УКР РУС
» » На згадку про Сотню: родини загиблих майданівців презентували нагороди на їхню честь
Всі новини

На згадку про Сотню: родини загиблих майданівців презентували нагороди на їхню честь

Родини Героїв Небесної Сотні презентували нагороди на честь загиблих під час Революції Гідності активістів. За словами організаторів, проект створювали для реалізацій мрій і захоплень убитих героїв, які ті не встигли втілити за життя. За 2 роки існування задуму – кількість відзнак поповнюється. Детальніше про продовження життя мрій Героїв Небесної Сотні – далі.


Зоя Кузьменко – мати Героя Небесної Сотні Максима Шимка. Він загинув 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській, у віці 34 років. Мати згадує: син казав, що не міг сидіти вдома, поки його друзів б'ють. Максим захоплювався реконструкцією середньовічних боїв. Називав себе козаком і записався у 4-ту майданівську сотню – козацьку.

"Максим – чесно він жив. Як написано в лицарських… що таке совість, що таке честь – розписано так. І от багато з того. Він не міг просто бути зрадником, зрадити якогось свого товариша, свого друга", – згадує жінка.

На честь Максима Шимка на його рідній Вінниччині громадська організація "Родини Небесної Сотні" заснувала програму патріотичного виховання молоді. Окрім того, на турнірах з лицарських реконструкцій на згадку про Героя вручають нагороди.

Цього року заснували відзнаку на честь ще одного Героя Небесної Сотні – Олександра Капіноса. 29-річний тернополянин загинув на перехресті вулиць Хрещатик та Інститутська 18 лютого. Його наречена Олена згадує: познайомилися під час Революції Гідності на вечорницях у переході – грілися. Планували одружитись одразу після перемоги Майдану. Каже, найбільше Сашко захоплювався українськими традиціями.

"Цей світ традицій відкрився для нього і він почав його вивчати, досліджувати, і хотів також передавати в майбутнє… Цього року було оголошено конкурс культурно-освітніх проектів, метою яких є залучення дітей і молоді до дослідження традиційної культури українців", – розповідає Олена Котляр.

Грошові стипендії на честь Героя Небесної Сотні Ігоря Сердюка запровадили на Полтавщині. Мешканець Кременчука загинув 18 лютого на перехресті Інститутської та Кріпосного провулка. Підприємець Ігор Сердюк був відомий принциповою громадською позицією. Тепер на його честь відзначають активну молодь.

"Вшанування пам'яті цієї людини, вшанування подвигу Героїв Небесної сотні, і щоб стимулювати молодь. Здібну молодь – до наукової, культурно-мистецької, національно-патріотичної, самоврядної, громадської, волонтерської діяльності… Люди можуть, студенти, учні, молоді вчені, самі подаватися, самі себе номінувати", – уточнює полтавський викладач Юрій Кращенко.

Відзнаки Героїв започатковані у різних царинах та видах діяльності.

"Кожен Герой – він є унікальним, унікальною особистістю зі своїми інтересами, прагненнями до життя. Дуже важливо, щоб суспільство цікавилось тим, хто були ті люди, які віддали за нас, по-суті, своє життя", – наголошує помічник голови ГО "Родини Героїв "Небесної Сотні" Анастасія Кропельницька.

Проект існує вже 2 роки. За цей час родини Героїв Небесної Сотні за допомоги спонсорів та благодійних внесків на "Спільнокошті" заснували вже понад 20 відзнак на честь Героїв Майдану. З них дев'ять – за останній рік.

Анна Брикова, Дмитро Демішев, "5 канал"



Заходи щодо вшанування Героїв Небесної Сотні у Києві – фотогалерея

/ Офіційний сайт Президента України
/ Офіційний сайт Президента України
/ Урядовий портал
/ Урядовий портал
/ Офіційний сайт Президента України
/ Офіційний сайт Президента України
/ Урядовий портал
/ Урядовий портал
/ Урядовий портал
/ Урядовий портал
/ Офіційний сайт Президента України
/ Урядовий портал
/ Урядовий портал
/ Урядовий портал
/ Офіційний сайт Президента України
/ Офіційний сайт Президента України
/ Офіційний сайт Президента України
/ Офіційний сайт Президента України
/ Урядовий портал
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну