УКР РУС
» » Дівчата півня пускають: як незаміжнім на день Катерини на нареченого ворожити
Всі новини

Дівчата півня пускають: як незаміжнім на день Катерини на нареченого ворожити

День святої великомучениці Катерини святкують православні віряни України. Свято особливе для дівчат: адже сьогодні незаміжні намагаються дізнатися про майбутнього нареченого, а ті, хто у парі мають змогу налагодити стосунки. Усе про українські вечорниці, які припадають на Різдвяний піст – від журналістів "5 каналу".


З давніх-давен в Україні молоді незаміжні дівчата збиралися перед вечорницями, щоб поворожити на нареченого. Для цього обирали приміщення: хату або ж шинок. Олександра Волоха ворожитиме вперше у своєму житті. Завчасно придумала слова, які шепотітиме півню, поки той обиратиме їй майбутнього нареченого.

"Не доводилося ще ворожити. Це для мене такий перший досвід. Я сподіваюся, що все пройде добре. Я собі наворожу свого коханого. Щоб був розумним, гарним, щоб гідною людиною був, головне", – каже козачка.

У козацькому селищі "Мамаєва Слобода" незаміжні дівчата зустрілися поворожити на день великомучениці Катерини або ж, як кажуть у народі – День жіночої долі. Переконують – саме сьогодні можна дізнатися, чи буде майбутній чоловік працьовитим та чесним, або ж самозакоханим пияком.

"Один із таких відомих способів – це коли дівчата випускають півня, і потрібні три деталі. Це зерно – для того, щоб хлопець був хорошим, добрим, турботливим і працьовитим, також дзеркало – символ того, що красується собою", – розповідає етнограф Марта Свериденко.

"Сьогодні відчиняється небесна брама і Богородиця, яка є хранителькою домашнього вогнища, допомагає неодруженим дівчатам віднайти, відшукати їхню справжню долю", – додає її колега Карина Плахотник.

За традицією, на Катерини дівчата беруть півня і шепочуть йому про нареченого та щасливу долю. Перед пташкою ставлять три таці: пшоно, воду та дзеркало. Відпускають півня і той повинен обрати.

За ворожінням пильно спостерігає вечорнична мати – щоби дівчата пісень правильних співали та предмети як треба розкладали. Людмила Гладишева запевняє – коли ще не була заміжня і сама ворожила, щоб чоловік добрий та щедрий був. Зізнається – здійснилося!

Розповідає: "Це досвід, який здобувався ще від моїх батьків. Мої батьки мене навчали, як гадати, як вечорниці взагалі організовувати. І з кожним роком досвід набувався. Я зараз сама навчаю як це робити, як мої батьки мене навчили, зараз досвід передається з покоління в покоління".

Відсьогодні на Катерини розпочинається період ворожінь. Наступне свято, під час якого дівчата закликають для себе щасливу долю, свято Андрія, що припадає на 13 грудня.

Валерія Павленко, Дмитро Демішев, Орест Пона, "5 канал"

/ Інформатор
/ Інформатор
/ Інформатор
/ Інформатор
/ Інформатор
/ Інформатор
/ Інформатор
/ Інформатор
/ Інформатор
/ Інформатор
/ Інформатор
/ Інформатор
/ Інформатор
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну