УКР РУС
» » Томос для України став історичною катастрофою для Путіна – Gazeta Wyborcza
Всі новини

Томос для України став історичною катастрофою для Путіна – Gazeta Wyborcza

З 6 січня в України офіційно є своя повноправна і незалежна від Москви церква. Це історична поразка Росії, а для Володимира Путіна – політична катастрофа, яку він заслужив.

Про це пише Gazeta Wyborcza, нагадуючи про те, як Вселенський патріархат у Константинополі "повернув до життя" Православну церкву України (ПЦУ), передавши митрополиту Київському Епіфанію скіпетр і томос.

Видання пише, що до цього часу єдиною "канонічною", тобто визнаною в світі церквою в Україні була так звана УПЦ Московського патріархату. Її духовними конкурентами були УАПЦ і УПЦ Київського патріархату, але жодна з них не мала міжнародного визнання. І тепер саме ці конфесії утворили нову єдину ПЦУ. Патріарх Константинопольський Варфоломій, який користується найбільшим авторитетом у православному світі, зробив її законною, незважаючи на всі протести Москви.

Для віруючих це дуже важливо, тому що всі таїнства, які вони отримували від невизнаних конфесій в Україні, тепер набувають особливої духовної вага, зазначає видання. Тепер на тлі війни на Донбасі і окупації Криму українці поступово будуть переходити в "свою" церкву, відмовляючись від тієї, яку контролює Кремль. Це буде тривалий, але невпинний, незважаючи на спротив Москви, процес. Однак, створення ПЦУ має не тільки політичне або релігійне, а й велике історичне значення.

"Адже Україна перестала бути тим, що Москва називала своєю" канонічною територією ". Кремль втратив те, що з часів Переяславської ради 1654 року вважав своїм. З точки зору ідеології, панування Росії над сусідньою країною та її народом закріпив придбаний Петром Першим у 1686 році декрет Константинопольського патріарха, в якому визначалася перевага Москви над українським православ'ям", – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що автокефалія України – це кінець старої концепції про зображення Москви в якості "третього Риму", тобто всесвітнього центру християнської цивілізації. Це також фіаско для імперіалістичної ідеї Путіна про так званий "русскій мір", який нібито повинен об'єднати православних слов'ян.

"Якби сьогодні правління Путіна скінчилося, він би увійшов в історію як невдаха, який зробив так, що з-під впливу його країни спочатку вийшла Грузія (здобуток Катерини II в 1783 році), яка колись була лояльною, а після війни 2008 року перетворилася на ворога Москви. А тепер це зробила і Україна. Позбавлена цих "провінцій", Росія перестає бути імперією, а Путін, як би його не демонізували, може зайняти в історії своєї країни місце поруч з Михайлом Горбачовим, якого співвітчизники звинувачують в розвалі СРСР ", – йдеться в статті.

Видання зазначає, що саме Путін несе відповідальність за втрату російського впливу. Тому що він привів імперію до краху своїм агресивним підходом до сусідів і військовими авантюрами.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну