УКР РУС
» » На захисті Польщі: як українці у складі Війська Польського боролися проти тоталітаризму
Всі новини

На захисті Польщі: як українці у складі Війська Польського боролися проти тоталітаризму

У березні та серпні 1939 року до Війська Польского мобілізували від 100 до 150 тисяч українців.  Переважно з Галичини та Волині. Українські солдати скаладали другу за чисельністю національну групу у польській армії. Їх записували до піхоти та кавалерії. В піхотній дивізії ім. Тадеуша Костюшко 20% складали українці. Тисячі українців під польським прапором воювали проти фашизму аж до переможного завершення війни. 

На польській службі перебували і кілька десятків ветеранів українських армій 1917–1920 рр. Зокрема Павло Шандрук, був в чині підполковника Польського війська. У вересні 1939 року він прославився виведенням з оточення 29-ї піхотної бригади. За це його відзначили орденом Virtuti Militari – найвищою військовою нагородою у Польщі.

Восени 1939 року в боях за Польщу загинуло майже 8 тисяч польських солдатів української національності. Опинившись у радянській неволі, офіцерів-українців Польського війська, не оминула трагічна доля їхніх польських побратимів. Зокрема, деяких із них розстріляли в сумнозвісній російській Катині.

Катинський розстріл — масова страта польських громадян, здійснена органами НКВС СРСР за секретним наказом керівництва СРСР одночасно у декількох місцях — головним чином у Катинському лісі (поблизу села Катинь Смоленської області)

Після поразки Варшави українці воювали у польських частинах і під радянським, і британським командуванням. В більшості це були українці, звільнені з ГУЛАГу, колишні полонені та добровольці з Аргентини. Відвага українських солдатів, які діяли у складі Польського війська, згадується як в багатьох документах, так і в числених журналістських матеріалах чи навіть у художній літературі. Зокрема, один із найвідоміших польських публіцистів Мельхіор Ваньковіч у своєму епічному репортажі "Битва за Монте Кассіно" відзначив волинянина Івана Савчука, який брав участь в знаменитій битви при Монте-Касіно.

Про участь українців у Польському війську під час Другої світової війни зазначається у матеріалах не лише польських чи українських архівів, але й у США, Великобританії та інших країнах світу. Загалом же, про роль українських солдатів у героїчних сторінках польського минулого знають передусім фахівці-історики і цю тему необхідно значно більше висвітлювати і в українському суспільстві.


Нагадаємо, раніше 5.ua розповідав, як СРСР допоміг розпочати Другу світові війну.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну