УКР РУС
» » Азовська криза: чи переросте протистояння на морі в збройний конфлікт з Росією
Всі новини

Азовська криза: чи переросте протистояння на морі в збройний конфлікт з Росією

Росія продовжить гібридне протистояння з Україною в Азовському морі, проте збройних зіткнень не прогнозується. У той же час Києву треба було б активніше захищати свої інтереси в морських акваторіях, зокрема, що стосується питання морських договорів з РФ.

Про це сайту "Сегодня" розповів військовий експерт Олег Жданов, коментуючи заяву члена комітету Ради Федерації РФ з оборони і безпеки Франца Клінцевича про те, що Росія може вжити заходів у відповідь стосовно України за затримання 15 суден в Азовському морі за їх незаконні заходи в порти окупованого Криму і навіть може піти на перекриття моря для українських судів.

"Думаю, що цей депутат хоче пальму першості у Жириновського забрати. Раніше лідер ЛДПР весь час виступав, як клоун, з одіозними антиукраїнськими заявами. Тепер вже новий з'явився. Такі заяви – продовження старої історії, і нічого не змінилося з ситуацією в Азовському морі. Скажу, що триває не зовсім зрозуміле протистояння, тому що ми більше схожі на москітів, які катують самі себе. Тому що ми в тій ситуації, яка на сьогоднішній день вибудовується в Азовському морі, не робимо ніяких ефективних кроків у відповідь. Ми не денонсуємо угоду з Росією про визнання і використання Азовського моря як внутрішнього, ми не денонсуємо угоду про квоти на вилов риби, який, до речі, ще більше розширює дії РФ, ніж перший договір. Він дозволяє Росії виловлювати рибу аж до нашого берега. Ми не вводимо норми міжнародного права в Азовському морі. У нас немає поняття "нейтральних вод", немає поняття "морського державного кордону". І виходить, що РФ знущається над нами, як хоче", – аргументував він.

В той же час Жданов додав, що плани з будівництва української військово-морської бази в Азовському морі в якості відповіді України на дії РФ - непроста і витратна ініціатива, на яку крім значних коштів може піти багато часу.

"Будівництво бази на сьогодні – популістське гасло, бо немає ні плану цієї бази, ні календарного плану будівництва, і найголовніше – відсутні фінанси. Для прикладу, в Польщі будують базу для військовослужбовців з бригади США вартістю $ 2,5 млрд, і її будівництво займе як мінімум три, а то й п'ять років. А у нас, якщо ми говоримо про військово-морську базу, то уявіть, що крім сухопутної інфраструктури треба фактично побудувати порт: пірси, причали, фарватери, якірні стоянки для кораблів, моли (гідротехнічні захисні споруди для захисту акваторії порту від хвилювання, що примикають одним кінцем до берега – Авт.), хвилерізи. Розумієте, що прив'язати старе ремонтне судно "Донбас" до пірсу в Маріуполі – не означає будівництво там військової бази", – пояснив він.

Як спрогнозував військовий експерт, до обстрілу українських торгових суден або військових кораблів на даному етапі протистояння України і РФ не дійде.

"Росія сьогодні не в тому положенні, особливо в політичному плані, щоб застосовувати силу. Росіяни будуть знущатися таким методом, наприклад, як затримання наших суден під виглядом огляду. До речі, договір про використання Азовського моря як внутрішнього дозволяє Росії оглядати ці судна в інтересах РФ, і ніхто офіційно не може пред'явити претензії Москві. РФ вважає Азов внутрішнім морем за нашим спільним договором, і вважає, що таким чином вона забезпечує власну безпеку. Тому росіяни, користуючись формальним приводом, затримують судна для огляду. А огляд може тривати і 40 хвилин, і 10 годин. Тобто так, як буде дана команда зверху російським військовим. В цьому і полягає парадокс ситуації", – підсумував експерт.

Раніше помічник глави Державної прикордонної служби Олег Слободян заявляв, что Москва бере "на мушку" Азовське море, перегрупувавши частину кримського флоту на азовський напрямок для посилення своєї військової присутності там. За його словами, Росія поступово збільшувала свій військовий контингент в Азовському морі за рахунок Чорноморського флоту.

У свою чергу військовий експерт, заступник директора з міжнародних питань Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь розповідав, які шанси у Путіна вторгнутися в Україну з Азова.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну