УКР РУС
» » Майбутнє України, духовна незалежність від Росії і Томос: про що говорив Порошенко на Соборі
Всі новини

Майбутнє України, духовна незалежність від Росії і Томос: про що говорив Порошенко на Соборі

Президент Петро Порошенко звернувся до учасників Об'єднавчого собору, на якому повинні прийняти рішення про утворення Єдиної автокефальної помісної церкви, і нагадав, що тільки від них залежить майбутнє України, її свобода і духовна незалежність.

"Сторіччя тому, за часів Української національно-визвольної революції і гетьман Павло Скоропадський, і Петлюра почали шлях України до автокефальної православної церкви. Україна вклоняється великих предків і пам'ятає їх заповіт. Сьогодні все готово, щоб виконати його", - підкреслив глава держави.

Він нагадав, що сьогоднішньому об'єднавчого собору передували тривалі зусилля духовної і світської влади, мільйонів православних українців і наголосив на ролі екс-президента Віктора Ющенка, який почав інтенсивний діалог з Церквою-Матір'ю.

"Константинопольська Матір-Церква реалізує приналежну їй згідно з канонами місію - ввести Автокефальну Помісну Православну Церкву України як рівну серед рівних в сім'ю Помісних Православних Церков. Україна не була, не є і не буде канонічною територією Російської церкви!"- заявив президент.

"У листопаді цього року Священний Синод Вселенського патріархату схвалив текст Томосу про надання незалежності Української церкви і прийняв рішення про скликання об'єднавчого православного Собору. Ще раз спасибі всім, хто вірив в те, що це можливо, і всім, хто за це боровся", - додав Порошенко.

"Звертаюся безпосередньо до учасників Собору, до ієрархів церков. Тепер від вас і тільки від вас залежить майбутнє України, наша свобода, наша державна і духовна незалежність від Росії. Вам належить прийняти статут і обрати предстоятеля, а Томос вже чекає його на Фанарі", - підкреслив глава держави.

Він також нагадав слова апостола Петра: "Бог противиться гордим, а смиренним дає благодать" Тому заради Господа і України прийміть найбільш розумні зважені рішення. Вірю, що ви - правильні люди, в правильний час, в правильному місці. Бажаю об'єднавчого собору успішної роботи ".

Нагадаємо, в мережу потрапив проект статуту Української церкви, з якого випливає, що не патріарх, а митрополит Київський очолить Українську церкву. Синод нової Церкви повинен складатися з 12 архієреїв, термін повноважень яких становитиме один рік.

За підсумками Собору новообраний предстоятель Помісної церкви відправиться в Стамбул, де отримає Томос про автокефалію з рук Вселенського патріарха Варфоломія під час першої спільної літургії 6 січня.

Більше читайте в спецтемі сайту "Сегодня": "Об'єднавчий собор українських православних церков: головні подробиці, фото і відео".

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну