УКР РУС
» » Корсуньська битва: як козацько-кримське військо виконало блискучу тактичну комбінацію
Всі новини

Корсуньська битва: як козацько-кримське військо виконало блискучу тактичну комбінацію

Коли визвольне повстання ще не розгорнулось на всю силу, козаки вели переговори із коронним гетьманом Миколаєм Потоцьким. Про те, щоб польскі війська забралися з України, щоб реєстрових козаків стало більше, повноважнь міжнародних – більше. Зрештою, щоб козаків було до шляхти прирівняно. Поляки відмовили. І от під Жовтими Водами Потоцький втрачає сина, а під Корсунем і власну вдачу.

Поспішаючи до Жовтих Вод на допомогу сину коронного гетьмана Стефану Потоцькому, Польське коронне військо на чолі з коронним гетьманом Миколаєм Потоцьким та польним Мартином Калиновським неподалік від Чигирина зустріло закривавленого жовніра, що ледве врятувався під Жовтими Водами.

Він розповів про величезні сили Хмельницького, про союз з татарами і про те, що військо Стефана Потоцького розбите вщент, а сам керівник сильно поранений. Прочувши про таке, поляки сподіваються врятуватися за мурами Білої Церкви

Дорога до Білої Церкви пролягала через Корсунь і Богуслав. Переправившись через Рось неподалік Корсуня, коронне військо зупинилось в очікуванні допомоги князя Ієремії Вишневецького з 6 тисячами вояків. Але не дочекались. Козацько-кримське військо розіграло блискучу тактичну комбінацію. Польські лави були заскочені поміж болота і лісу. Головну роль знову зіграв Максим Кривоніс. 6 тисяч його козаків, значно підсилені артилерію, влаштували засідку неподалік хутора Горохова Діброва. Хмельницький підіслав полякам липового полоненого. Той під тортурами розповів і про величезну армію Хмеля і ледь не все військо кримського хана, після чого зголосився допомогти полякам краще відступити.

Страх зробив своє діло – коронне військо прийшло туди де, його вже чекали козаки і гармати Кривоноса. Справу звершили татарські вершники та основні сили Хмельницького. Головна битва тривала  чотири години. Поляки були розбиті. Їх обидва гетьмани потрапили до козацького полону. А Горохова Діброва з того часу зветься Різаний Яр. Це було 16 травня 1648.


Нагадаємо, у лютому 1648 року Богдан Хмельницький відправив послів до Кримського хана, аби укласти новий союз – передусім військовий. Так в поєднанні із козацькою піхотою народився тандем, який позбавив Річ Посполиту як тактичної, так і стратегічної переваги на полях битв. 

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну