готуватися до повернення в Росію і пакувати валізи. Але 15 липня 2018 року, напередодні зустрічі Трампа і Путіна в Гельсінкі, вона була арештована американськими спецслужбами у Вашингтоні.

Після затримання Мін'юст США звинуватив у шпигунстві громадянку Росії. Марії Бутіній висунули звинувачення через підозри в шпигунстві і веденні діяльності в якості агента Російської Федерації.



Підбиралася до Трампа

За версією слідства, Бутіна з 2015 року і, можливо, раніше в окрузі Колумбія і в інших місцях займалася конспіративною діяльністю на користь уряду Російської Федерації.

Під час попереднього слухання в окружному суді округу Колумбія ведучий обвинувач у справі показав фотографію, на якій Бутіна відображена під час зустрічі з передбачуваним російським розвідником в ресторані Вашингтона. В результаті федеральний суд відмовився звільнити її під заставу: під час засідання суду прокурори наполягали, що у Бутіної є зв'язки з російською розвідкою та існує серйозний ризик, що вона покине США.

Крім того, влада показала копію знайденої детективами ФБР в її квартирі замітки, написаної від руки, в якій говориться, як реагувати на пропозицію про наймання від російського розвідувального агентства, а також її фотографію перед Капітолієм у день інавгурації Дональда Трампа.

Далі було ще цікавіше: спливла інформація про те, що обвинувачена в агентурі росіянка контактувала з чиновниками Мінфіну США  і Федеральної резервної системи. Про це повідомляє Reuters.

Зокрема, мова йде про зустріч з віце-президентом Федеральної резервної системи Стенлі Фішером і заступником міністра фінансів Натаном Шитса. Фішер, який достроково пішов у відставку з посади заступника голови ФРС у вересні 2017 року, підтвердив факт зустрічі з Торшиним і Бутіною, яка, за його словами, виступала в ролі перекладача. Втім, чиновник заявив, що не пам'ятає подробиць. Шитс, який також покинув державну службу, від коментарів відмовився.

Як з'ясувалося, Марію Бутіну фінансував російський мільярдер Костянтин Ніколаєв – співвласник однієї з найбільших російських залізничних компаній і співзасновник горезвісного "Сколкова". Про це повідомляє The Washington Post із посиланням на сенаторів, присутніх під час допиту Бутіної.

За словами джерел видання, росіянка розповіла, що Ніколаєв надавав фінансову підтримку організації "Право на зброю", членом правління якої є Бутіна. Представник мільярдера підтвердив, що Ніколаєв контактував із заарештованою росіянкою під час запуску організації з 2012 по 2014 рік, але відмовився коментувати інформацію про фінансування.

Видання із посиланням на джерела зазначає, що син Ніколаєва Андрій під час навчання в США був волонтером штабу Трампа на виборах у 2016 році. Його також бачили в готелі Трампа у Вашингтоні напередодні інавгурації президента.

Далі з'ясувалося, росіянка була куди ближче до оточення Трампа, ніж вважалося раніше. За інформацією The Washington Post, російська шпигунка Бутіна безпосередньо контактувала з чиновниками 45-го президента США.

У звіті, який передали профільному комітету Сенату США з розвідки, уточнюється, що Бутіна протягом 6 місяців контактувала з Джорджем Гордоном, який обіймав пост директора національної безпеки кампанії Трампа. Восени 2016 року Бутіна і Гордон обмінялися кількома листами. Після цього Гордона запросили відвідати концерт рок-групи Styx у Вашингтоні, а Бутіну запросили на вечірку на честь дня народження Гордона.

Відзначилася Бутіна і в Україні. 23 липня стало відомо, що народний депутат Ірина Фріз має намір звернутися до Генеральної прокуратури України з метою порушення кримінального провадження щодо Бутіної. Про це Фріз написала у своєму Facebook.

Перекладачка, яка досконало володіє зброєю: що потрібно знати про "путінську шпигунку" Марію Бутіну

"На відео можна побачити, як вона підтримує дії Росії в Криму. Через це буду звертатися до Генеральної прокуратури України і Служби безпеки України про наявність ознак злочину і порушення кримінальної справи проти Марії Бутіної. Її виступи в Україні в 2014 році є непрямим підтвердженням виконання завдань спецслужб РФ", – написала Фріз.



 Три місяці в одиночній камері, до п'яти років у в'язниці

Суд відмовився звільняти Бутіну під заставу. Вона сидить у в'язниці міста Олександрія, штат Вірджинія (за твердженням її батька Валерія Бутіна, останні три місяці Марія провела в одиночній камері), і щосили співпрацює зі слідством.

На думку журналістів телеканалу NBC, вона має намір визнати себе винною в порушенні американських законів про іноагентів. За це їй може загрожувати до півроку тюремного ув'язнення з подальшою депортацією.

Журналісти NBC зробили такий висновок після вивчення документів, в яких обумовлюються домовленості між прокуратурою і захистом росіянки. З цих матеріалів нібито випливає, що Бутіна визнає себе винною за одним пунктом звинувачення, що стосується змови з метою порушення законів про іноагентів у США.

Згідно з документом, Бутіна визнає себе винною в тому, що вступила в змову з якимось громадянином США щодо встановлення за вказівкою неназваного російського посадовця "неофіційного каналу зв'язку з американцями, що при владі й впливають на політику США". Це нібито робилося "в інтересах Російської Федерації". NBC стверджує, що громадянин США, про якого йдеться, – це активіст Республіканської партії Ерік Прінс, а росіянин – вже відомий нам Олександр Торшин.

Максимальне покарання за цей злочин становить п'ять років тюремного ув'язнення. Разом з тим, як зазначає телеканал, Бутіній може загрожувати до шести місяців ув'язнення. Передбачається, що після цього росіянку депортують до РФ. Не виключається, що їй взагалі не доведеться відбувати тюремне ув'язнення.

Під час засідання суду 13 грудня "путінська шпигунка" Бутіна частково зізналася в скоєному. Вона погодилася на подальшу депортацію і неможливість оскаржити рішення суду.

У документах прокуратури федерального округу Колумбія, яка вела справу Бутіної, йдеться, що вона підписала угоду зі слідством ще 8 грудня. Крім неї документ підписали її адвокати Роберт Дрісколл і Альфред Керрі, а також прокурор Джессі Лью та його заступники Ерік Кеннерсон і Томас Сондерс.

Кремль традиційно "злив" свого агента: як заявив Путін, про Бутіну не чули в жодній спецслужбі РФ.

"Ніхто про неї взагалі нічого не знає. Єдине, де про неї хтось щось знає – це в Раді Федерації, вона там у когось заступником нібито працювала. І їй за це 15 років? Це взагалі що таке?" Я не знаю, що вони там придумають і чого накрутять на ці 15 років", - заявив президент Росії, який у вісімдесяті роки сам був штатним співробітником Міністерства державної безпеки НДР.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну