УКР РУС
» » Невдача Путіна і переговори по Донбасу: головне про зустріч світових лідерів у Парижі
Всі новини

Невдача Путіна і переговори по Донбасу: головне про зустріч світових лідерів у Парижі

11 ноября в Париже отметили столетнюю годовщину окончания Первой мировой войны. В мероприятиях, посвященных этому событию, участвовали главы семидесяти государств и международных организаций. Среди них – президент Франции Эммануэль Макрон, президент Украины Петр Порошенко, президент США Дональд Трамп, канцлер Германии Ангела Меркель, президент России Владимир Путин и другие.

Дата 11 ноября во Франции носит название Дня перемирия и отмечается с 2011 года. Именно в этот день ровно 100 лет назад был подписан Мирный договор, положивший конец Первой мировой войне. В День перемирия в стране поминают погибших не только на Первой мировой, но и во всех войнах, в которых когда-либо участвовала страна. 

Лидеры государств начали съезжаться в Париж еще в субботу, 10 ноября. Одним из первых прибыл и президент США Дональд Трамп: он пообедал с президентом Франции Эммануэлем Макроном, а значительную часть дня провел в резиденции посла США. Интересно, что глава Белого дома отменил запланированный визит на кладбище погибших во время Первой мировой войны американцев  во Франции  из-за плохой погоды.

Путін знову змусив усіх чекати, а на Трампа напали Femen

Утром 11 ноября лидеры стран, за исключением Владимира Путина и Дональда Трампа, собрались в Елисейском дворце. После этого автоколонна с главами государств выдвинулась к Триумфальной арке, где состоялась памятная церемония. Путин и Трамп приехали на церемонию отдельно от всех, причем президент России прибыл последним, так что всем собравшимся пришлось его ждать. ПоЗа словами політолога Володимира Фесенка, це звичайна для Путіна стратегія поведінки. ия.

"Это стиль Путина. Путин всегда опаздывает. Это не первая и не последняя встреча, на которую он опаздывал. Демонстративно, иногда надолго. Это Путин. Никаких других смыслов в этом нет", – говорит Фесенко. По мнению эксперта, такое поведение не добавит Путину плюсов в глазах мирового сообщества

Вранці, 11 листопада, лідери країн, за винятком Володимира Путіна і Дональда Трампа, зібралися в Єлисейському палаці. Після цього автоколона з главами держав висунулася до Тріумфальної арки, де відбулася пам'ятна церемонія. Путін і Трамп приїхали на церемонію окремо від усіх, причому президент Росії прибув останнім, так що всім присутнім довелося його чекати. За словами політолога Володимира Фесенка, це звичайна для Путіна стратегія поведінки.

"Це стиль Путіна. Путін завжди спізнюється. Це не перша і не остання зустріч, на яку він запізнювався. Демонстративно, іноді надовго. Це Путін. Ніяких інших смислів у цьому немає", – говорить Фесенко. На думку експерта, така поведінка не додасть Путіну плюсів в очах світової спільноти.

Трампу також не вдалося дістатися до Тріумфальної арки без пригод: на шляху просування американського президента активістки руху Femen двічі намагалися прорвати оточення, вигукуючи антитрампівські гасла. Двох дівчат затримали.

Володимир Путін привітався з президентом Франції Еммануелем Макрона, канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом США Дональдом Трампом. Лідери Росії і США вітально кивнули один одному, після чого Трамп поплескав російського колегу по плечу.

Під час церемонії президент Франції разом з провідними світовими політиками поклав під дзвін вінки до могили Невідомого солдата біля Тріумфальної Арки. У 20-хвилинному зверненні до інших лідерів, серед яких були Дональд Трамп і Володимир Путін, Макрон закликав боротися за мир, пам'ятати про уроки Першої світової війни і затаврувати націоналізм, який президент Франції назвав зрадою справжнього патріотизму.

Не обійшлося без курйозів – під час урочистостей літня француженка переплутала Меркель з дружиною Макрона. На відео каналу BFM TV французький президент тисне руку літній жінці, після чого та запитує у Меркель: "Ви мадам Макрон?", на що та відповідає по-німецьки: "Я канцлер Німеччини".


А президента Сербії Олександра Вучича обурило те, як на церемонії розмістили світових лідерів. За словами Вучича президент Косова Хашим Тачі отримав найкраще місце на церемонії з усього регіону – відразу за Путіним – і опинився у фокусі телекамер.

Чому в Парижі не дали зустрітися Путіну і Трампу

Після церемонії гості зібралися в Єлисейському палаці на обід, організований французьким президентом. І ось тут стався сюрприз. Незважаючи на те, що президенти Росії і США повинні були зустрітися за обідом – згідно з планом розсаджування гостей за столами, Путін повинен був сидіти разом з Трампом, Макроном і головою Єврокомісії Юнкером – в останній момент президентів Росії і США розсадили.

Пізніше Путін заявив, що йому все ж вдалося перекинутися з Трампом парою фраз і що вони домовилися зустрітися окремо на саміті G20 в аргентинському Буенос-Айресі, який пройде з 30 листопада по 1 грудня. Це буде перша зустріч президентів після заяви Трампа про вихід США з договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності. 

Аналітики називають дві версії того, чому не зустрілися два президенти, повідомляє російська служба ВВС. Перша: завадив дуже щільний робочий графік двох лідерів. Згідно з другою версією, президент Макрон особисто попросив Вашингтон і Москву не планувати повноцінних переговорів у Парижі, щоб факт зустрічі двох одіозних лідерів не затьмарив урочисті заходи з нагоди Дня перемир'я. А щоб попередити можливість контакту, російського і американського президентів розсадили так, щоб вони сиділи за столом один навпроти одного і не мали можливості приватної розмови. 

А найбільш велика зустріч в рамках зустрічі глав держав на День перемир'я пройшла в складі президентів США, Франції та Росії, а також канцлера Німеччини. Як повідомив телеканал CNN з посиланням на прес-секретаря Білого дому Сару Сандерс, Трамп, Путін, Меркель і Макрон обговорили низкау питань під час двогодинного ланчу в Єлисейському палаці. 

"У них була хороша і продуктивна дискусія під час двогодинного ланчу", – заявила Сандерс, пояснивши, що обговорювалися питання за договором РСМД, Сирії, торгівлі, ситуації в Саудівській Аравії, санкції, Афганістан, Китай і Північна Корея. 

Канадський телеканал CBC також розповів про коротку розмову Путіна і прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо – політики сіли разом в один ряд перед початком заходів у Парижі. За інформацією прес-служби уряду Канади, Трюдо зазначив "колосальні жертви російського народу під час двох світових воєн".

Про що Порошенко домовився з американським президентом

За словами лідера української держави, під час візиту до Франції він провів понад 40 зустрічей і обговорень. 10 листопада відбулося "коротке обговорення" з президентом США Дональдом Трампом. Проте, це "коротке обговорення" принесло Україні чималі плоди.

За підсумками цієї зустрічі вже 11 листопада відбулася зустріч міністра закордонних справ України Павла Клімкіна та держсекретаря США Майка Помпео.

"Домовилися про проведення 16 листопада комісії стратегічного партнерства у Вашингтоні на рівні міністрів закордонних справ. Комісія була заснована ще майже 10 років тому, і ми домовилися відновити її роботу як символ того, що партнерство між Україною і США носить стратегічний характер", – розповів Порошенко під час зустрічі з журналістами.

Як розповів в коментарі сайту "Сьогодні" політолог Сергій Толстой, відновлення роботи комісії стратегічного партнерства між США та Україною – дуже важливий результат візиту українського президента до столиці Франції.

"Вдалося отримати конкретику від американської сторони щодо відновлення роботи комісії стратегічного партнерства, яка висить з 2011 року. Не було ясності, чи піде Держдепартамент на відновлення цієї комісії. Тут є зрушення. Що стосується статусних результатів, це значний успіх. Тому що з 2011 року американська сторона взагалі не згадувала Україну як стратегічного партнера США", – говорить Толстой.

Меркель і Макрон підтримали позицію України по Донбасу

Крім того, український президент зустрівся в столиці Франції з канцлером Німеччини і лідером французької держави. Однією з тем, які обговорили Порошенко, Меркель і Макрон, стала тема проведення Росією "виборів" на окупованих територіях Донбасу. Про це повідомив прес-секретар українського президента Святослав Цеголко у своєму мікроблозі в Тwitter. 

"Порошенко, Меркель і Макрон проводять тристоронні переговори в Парижі по фейковий" виборів ", які Росія проводить на окупованій частині Донбасу", – написав він.

І канцлер Німеччини Ангела Меркель, і президент Франції Еммануель Макрон під час зустрічі категорично засудили фейкові вибори. Про це повідомив за підсумками тристоронньої зустрічі в Парижі президент України Петро Порошенко.

"Була озвучена тверда позиція щодо засудження "виборів" і підтримки нашої територіальної цілісності та незалежності нашої держави. Чітко було відзначено, що це брутальне порушення Російською Федерацією узятих на себе зобов'язань у рамках Мінських угод. Відзначено дуже відповідальне ставлення України до виконання домовленостей", – сказав він у ході брифінгу.

"Спільна заяв Меркель і Макрона про псевдовибори на Донбасі – це теж серйозний елемент. Аргумент російської сторони полягає в тому, що Плотницький і Захарченко підписували Мінські угоди, і проведення "виборів", який не суперечить Мінським угодами, оскільки заповнює вакансії, які утворилися, відновлює "ДНР" і "ЛНР" як сторони переговорів. Як бачимо, позиція Меркель і Макрона виявилася досить чіткою в цьому питанні. Це черговий сигнал підтримки позиції України в контексті конфлікту на Донбасі", – прокоментував сайту "Сьогодні" результати цієї зустрічі політолог Сергій Толстой.

Також лідери трьох держав торкнулися теми "в'язнів Кремля" і необхідності термінового повернення до обміну українських військовослужбовців, які незаконно утримуються російськими окупаційними військами на Донбасі.

Що стосується Володимира Путіна, то за словами спікера Кремля Дмитра Пєскова, він спочатку не планував зустріч у форматі "нормандської четвірки". Також Пєсков підтвердив, що у Парижі український і російський лідери не перетиналися і навіть не потисли один одному руки.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну