УКР РУС
» » Небезпека в багатоповерхівках: як нині працюють ліфти, через які ледь не постраждали люди
Всі новини

Небезпека в багатоповерхівках: як нині працюють ліфти, через які ледь не постраждали люди

З року в рік мешканці багатоквартирних будинків потерпають від несправних ліфтів. Застаріле обладнання та зношені кабіни – це лише частина комунальної проблеми. І добре, якщо ліфтові негаразди обмежуються пасткою пасажирів і чеканням на ремонтників. Журналісти "5 каналу" дізналися, що змінилося в тих будинках, де підйомник падав чи ламався разом із людьми. Чи працюють вони та чи замінили старе обладнання на нове – в нашому матеріалі.


Ліфт у Дніпрі на житловому масиві Тополя-2 не працює, відколи у пастці підйомника опинилася 17-річна дівчина. Торік у квітні школярка з п'ятого поверху спускалася на перший. На третьому ліфт прискорився. Як наслідок – провалився на півметра в шахту. Звідти дівчину дістали сусіди.

"Ніяких травм не було, просто дитина злякалася, але ось до цього дня нічого не можемо домогтися.  Він працює, але нам його не підключати. Причина в тому, що вони подали позов, зажадали компенсацію моральну з ліфтового господарства. От це вже триває", – пояснює мешканка будинку Наталя Ткачук.


"Ситуація зайшла в глухий кут, у мене на 8-му поверсі живе людина з інвалідністю. Я вже зверталася і до слідчого, і в ту компанію, в якій призначено проведення експертизи. Нам кажуть – ні. Справа кримінальна. Я не знаю, що робити далі", – каже голова місцевого ОСББ Олеся Фрідкіс.

Херсон. Вулиця Лавриньова, 22. Півтора року тому в цій дев’ятиповерхівці двоє підлітків зайшли в ліфт і тільки-но двері зачинилися, підйомник почав падати з п’ятого поверху. Зупинився лише на другому.

"Хлопці залишилися цілі, тільки злякалися. Була комісія, порушено кримінальну справу, батьки написали заяву", – розповіла голова ОСББ Януарія Статілко.


Після того інциденту ліфт полагодили, але на новий не замінили. Мешканці кажуть: зараз підйомник працює з перебоями.

"Ліфт працює з перебоями, не дуже добре, так як працював до технічної перевірки. Він начебто працював як годинник, а зараз то часто вибиває світло, то в нас зупиняється, то люди застряють, не працює так, як має працювати. Бояться, особливо з дітьми, особливо старі, деякі ходять пішки", – каже мешканка будинку Ірина Нікішенко.


"Ми з впевненістю можемо сказати, що порушень ніяких немає, була штатна ситуація, ліфт прискорився і спрацювала система уловлювачів, дітей звільнили, немає травм. Після цього було повторне обстеження комісії ЖКГ, є висновок поліції, комісії, після чого ліфт отримав дозвіл на експлуатацію", – пояснив начальник виробничого відділу ПРАТ "Херсонліфт" Сергій Сердюк.


Іще один випадок із несправним підйомником уже в столиці.

У будинку за адресою Оноре де Бальзака, 65-а, в червні минулого року зламався ліфт. У ньому в той час перебувала жінка.

ЗМІ тоді повідомляли: жінка пролетіла з чотирнадцятого поверху до третього, де ліфт зупинився. Цю історію пригадує Сергій Бартюк, того дня чоловік передостаннім піднімався цим підйомником перед інцидентом.

"Ми якраз на цьому ліфті з батьками піднялися, і жінка зайшла вище на два поверхи, і ось це якраз ми сумки заносили, і він як раз обірвався. Це добре, що ми піднялися, у мене дитина. А так би з дитиною невідомо, що було б", – пригадує мешканець будинку.


Жодного падіння з пасажиром не було, запевняють у "Майстерліфті" – компанії, яка обслуговує цей підйомник. Причину поломки тоді одразу виявили та все полагодили.

"Були проведені роботи по заміні важеля дверей шахти третього поверху та відновлено роботу ліфту. На жаль, заздалегідь тип цієї поломки передбачити складно. Технічне обслуговування ліфтів у цьому будинку проводиться раз на місяць. Перебої в роботі ліфтів періодично відбуваються через технічне зношення, особливо після тривалої експлуатації", – пояснили в компанії.


Після інциденту ліфт відремонтували за два дні, згадують мешканці. Але той досі часто ламається.

"40 хвилин сиділа з дитиною маленькою і з чоловіком. Викликали поліцію і ніхто навіть не приїхав", – пригадує мешканка будинку Олеся Маркитан.

"При тій системі фінансування або безвідповідальності – я дуже задоволений, бо він все ж таки працює. Його ремонтували тільки, коли він зламався. От зламалося, а щоб робити профілактику, щоб робити заміну цих самих двигунів, тросів і т.д. – ніхто цього не робить", – зауважує мешканець Ярослав Бардин.

Ліфти часто зношені, визнають у компаніях, які обслуговують таке господарство. Але нагадують: безпека залежить не лише від техніки, а й від користувачів. Ті часом самі псують підйомники, перевантажують їх. Або забувають про правила користування. Приміром, якщо їдете з дитиною, вона має бути на руках, а не в колясці.

Евеліна Михайленко, Наталія Світлова, Тетяна Савуля, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну