УКР РУС
» » Розширення місії ОБСЄ на Азов: експерт пояснив, чи реально це
Всі новини

Розширення місії ОБСЄ на Азов: експерт пояснив, чи реально це

Розширення мандата Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні на Азовське море може не відбутися, тому що Росія, швидше за все, не підтримає це рішення.

Про це в коментарі сайту "Сегодня" експерт-міжнародник Сергій Толстов. За його словами, таке рішення приймається постійною радою ОБСЄ, куди входить і Росія.

"Питання розширення місії приймає постійна рада ОБСЄ, яка засідає у Відні. До цієї ради входять всі країни ОБСЄ, у тому числі й Росія. Тому позицію Росії також врахують. Чи погодиться Росія на такий моніторинг, сказати складно. На мій погляд, швидше за все, ні. Через це рішення можуть не прийняти", – говорить Толстов.

Але якщо все ж Росія та інші країни підтримають розширення місії, то, як вважає експерт, таке спостереження буде вестися з берегів Азовського моря.

"Якщо це рішення буде підтверджено, воно вимагатиме матеріально-технічного забезпечення. На сьогодні я можу уявити собі таку ситуацію: з узбережжя Азовського моря спостерігачі місії можуть робити певні спостереження, також можуть використовуватися дрони. Українська сторона може обладнати і забезпечити постійні пости спостереження спостерігачів ОБСЄ на Азовському узбережжі, надавши їм певне технічне обладнання або узгодити надання технічного обладнання з боку ОБСЄ", – продовжує він.

А ось появу додаткових технічних засобів у можливій моніторингової місії, наприклад кораблів, експерт поки вважає нереальною.

"Використання будь-яких нових технічних засобів має бути погоджено. Крім того, повинні бути самі кошти, наявність яких також вимагає вирішення фінансових та організаційних питань. Також потрібні люди. Поки більш реалістичним я бачу створення постійних пунктів спостереження з узбережжя і безпілотники. Все інше – фантазії", – підсумовує експерт.

Нагадаємо, 25 листопада Росія атакувала українські військові кораблі - судна ФСБ спочатку таранили український буксир, а після цього відкрили вогонь, поранивши шістьох українських моряків. Пізніше "суд" окупованого Сімферополя обрав їм запобіжний захід у вигляді двох місяців арешту, після чого з Криму їх доставили в Москву.

Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні заявила, що інцидент за участю Росії в районі Керченської протоки став порушенням загальних принципів ОБСЄ.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну