УКР РУС
» » У Тернополі Порошенко взяв участь у молебні, який відправив Філарет
Всі новини

У Тернополі Порошенко взяв участь у молебні, який відправив Філарет


Президент Петро Порошенко в Тернополі взяв участь у молебні, який відбувся в церкві Воздвиження чесного Хреста Православної церкви України.

Під час спілкування з присутніми в храмі глава держави підкреслив, що 15 грудня назавжди залишиться в історії незалежної України, адже в цей день народилася Автокефальна помісна православна церква України.

"Це сталося, тому що ми вірили, що Господь пошле нам незалежну церкву", – в черговий раз підкреслив Петро Порошенко. Президент відзначив і роль Святійшого Філарета в цьому процесі і подякував за "його жертовність і велич духу заради справи церкви і держави". Також висловив подяку Глава держави і Предстоятелю Української автокефальної церкви Його Блаженству владиці Макарію.

"Колись було дуже важко переконати всіх ієрархів і всіх владик для того, щоб вони підписали лист", – зазначив Петро Порошенко і подякував усім священикам, мирянам за підтримку в цьому процесі, за їхні молитви. Президент відзначив і підтримку Уряду, Парламенту.

"Я не буду говорити, наскільки важким був процес і скільки разів вже здавалося, що ситуація заходила в глухий кут. І тільки мудрість і Божа воля дозволили нам отримати церкву", – підкреслив президент, зазначивши, що Собор відбувся відповідно до канонів і за всіма правилами .

Глава держави відзначив той факт, що цієї неділі "на першій службі на Фанарі у Вселенському Патріархаті вперше був згаданий новообраний Предстоятель і українська церква". "А сьогодні на сайті Ватикану з'явилося повідомлення про те, що в Україні створена церква і обраний предстоятель Блаженніший Єпіфаній. І це точно буде зараз поширюватися", – зазначив він.

Петро Порошенко зазначив, що новообраний Предстоятель ПЦУ стоїть на позиції любові до кожного з віруючих. "Дуже важливо було почути від нового Предстоятеля слова:" Ми йдемо до всіх українців з любов'ю, з відкритим серцем. Тому що наша мета – це єдність і об'єднання. І ми не маємо жодного сумніву, що кожен українець прийде, тому що це дуже простий вибір. Це не вибір між патріархатом – це вибір між Україною та Росією ", – сказав президент.

Святійший Філарет, у свою чергу, закликав присутніх подякувати Богові за ті благодіяння, які він виявив Україні. "Ми досягли створення в Україні єдиної української православної автокефальної церкви. Цей акт має епохальне значення, тому що за всю тисячолітню історію ми ніколи не мали визнаної автокефальної української церкви. Ми боролися, нас перемагали, ми досягали і нашу перемогу відкидали. А сьогодні ми маємо визнану українську автокефальну церкву ", – сказав він і зазначив, що зараз представники всіх церков, які існували досі в Україні, разом.

"І ми таким чином створили єдину Українську Православну Церкву. І це завдяки, перш за все, рішучості Вселенського Патріарха Варфоломія. Він виявив велику мужність, що пішов на крок визнання української церкви автокефальною. Ще більша заслуга – президента. Це я кажу як Патріарх, тому що знаю, як цей процес відбувався ", – сказав він.

"Тому, Петро Олексійовичу, ми вам щиро дякуємо за те, що ви взяли на себе цей хрест, донесли до того місця, де ми перемогли", – підкреслив Філарет і також подякував усім, хто долучився до процесу об'єднання.

"Без вашої участі, без вашої підтримки ми б цього не досягли", – констатував Святіший Філарет. Він висловив тверде переконання, що для держави це має велике значення, тому що тепер "цю державу ніякі сили не переможуть". "Чому? Тому що є єдина сильна православна церква, яка разом з іншими церквами буде відстоювати інтереси свого народу. Не будемо служити інтересам чужого народу", – підкреслив Філарет.

"Завдяки створенню єдиної української православної церкви ми заклали міцну основу для нашої Української держави. Це означає, що Українська держава є і буде, тому що ми, як співається в гімні – душу і тіло положим за нашу свободу. Досить нам неволі. Ми хочемо жити в свободі, демократично, служити своєму народові ", – резюмував Святіший Філарет.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну