УКР РУС
» » Конфлікт України та РФ на Азові: експерт пояснив, чому Путін перекриє Керченську протоку
Всі новини

Конфлікт України та РФ на Азові: експерт пояснив, чому Путін перекриє Керченську протоку

Рано чи пізно Росія все-таки піде на перекриття вільного українського та іноземного судноплавства через Керченську протоку, і такий крок Кремля є всього лише питанням часу. Крім того, РФ може зважитися і на військову ескалацію в українських морських акваторіях, зокрема, в Азовському морі.  

Про це в коментарі сайту "Сегодня" розповів директор компанії стратегічного консалтингу "Berta Communications" Тарас Березовець.

"Є старий афоризм: "Якщо в першому акті вистави висить рушниця, то в останньому вона повинна вистрілити". Сьогодні Росія перекинула на Азовське море вже понад 50 бойових кораблів. З огляду на, що Азов – ізольоване внутрішнє море України та РФ, в якому максимальна глибина становить 14 метрів, то така кількість озброєнь там є безпрецедентною. Тому все говорить про те, що росіяни готуються, в тому числі, до повної блокади (Азова, – Авт.), оскільки вони на сьогоднішній день вже де-факто контролюють Азовське море і Керченську протоку. Питання повного перекриття – не якесь гіпотетичне, а полягає в тому, коли президент РФ Володимир Путін віддасть про це наказ. Тим більше, що РФ вже проводила свого часу маневри, у неї є Прикордонна служба, яка входить до складу ФСБ. Коли вони проводили "антитерористичні навчання", то повністю закривали Керченську протоку для проходу будь-яких суден, крім своїх військових", – говорить політтехнолог.

На думку експерта, стратегічно Кремль має намір дестабілізувати ситуацію в Маріуполі і Бердянську, "які, на жаль, понесли вже багатомільйонні (фінансові. - Авт.) втрати".

"І завдання Путіна полягає в тому, щоб викликати соціальне невдоволення в цих регіонах через те, що ті істотно втрачають вантажопотік. Так, кожен день простою одного судна, яке російські прикордонники незаконно затримують, обходиться від $ 10 тисяч до $ 50 тисяч. Це – прямі втрати судновласників. Путін же знає, що він робить – навмисно завдає економічної шкоди, і по суті, йде така собі гібридна війна. Не прямими засобами, а економічними, з нанесенням шкоди українській економіці від постійних блокувань українських та іноземних суден. Росіяни хочуть, щоб на Азов іноземні судна взагалі не заходили, зробити там судноплавство абсолютно неможливим. Ще раз повторюся, питання не в тому, чи перекриє Росія Керченську протоку, вони закриють її обов'язково. Це тільки питання часу, коли саме таке трапиться", – зазначив Березовець.

Як повідомлялося раніше Великобританія виступила з закликом до Росії припинити практику затримання суден в Азовському морі.

Напередодні глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні заявила, що "в найближчі тижні або навіть дні" ЄС має намір вжити конкретних заходів по ситуації в Азовському морі.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну