УКР РУС
Всі новини

В Україні в десятий раз продовжили мораторій на землю

Верховна Рада прийняла за основу і в цілому законопроект № 9355-5 про продовження мораторію на продаж сільгоспземель в Україні. Заборону вирішили продовжити на рік - до 1 січня 2020 року.

"За" проголосував 231 депутат при мінімально необхідних для ухвалення рішення 226 голосах.

Спочатку в парламент вносилось 16 законопроектів про мораторій на продаж землі. У них депутати пропонували відкласти питання до 2024 або 2030 року, ввести "вічний" мораторій або дозволити створення ринку землі тільки після Всеукраїнського референдуму.

Профільний комітет рекомендував прийняти саме законопроект № 9355-5, який передбачає продовження мораторію на рік. Також в документі прописано вимогу до Кабінету міністрів внести на розгляд Ради закон про обіг землі. При цьому в комітеті зазначили, що продовження мораторію не несе конкретних юридичних наслідків - тільки психологічні.

Це вже десятий раз, коли парламент продовжує земельний мораторій. Вперше заборона продавати і купувати землю була введена ще в 2002 році - "на перехідний період".

Рішення про продовження мораторію є чисто політичним, адже згідно поточній редакції Земельного кодексу, купівля-продаж с/г землі в Україні все одно не допускається до вступу в силу закону про обіг земель с/г призначення. Втім, як пояснили в Мінагропроді, навіть після прийняття цього закону для запуску ринку землі в Україні знадобиться два року, тому рішення про продовження мораторію на землю, по суті, нічого не змінює.

До речі, Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) раніше визнав порушенням прав людини тотальну заборону на купівлю-продаж землі сільгосппризначення в Україні. А ось з програми МВФ вимога відкрити український ринок землі зникла.

Але, як не парадоксально, не дивлячись на дію мораторію, український ринок землі не простоювали. Він функціонує, на ньому відбувається безліч різних транзакцій. Сайт "Сегодня" розібрався, як працює ринок землі в Україні в умовах мораторію і про що говорять цифри.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну