УКР РУС
» » День Гідності та Свободи: в Україні вшанували пам'ять подій на Майдані
Всі новини

День Гідності та Свободи: в Україні вшанували пам'ять подій на Майдані

Сьогодні, 21 листопада, Україна відзначає річницю Дня Гідності та Свободи в пам'ять про події Помаранчевої революції 2004 року і Революції Гідності 2013-2014 років. Керівництво країни вшанувало пам'ять загиблих активістів.

Президент України Петро Порошенко разом зі своєю дружиною вшанували пам'ять Героїв Небесної сотні. Президентське подружжя встановила лампадки до Хреста на місці загибелі українських героїв. У церемонії також взяли участь прем'єр-міністр і голова парламенту.

Фото: president.gov.ua

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що дві революції в Україні показали нестримне прагнення українського народу до життя в сучасній цивілізованій європейській країні.

"Двічі в новітній історії української держави українці виходили на площі своїх міст, щоб назавжди розпрощатися з пострадянським авторитарним минулим і одіозними політичними практиками. На жаль, востаннє, взимку 2013-2014 років, нам довелося заплатити дуже високу ціну в боротьбі за власне майбутнє. Революція Гідності стала відправною точкою для української держави і суспільства, коли за свою свободу і переконання кращі з наших громадян заплатили своїм життям і здоров'ям. Наше основне завдання – поглиблення політичної і секторальної євроінтеграції, активне входження України в євроатлантичний безпековий простір. ...Це наш борг перед полеглими героями Небесної сотні, перед усіма нашими громадянами і майбутніми поколіннями", – йдеться в його зверненні.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій нагадав, що Революція Гідності стала відповіддю режиму Януковича на спробу повернути Україну в колоніальну залежність від Росії: тоді на той момент ще президент Віктор Янукович оголосив про згортання євроінтеграційного курсу та скасування підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

"Ми, українці, не дали цього зробити. Ми вийшли на Майдан і відстояли свободу і гідність України. Високою ціною – життям найкращих синів і дочок українського народу. І всі ці роки у війні з російським загарбником ми боремося за наш вибір. На барикадах Майдану поруч майоріли прапори України і Європейського Союзу. Наш народ назавжди вибрав напрямок свого розвитку – бути в сім'ї вільних народів світу", – зазначив голова парламенту.

За його словами, холодними листопадовими днями 2013 року почалася незворотна ментальна деокупація України – остаточне звільнення і розрив з підневільним минулим. Також він відзначив появу нового українського феномена – волонтерства, яке стало основою організації Майдану

"Низький уклін і вічна слава полеглим Героям Небесної сотні і українським воїнам, які віддали життя за незалежність України у війні з російським агресором", – додав Парубій.

Секретар РНБО Олександр Турчинов вважає, що п'ять останніх років змінили новітню історію не тільки України, але і всього світу, оскільки ще ніколи за такий короткий проміжок часу не було так багато переломних моментів, і Україна стала одним з епіцентрів змін.

"Ми об'єднали зусилля, вистояли в боротьбі з жорстоким ворогом. Світ солідаризувався з Україною, і це – поразка схиблених реваншистських планів Кремля, початок падіння держави-агресора. Ми завжди пам'ятатимемо Героїв Небесної сотні, героїв-добровольців, які прямо з Майдану йшли на фронт і віддавали життя заради України, ставши справжнім зразком для наступних поколінь", – підкреслив чиновник.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну