УКР РУС
» » Скандальне будівництво на Осокорках: Київрада прийняла ключове рішення – що далі
Всі новини

Скандальне будівництво на Осокорках: Київрада прийняла ключове рішення – що далі

Київрада підтримала у першому читанні рішення про розірвання договору оренди із забудовником на Осокорках. Кнопки "так" натиснули 94 депутати. А це означає – упродовж двадцяти днів забудовник має сплатити місту мільйонний борг за землю, а також врахувати інтереси громади під час майбутньої забудови. Інакше – Київрада остаточно заморозить зведення мікрорайону на Осокорках.


На засіданні уперше з'явився представник забудовника. Холодний душ йому влаштували активісти, які вкотре прийшли мітингувати під Київраду.

Активісти твердять: забудовник нехтує наказом міського голови зупинити будівництво мікрорайону на час вирішення конфлікту.

"Він чітко озвучив, що до тих пір, поки або не буде знайдено компромісу між забудовником і громадськістю – будівництво має бути призупинено. Але вже на наступний день техніка почала працювати", – пояснює голова ГО "Екопарк Осокорки" Олександр Пилипенко.

За розірвання договору із забудовником виступив і столичний голова. На початку засідання Віталій Кличко обурився: той, хто мав звести понад чотири десятки будинків впритул до озер на Осокорках, – завинив місту 65 мільйонів гривень за оренду землі. До того ж мав розробити детальний макет забудови, враховуючи інтереси громади: з облаштуванням парків та будівництвом шкіл та садочків.

"На жаль, забудовник не почув ні міську адіністрацію, ні громадськість. Вчора і сьогодні роботи на будівництві продовжилися. Тому ми виносимо проект рішення про розірвання договору оренди земельної ділянки на Осокорках. Може так забудовник зрозуміє", – наголосив Кличко.

Донести депутатам позицію місцевих до трибуни виходить активіст Максим Стравінський. Каже: будівництво хмарочосів знищить тамтешні озера.

"Єдиною рекреаційною зоною на південному лівобережжі є озера Тягле, Небреж і Мартишів. Ці озера самою природою призначені для створення там рекреаційної та заповідної зони. Вони суперечать містобудівному кадастру, генеральному плану", – пояснює активіст Максим Стравінський.

Далі – слово за забудовником – представником банку "Аркада", який є замовником робіт. Костянтин Паливода стверджує, що відучора усі будівельні роботи припинилися. Нині забудовник готується до засідання Містобудівної ради, де і має довести законність своїх дій.

"З учорашнього обіду ми припинили всі будівельні роботи. Ми готуємося до містобудівної ради, тому що ми віримо, що наш мер володіє ситуацією", – заявив голова правління АКБ "Аркада" Костянтин Паливода під вигуки з залу ради "Брехня!".

Із проведенням Містобудівної ради категорично не згодна частина депутатів. Певні – із забудовником не можна сідати за стіл переговорів, коли той не сплатить борг.

"60 млн заборгованості виникли коли, вчора? Чи позавчора? Чи не було аргументації на забудову протягом 3 років, тоді не було супротиву громади? Не бачу жодної довідки: чи були вимоги і претензії від КМДА на орендаря за сплату оренди?", – заявив депутат ВО "Свобода" у Київраді Святослав Кутняк.

"Чому не сплачувалася? Бо була перерахована ставка і орендар безпосередньо, не забезпечив зміни в своїх договорах. Тобто він цілком йшов на це порушення. Водночас, прямо зараз на станціях метрополітену є реклама продажу квартир у цій "Патріотиці", – зауважив голова депутатської групи "Київська команда" Сергій Гусовський.

"Комплект документів є, я не бачу в цьому проблеми. Ще раз кажу, Департамент в повному обсязі подав до Київради. На сьогодні, коли було з'ясовано, що існує борг і він маніпулює даними була подана письмова претензія", – додав директор департаменту земельних ресурсів КМДА Петро Оленич.

Зрештою депутати голосують за розірвання договору оренди у першому читанні.

Побачивши у кулуарах замовника будівництва, питаємо: чи дотримається він слова не розпочинати роботи до рішення містобудівної ради.

"Звичайно, я банкір з таким стажем, що страшно навіть називати цифру, я завжди тримав своє слово. Звичайно, нам доведеться чимось поступитися, але ми готові на компроміс. Будемо будувати екологічні житлові масиви", – запевнив голова правління "Аркади" Костянтин Паливода.

За мить забудовника знову обступили активісти. Почалася сутичка.

Тож яким буде будівництво на Осокорках – чи вдасться порозумітися мешканцям із забудовником – арбітром у цій справі виступить Містобудівна рада, засідання якої заплановане наступного тижня.

Наталка Юрчук, Анна Кудрявцева, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну