УКР РУС
» » Сенсаційна знахідка: серед документів НКВС знайшли шматочки хліба часів Голодомору
Всі новини

Сенсаційна знахідка: серед документів НКВС знайшли шматочки хліба часів Голодомору

Шматочки хліба часів Голодомору 1932-33 років знайшли серед архівних документів у Києві. Унікальну знахідку виявили під час опрацювання позасудових справ реабілітованих, які датуються 1918-50 роками. Хліб зберігся у кримінальній справі стосовно Олексія Сорокіна. Хто цей чоловік та навіщо приберігав ці шматочки – далі:


Шматочки хліба, яким уже понад 80 років. Таку знахідку в Україні виявили вперше, вивчаючи архівні кримінальні справи реабілітованих українців. Серед них – Олексія Сорокіна. Саме в його справі, як "речовий доказ", було знайдено хліб років Голодомору, який чоловік загорнув у свої записки.

"Здесь храниться образчик хлеба, какой ели крестьяне весной 32-го года. Мы, киевляне, пока еще имели хлеб и сравнительно не пухнем с голоду, хотя и недоедаем страшно. Такой образчик хлеба я оставил моим детям как образец и для назидания. Как страшен голод. Ужас", – зачитує записку 1932-го року директор Центрального держархіву громадських об'єднань України Ольга Бажан.

Олексій Сорокін з Полтавщини, народився у 1877 році. В анкеті кримінальної справи зазначено, що чоловік працював учителем, а пізніше регентом церковного хору. З дружиною та дочкою пережили Голодомор у Києві. А вже у 1941-му Олексія Сорокіна заарештували за антирадянські погляди та заслали спершу до Новосибірська, а потім до Красноярського краю. Хліб у його справі фігурував як доказ злочину проти партії та уряду. Це стає відомо із запису його допиту.

"Следствие располагает данными, что вы хранили эти экспонаты с контрреволюционной целью, используя их как наглядное пособие для контрреволюционной агитации против советской власти", – зачитує документ Ольга Бажан і додає: "І от саме в цих рядках можна побачити таке опосередковане визнання владою своєї вини. Вони розуміли, що саме ці речові докази можна використовувати в агітації проти злочинів".

Після заслання до Красноярського краю жодних відомостей про Олексія Сорокіна немає. Але шматочки хліба, які він наважився зберегти, стануть пам'яткою реалій життя в умовах Голодомору 1932-33 років.

"Зараз те, що відбувається в країні, і як на нас наступає агресор, який починає нам розказувати, що нічого такого немає. Але в нас є документи, і ми завжди можемо побачити і пересвідчитися в тих фактах, в тих подіях, які мали місце на території України", – наголошує голова Держархівслужби Тетяна Баранова.

Шматочки хліба згодом передадуть на експертизу, щоби точно визначити його інгредієнти. А поки, впродовж тижня, їх, як і записки та решту документів справи Олексія Сорокіна, експонуватимуть у читальному залі Центрального державного архіву громадських об'єднань України.

Ірина Сисак, Олександр Горнейчук, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну