УКР РУС
» » Держслужба у справах ветеранів АТО стала міністерством: все, що потрібно знати
Всі новини

Держслужба у справах ветеранів АТО стала міністерством: все, що потрібно знати

28 листопада Кабінет міністрів України під час засідання прийняв рішення про створення нового держоргану - Міністерства у справах ветеранів. Відомство створено на базі Державної служби у справах ветеранів, яке тепер підлягає розформуванню. Чому довелося закривати колишню держструктуру, які завдання стоїть перед новим міністерством і що відомо про нового міністра - читайте в спеціальному матеріалі сайту "Сегодня".



 Неефективна держслужба

Державна служба у справах ветеранів війни та учасників АТО (з листопада 2018 го - Державна служба у справах ветеранів) була створена в 2014 році. В її завдання входила реабілітація ветеранів, соцзахист, соціальна адаптація, лікування, виділення житла і так далі - аж до обміну полоненими і пошуку зниклих безвісти.

Розмови про створення міністерства у справах ветеранів велися вже давно. Про те, що БПП хоче створити нове міністерство, ще 26 лютого цього року заявляв голова фракції "Блок Петра Порошенка" (БПП) Артур Герасимов.

За його словами, на той момент соціальним захистом ветеранів займалися майже два десятка центральних органів виконавчої влади. Створення єдиного державного органу дозволить більш раціонально витрачати гроші, які держава виділяє на підтримку ветеранів війни та учасників АТО.

Невдоволення роботою Держслужби висловлював також віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко.

"Нам необхідно не допустити створення Міністерства у тому статусі, який має Державний комітет у справах ветеранів. Зміна вивіски малоефективна, нам необхідно створити Міністерство, щоб завести в нього функціонал з усіх відомств", – заявив Розенко на прес-конференції 24 квітня.

Розенко нагадав, що на сьогоднішній день держава встановила статуси і разові виплати учасникам бойових дій.

"А картина взаємодії держави з учасниками бойових дій не ідеальна", – підкреслив віце-прем'єр.

Через 4 роки після створення, 14 листопада 2018 року, структура була реорганізована Кабінетом міністрів в Державну службу у справах ветеранів. За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, реорганізація стала першим кроком на шляху створення на базі Держслужби профільного міністерства.



Що відомо про нового міністра


21 червня стало відомо, що міністерство у справах ветеранів може очолити Ірина Фріз. Про це повідомила представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко.

"Є дуже багато кандидатур. Фракція сьогодні провела консультації. Вирішила, що найкраща кандидатура з десятка запропонованих – це Ірина Фріз. Це рішення фракції. Ми за нього проголосували", - заявила Луценко.

Про Ірину Фріз відомо небагато: уродженка Євпаторії, пройшла кар'єрний шлях від продавця до дипломованого мистецтвознавця. З травня 2003 по березень 2005 року працювала помічником на громадських засадах тоді ще нардепа Петра Порошенка. А в ході президентських виборів 2014 року очолювала інформаційний департамент виборчого штабу майбутнього президента України.

Пройшовши до Верховної Ради на парламентських виборах 2014 року став головою підкомітету з питань безпеки державних інформаційних систем Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони. Також є координатором робочої групи Україна – НАТО.

Цілі та завдання Міністерства у справах ветеранів новопризначений міністр виклала 28 листопада на своїй сторінці в Facebook.

"Під час засідання уряду я презентувала цілі та завдання. Вони полягатимуть у створенні нової нормативної бази для діяльності міністерства на наступне десятиліття. Зокрема, ми будемо займатися законодавчою базою. Це стосується закону про ветеранів і членів їх сімей, який дозволить привласнювати добробатам статус учасника бойових дій. Також ми будемо прикладати всі свої зусилля для того, щоб держава гарантувала забезпечення всіх потреб ветеранів. І щоб була проведена верифікація даних з різних реєстрів до Єдиного державного реєстру ветеранів", – написала Ірина Фріз.

Згідно з розпорядженням уряду, Міністерство фінансів повинно розробити проекти змін до держбюджетів на 2018 і 2019 роки. У них необхідно передбачити фінансування у справах ветеранів.

Як повідомляється на сайті міністерства, після створення єдиного держреєстру ветеранів в планах новоствореної структури - створення онлайн-платформи, заснованої на цьому реєстрі. Проект отримав назву "Е-ветеран". Передбачається, що це буде мобільний додаток зі спеціальними сервісами, якими ветерани будуть користуватися в онлайн-режимі. У кожного учасника бойових дій буде в ньому свій онлайн-кабінет.

Цікаво, що завдання зі створення єдиного державного реєстру ветеранів ставилося перед Державною службою у справах ветеранів війни та учасників АТО ще з самого її заснування 12 вересня 2014 року.

Міністр соціальної політики Людмила Денісова на брифінгу для ЗМІ, який відбувся з цього приводу в Кабміні, називала створення Єдиного реєстру учасників АТО одним із головних завдань на найближчий час. За попередніми розрахунками, до реєстру повинні були увійти до 50 000 осіб.

Що стосується подальшої долі Держслужби у справах ветеранів, то вона буде згодом ліквідована. Комісію з ліквідації очолив перший заступник голови служби Ігор Мальцев.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну