УКР РУС
» » Клімкін пояснив, чому вирішили закрити всі виборчі дільниці в Росії
Всі новини

Клімкін пояснив, чому вирішили закрити всі виборчі дільниці в Росії

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що рішення Центральної виборчої комісії про ліквідацію усіх п'яти виборчих дільниць на території Росії зумовлено питанням безпеки громадян України. Повідомив посадовець у своїй колонці в "Українській правді".

"Головний мотив, який обумовлює закриття дільниць в Росії, це, безумовно, безпека. І мова тут навіть не про такі речі, як можлива інфільтрація агентів ФСБ у склад виборчих комісій, вплив на них і багато чого іншого. Нас турбує передусім безпека українських громадян, які попри адміністративний і пропагандистський тиск все-таки наважаться стати членами виборчих комісій чи й просто прийти на вибори. Російська пропаганда за останні роки підняла градус антиукраїнських настроїв у РФ до рівня істерії", – наголосив Клімкін.

Він додав, що Росія стосовно України є країною агресором і окупантом. Це факт не тільки політичний, але і юридичний, визнаний українським законодавством. Проводити вибори на території країни агресора і окупанта є апріорі дуже проблематичним кроком. У випадку ж із Росією це було б іще й украй ризиковано.

"Вибори української влади мають проходити з дотриманням усіх демократичних стандартів, зокрема критеріїв ОБСЄ. Упевнений, що це вже утверджена практика нашого політичного життя", – зауважив міністр.

Слід зазначити, що згідно з опитуваннями, у вересні 2018 року в Росії погано або дуже погано ставилися до України 56% населення.

"Тому ми не можемо гарантувати, що в день виборів не буде влаштовано небезпечних провокацій. Постраждати можуть і українські виборці, і наші співробітники, і зрештою самі будівлі дипустанов", – пояснив дипломат.

Крім того, існує велика ймовірність того, що всі, хто візьме участь у голосуванні, обов'язково опиняться під ковпаком ФСБ і ризикують у найближчий час стати жертвами репресій.

"Ті українські громадяни, які перебувають на території РФ тимчасово (а це переважна більшість), зможуть віддати свій голос в Україні за місцем постійного проживання, необхідно тільки пересвідчитися, що вас внесли у списки. Ті ж, хто проживає у Росії постійно, матимуть можливість голосувати в посольствах України у Грузії, Фінляндії й Казахстані. Детальні роз'яснення щодо необхідних дій можна знайти на сайтах наших дипломатичних представництв", – пояснив Клімкін.

Нагадаємо, ЦВК переніс 5 виборчих дільниць з території Російської Федерації (у Москві, Санкт-Петербурзі, Ростові-на-Дону, Єкатеринбурзі та Новосибірську) до посольств України в Грузії, Казахстані та Фінляндії.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну