УКР РУС
» » Чому ринок землі в Україні запрацює ще не скоро: пояснення Мінагропроду
Всі новини

Чому ринок землі в Україні запрацює ще не скоро: пояснення Мінагропроду

Відкриття земельного ринку в Україні може відбутися мінімум через два роки після прийняття закону про обіг земель. Про це заявив в.о. міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк.

Причина, за його словами, полягає в тому, що потенційні покупці повинні ознайомитися з правилами та акумулювати ресурси для викупу землі.

"Я впевнений, що має минути мінімум два роки від публікації закону [про обіг сільгоспземель] до часу, коли він набере чинності. За ці два роки або більше весь бізнес повинен ознайомитися з правилами, акумулювати ресурси (ті, хто хоче направити їх на викуп землі) або зміцнити свої договори оренди (ті, хто не планує викуповувати свій земельний банк) – одним словом, підготується. А постійно продовжуючи мораторій, ми відтягуємо час запуску ринку землі, оскільки з моменту ухвалення закону про обіг земель потрібно чекати ще два-три роки", – сказав Мартинюк.

Він підкреслив, що його відомство виступає за вилучення пункту про мораторій з перехідних положень Земельного кодексу і вимагає ухвалити закон про обіг земель сільськогосподарського призначення, вказавши в ньому обмеження й умови, на яких цей ринок діятиме, а також час, з якого він почне діяти .

"Ринок землі не можна просто ввести завтра, тому що великі масиви землі в оренді, потрібно забезпечити права орендарів. При помилкових рішеннях ми поставимо під ризик потенціал виробництва аграрної продукції в цілому, оскільки, якщо ці земельні банки будуть розпорошуватися, то буде падіння валового виробництва", – підкреслив Мартинюк.

Разом з тим, на думку Мартинюка, на сьогодні немає політичних можливостей для прийняття цього рішення, оскільки більшість власників землі хотіли б нею розпоряджатися, але водночас виступають проти скасування мораторію через страх втратити свою власність. За його словами, у цій ситуації уряду необхідно "задуматися над підвищенням довіри до державних інституцій".

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну