УКР РУС
Всі новини

Майдану п'ять років: кого покарали і що говорять політики

Сьогодні Україна відзначає День гідності і свободи та згадує загиблих і постраждалих під час подій на Майдані. У цей день починалися події, що увійшли в історію України як Помаранчева революція (2004 рік) і Революція Гідності (2013-2014 рр.). 21 листопада п'ять років тому почався Євромайдан в знак протесту проти політичного керівництва країни, яке відмовилося законодавчо закріпити європейський курс України. Спочатку сталося побоїще активістів "Беркутом", а через кілька місяців силовий сценарій переріс у розстріл майданівців.

Як триває слідство у "справах Майдану"

 

Суспільство вже давно зачекалося реальних результатів розслідувань та притягнення винних до відповідальності. Заступник генерального прокурора Анджела Стрижевська пояснила, що швидкому розслідуванню "справ Майдану" заважають проблеми, пов'язані з незакінченою судовою реформою і змінами до законодавства.

Як розповів начальник Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк, на сьогодні з 4700 злочинів велика частина розкрита. Злочини розслідувалися слідчими управління спеціальних розслідувань та слідчими інших правоохоронних органів:

  • на сьогодні повідомлено про підозру 442 особам, слідчими Генпрокуратури – 298 особам;
  • щодо 279 осіб обвинувальні акти направлено до суду, слідчими Генпрокуратури – 158;
  • в справах, які розслідуються або направлені до суду, під вартою перебувають 13 осіб;
  • проведено 30 тисяч слідчих дій, обробки величезного масиву відеозаписів на десятки терабайт, десятків тисяч телефонних з'єднань;
  • прокуратури здійснюють підтримку державного обвинувачення в 56 кримінальних виробництвах щодо злочинів щодо 140 осіб.

В результаті протистоянь під час Революції гідності постраждали понад 2200 осіб:

  • Тисяча чотиреста тридцять один активіст, 80 з яких загинули, 291 осіб отримали тяжкі та середньої тяжкості травми;
  • постраждали 650 правоохоронців, з яких 13 загинули, 44 отримали різні травми.

Майдану п'ять років: кого покарали і що говорять політики

Як події на Майдані згадують політики

 

Багато політиків з нинішньої влади так чи інакше, але були помічені в таборі протестувальників – хтось його очолював, хтось з'являвся рідше, а нинішній президент тоді підкотив до банкової на бульдозері. А ось символом революції стала знаменита "Йолка" (по Януковичу), яку не встигли встановити комунальники, а майданівці нарядили її на свій розсуд.

Президент України Петро Порошенко зі своєю дружиною вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні, встановивши лампадки до Хреста на місці загибелі українських героїв.

Фото: president.gov.ua

"Гідність і Свобода. Для українців це не просто слова. Для нашого народу – це сенс життя протягом усіх століть. Це боротьба за свою землю, за незалежність. Революція Гідності стала логічним продовженням початкового прагнення до заповітної свободи волелюбного народу, який ніколи не мирився з тиранією і диктатурою. Історія України з її запеклою боротьбою проти зла, за свободу, гідність і державну незалежність відобразила на своїх скрижалях цілу когорту героїчних постатей. Революція Гідності, війна за незалежність додали до цієї когорти тисячі сучасних героїв".


Прем'єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що дві революції в Україні показали нестримне прагнення українського народу до життя в сучасній цивілізованій європейській країні

"Двічі в новітній історії української держави українці виходили на площі своїх міст, щоб назавжди розпрощатися з пострадянським авторитарним минулим і одіозними політичними практиками. На жаль, востаннє, взимку 2013-2014 років, нам довелося заплатити дуже високу ціну в боротьбі за власне майбутнє. Революція Гідності стала відправною точкою для української держави і суспільства, коли за свою свободу і переконання кращі з наших громадян заплатили своїм життям і здоров'ям. Наша основна задача – поглиблення політичної і секторальної євроінтеграції, активне входження України до євроатлантичного безпекового простору ... Це наш борг перед полеглими героями Небесної Сотні, перед усіма нашими громадянами і майбутніми поколіннями".

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну