УКР РУС
» » Як на Софійській площі зустріли звістку про створення Української Помісної Церкви – вражаюче відео
Всі новини

Як на Софійській площі зустріли звістку про створення Української Помісної Церкви – вражаюче відео

Українська помісна автокефальна православна церква – створена. Такими словами привітав Президент Петро Порошенко обрання предстоятеля помісної церкви. Ним став митрополит Переяславський та Білоцерківський УПЦ КП, відтепер митрополит Київський і всієї України – Епіфаній. Рішення ухвалили на Об'єднавчому соборі у Софії Київській. Зібрання відбувалося лише в колі духовенства і делегованих мирян, без преси. Натомість на Софійській площі очікували на рішення тисячі українців. Як розгорталися події від самого ранку – у матеріалі кореспондентів "5 каналу".

Прилеглі до Софійської площі вулиці. Рух автотранспорту тут припинили ще засвітла. усюди металева огорожа і блокпости поліції. Щоб потрапити на Софійвську площу і спільно помолитися за Нову незалежну українську церкву люди займали чергу з 7 ранку. До сцени можна було потрапити лише через металошукач і після спілкування з охороною.




Поспіхом, але без штовханини. Миряни намагаються потрапити ближче до епіцентру події. Керівника обирають обрані. Кожен архієрей привів із собою на собор ще двох з правом голосу – священика і мирянина. Поки всередині Софії Київської делегації Київського Патріархату, української автокефальної церкви та окремі представники Московського Патріархату реєструвалися для участі у соборі, на вулиці зі сцени до присутніх зверталися представники уряду, капелани, релігієзнавці. І просили набратися терпіння.

"1000 років тому саме в цих стінах відбулося перше богослужіння. Ви уявляєте, ми є з вами свідками цієї історичної нині події", – сказала релігієзнавець Людмила Филипович.

А міністр культури Євген Нищук тим часом говорить: "Тому будьте з нами, наберіться терпіння, гріймося".

І люди дійсно грілися. "Гріємося чаєм, але духовне тепло є найбільше. Те, що зігріває серце це те, що буде єдина незалежна українська церква", – зауважив один із вірян.

Залунали дзвони на Софії. На площі з'явився президент, який отримав запрошення на зібрання від Вселенського Патріархату. Поспілкувавшись з мирянами, він приєднався до учасників собору. Пізніше президентська прес-служба оприлюднює фото. На ньому видно, що в президії собору головує Митрополит Вселенського Патріархату Еммануїл. Праворуч від нього Президент України та екзархи Патріарха Варфоломія. По ліву руку – лідери православних українських церков. І ще один помічник Варфоломія – Митрополит Амфилохий.

"Константинопольська Матір-Церква реалізовує приналежну їй згідно з канонами місію – ввести автокефальну помісну православну церкву України як рівну серед рівних до родини помісних православних церков. Україна не була, не є і не буде канонічною територією російської церкви", – сказав Порошенко.

Православна церква України – ця назва була відома ще до початку собору. Як і окремі деталі статуту. Зокрема, синод, тобто церковний уряд, складатиметься з 12 архієреїв. Керуватиме українською помісною не патріарх, а Митрополит. Його ім'я стало відомо вже надвечір.

Порошенко сказав: "Щойно всі учасники КМ, УАПЦ і МП створили єдину церкву!".

У відповідь Софійська площа заповнилася співом – лунав гімн України, потім залунали дзвони. 




Керівнику нової церкви, який є представником Київського Патріархату, у лютому виповниться 40 років.
2010-го він став єпископом Переяслав-Хмельницьким і Білоцерківським. У церковних колах Епіфанія називають правою рукою патріарха Філарета.

Сам єписком Епіфаній наголосив: "Наша церква визнана, двері нашої церкви відкриті для всіх, ми закликаємо до єднання".

Наступний і останній крок у створенні нової української церкви - офіційне вручення Томосу. 6 січня - на Святвечір (або у переддень Різдва)- митрополит Епіфаній поїде на Фанар, щоб з рук Вселенського патріарха отримати юридичний дозвіл на створення Незалежної помісної церкви.

Ірина Герасимова, Сергій Барбу, Сергій Клименко, Юрій Усік, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну