УКР РУС
Всі новини

У Раді закликали продовжити мораторій на продаж землі

Верховна Рада розгляне блок питань про продовження мораторію на продаж земель 20 грудня. Про це повідомив спікер Верховної Ради Андрій Парубій під час погоджувальної ради, передає прес-служба парламенту.

При цьому Парубій зазначив, що питання мораторію парламентарії повинні включити до порядку денного 18 грудня.

"Пропонується у вівторок включити до порядку денного сесії всі питання, які стосуються продовження заборони відчуження земель сільськогосподарського призначення. Для того, щоб ми у вівторок могли включити, в середу розглянути на комітеті, а в четвер – всі питання, які стосуються мораторію на землю, розглянути одним блоком", – повідомив Парубій.

Парубій виступає за введення ринку землі, але вважає за необхідне цього разу продовжити мораторій на продаж через відсутність профільного закону.

"З огляду на те, що у нас не до кінця доопрацьовано законодавство про ринок землі, я, звичайно, буду підтримувати продовження мораторію на рік. Але робитиму все, щоб якомога швидше ринок землі в Україні запрацював", – сказав Парубій.

У той же час спікер закликав не лякати українців введенням ринку с/г землі.

У грудні 2017 року Верховна Рада вдев'яте продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Тоді мораторій був продовжений на рік – до 1 січня 2019 року.

Рішення вважається чисто політичним, адже згідно поточній редакції Земельного кодексу, купівля-продаж с/г землі в Україні не допускається до набрання чинності закону про обіг земель с/г призначення. Заборона продавати і купувати землю була введена ще в 2002 році – "на перехідний період".

Також 20 вересня 2018 року Верховна Рада схвалила законопроект про зміни до Конституції з аграрного ладу України. Тепер законопроект буде розглянутий Конституційним судом, оскільки передбачає внесення змін до Основного закону.

Згідно з прогнозами Світового банку, ціни на продаж землі в Україні можуть зрости втричі в разі скасування мораторію. Аналітики банку впевнені, що на українські с/г землі знайдеться попит.

Втім, як неодноразово повідомляли експерти, українці навчилися обходити закон і продавати угіддя. Один із способів – коли хлібороб віддає ділянку за договором емфітевзису на 100-200 років. До угоди додається заповіт і довіреність на управління паєм. При цьому ціни на таку землю занижені, а податки з "продажу" не сплачуються.

Крім того, скасування мораторію на продаж с/г земель є одним із структурних маяків Міжнародного валютного фонду, який підкреслює важливість відкритого ринку землі для посилення української економіки.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну