УКР РУС
» » Будівництво на Осокорках і переповнені школи: які питання Київрада встигне розглянути до свят
Всі новини

Будівництво на Осокорках і переповнені школи: які питання Київрада встигне розглянути до свят

Низку міських цільових програм має ухвалити Київрада напередодні Нового року. Йдеться про гроші на освітню, соціальну та культурну царини. Проголосувати за усі програми сьогодні депутати не встигли, тож останнє засідання Київрада продовжить у четвер. Детальніше:


Паперові цукерки, дитячі долоньки та плакати "Потрібна нова школа" – дитячі поробки із гімназії на Позняках розвісили в кулуарах Київради їхні батьки. Матір трьох дітей Тетяна Діброва скаржиться: заклад, в якому навчаються її діти, вкрай перенасичений. Уроки влаштовують де заманеться: у коридорах, роздягальні, бібліотеці та вчительській.

"Школа розрахована на 1,2 тис. людей, зараз вчиться 2 тис. Діти постійно скаржаться на головні болі. У вчителів взагалі немає ніяких умов: ні учительської, ні туалету. Діти на перерві не можуть ніде відпочити, тому що всі коридори перекриті", – розповідає вона.

Інша мешканка Позняків Нінель Суслова пояснює: "Ще у 2012 році у нас повинна з'явитися на мікрорайоні школа. Тобто будувалися будинки, а школа так і лишилася на малюнку. Тому ми вимагаємо від влади нарешті звернути увагу на цю кричущу ситуацію".

На порядку денному останнього засідання Київради – близько півтори сотні питань. Серед основних – близько 15 міських цільових комплексних програм. Частина депутатів – проти. Мовляв, Київрада поспіхом ухвалила бюджет-2019, а звіт про витрачання коштів на цільові програми цього року – так ніхто і не почув.

Водночас на порядку денному і питання вдвічі перенасиченої школи на Позняках. А саме – відведення земельної ділянки для будівництва нового закладу. Нова цільова програма розвитку освіти розрахована на 5 років. Серед її пріоритетів, зокрема, створення української школи, впровадження принципу фінансування садочків, підвищення кваліфікації учителів та інклюзива освіта. Загалом на програму планують спрямувати понад 52 млрд грн.

"Для інклюзивної освіти, по-перше, планується закінчити створення інклюзивно-освітніх центрів. Ми ухвалили рішення Київради про створення 10 таких центрів у 10 районах Києва. Ми маємо реформувати ПМПК і перетворити їх на справжні центри, де батьки та дітки з особливими потребами зможуть отримати кваліфіковану допомогу під час навчального процесу", – каже голова комісії Київради з питань освіти та науки Ганна Старостенко.

Фінансування цільової програми "Турбота. Назустріч киянам", розрахованої на 3 роки, збільшили вдвічі, – розповідає керівник столичного департаменту соцполітики Юрій Крикунов. Документ передбачає компенсацію пільгового проїзду, надання матеріальної допомоги киянам, які потрапили у складні життєві обставини, учасникам АТО та родинам загиблих під час Революції Гідності.

"Протезні вироби, крісла для людей з інвалідністю, придбання технічних засобів реабілітації, підгузки, пелюшки тощо. Всього її обсяг трішки більше 9 млрд грн, відповідно по 3 із невеличким млрд на рік", – звітує Крикунов.

Серед скандальних питань – вирішити які мали ще цього року – будівництво на Осокорках, проти якого виступає громада. Побачивши в кулуарах столичного голову Віталія Кличка, питаємо: чи встигне Містобудівна рада розглянути його у грудні.

Відповідає: "Заборонити взагалі в місті будувати – це неконструктивно з одного боку, місто повинно розвиватися. Але повинно розвиватися таким чином, щоб кожен мешканець мешкав у комфортному середовищі. Де дитячий садок, де школа, де зона відпочинку, де парк? Ці питання ми завтра поставимо забудовнику".

Проголосувати за всі цільові програми Київрада сьогодні не встигла, тож засідання продовжать у четвер.

Наталка Юрчук, Віктор Сніжко, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну