УКР РУС
» » Уперше за 350 років: ієрархи з Фанару провели історичну службу в Андріївській церкві
Всі новини

Уперше за 350 років: ієрархи з Фанару провели історичну службу в Андріївській церкві

У день Андрія Первозванного в Андріївській церкві константинопольські ієрархи вперше після 1868 року, коли була перервана канонічна єдність із Фанаром, відслужили Архієрейську літургію в Києві. Відтепер у відновленій ставропігії, або ж посольстві Вселенського Патрірхату регулярно звершуватимуть богослужіння. Як повертали традиції древньої Київської митрополії – далі в сюжеті:


Історична подія – у день, коли в Україні вшановують апостола Андрія Первозванного в Андріївській церкві уперше за 350 років прозвучало ім'я Вселенського Патріарха. Екзархи Константинопольського Патріархату вперше відслужили Божественну літургію у своїй ставропігії.

Під церквою чатуть поліцейські. Посланців із Константинополя супроводжує держохорона. Першим до храму вступає митрополит Гальський Еммануїл. Він у середу прибув із Фанару до Києва з особливою місією – 15 грудня головуватиме на Об'єднавчому Соборі.

Де-юре Андріївську церкву передали в користування Вселенського Патріархату ще наприкінці листопада. Де-факто, ставропігію, або ж іншими словами – посольство Константинополя відкрили у четвер – Архієрейською літургією, яку відслужили українською, грецькою та церковнослов'янською мовами.

"Це справді знаменно. Це взаємне виконання тих зобов'язань, які були взяті Українською державою та Вселенським Патріархатом щодо спільної роботи над створенням і укріпленням Української Православної Незалежної Церкви", – коментує голова Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко.

"Це остаточне підтвердження того, що Україна виходить із духовного впливу та того ареалу, який хотіли для неї накреслити в рамках "русского міра". Вона стає частиною загальноєвропейської цивілізації", – додає голова комітету у справах релігій Міністерства культури Андрій Юраш.

Кілька десятків журналістів, вірян, послів та урядників ледь поміщаються між риштуваннями у стінах Андріївської церкви. Хоч реставраційні роботи триватимуть ще близько року, богослужіння тут відбуватимуться регулярно.

Тривалий час екзархи в Україні доносять позицію Вселенського Патріархату та ведуть перемовини з українським православними різних гілок щодо історичної реставрації - об'єднання в Помісну Церкву. За це моляться і нині.

Про томос для України говорить і митрополит Еммануїл. Визнає – нині критично важливий історичний момент. І хоча проблем довкола об'єднання не бракує, Вселенський Патріархат допоможе їх здолати.

"Україна заслуговує на краще майбутнє, тож Помісна Церква в Україні – це вже не мрія. Інколи стикаємось із перешкодами, але це життя Церкви. Будьте певні – Вселенська Патріархія максимально сприятиме, щоби процес об'єднання був завершеним", – запевняє митрополит Гальський.

Справ у Вселенських архієреїв напередодні собору чимало, тож у храмі не затримуються. На відміну від вірних. Хто очолить Автокефальну Церкву та поїде за томосом до Всеселенського Патріарха – вирішуватимуть уже в суботу, на Об'єднавчому Соборі в Софії Київській.

Леся Головата, Василь Дмитрієв та Юрій Усик, "5 канал"



Томос близько: як Синод звіту екзархів чекає – ексклюзивні ФОТО

/ Ірина Герасимова/5 канал
/ Ірина Герасимова/5 канал
/ Ірина Герасимова/5 канал
/ Ірина Герасимова/5 канал
/ Ірина Герасимова/5 канал
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну