УКР РУС
» » Ожеледь у великому місті: як не зіткнутися у потоці машин
Всі новини

Ожеледь у великому місті: як не зіткнутися у потоці машин

Мабуть, немає картини більш типової для початку зими: на місто зненацька випав сніг і, вчасно не прибраний і вкатаний колесами, він уже через півгодини перетворює багатосмугові вулиці на каток. Як їхати в ожеледь у щільному потоці?

Їздити слизькою дорогою в принципі важко, а в умовах заповнених транспортом міських вулиць це взагалі прояв вищої водійської майстерності. Але часто в автомобіліста просто немає вибору: під час руху у потоці чистий асфальт раптом стає слизьким і немає жодної змоги щось змінити. Тому той, хто користується машиною взимку, просто мусить володіти навичками та прийомами керування в обмеженому просторі.


Безпека на слизькій дорозі у щільному трафіку залежить від дисципліни усіх учасників руху, адже один водій може влаштувати проблеми для десятьох

Якщо говорити коротко, рух в ожеледь у щільному потоці транспорту відрізняється від їзди на вільних дорогах необхідністю враховувати обмежений інтервал з боків та потребою тримати швидкість, більш-менш адекватну швидкості усього потоку.



Увага. Намагайтеся керувати машиною згідно власних відчуттів та вміння, не піддаючись на швидкісні “провокації” сусідів по потоку – адже на інших машинах можуть бути кращі шини, привід 4х4, досвідченіший водій тощо. Через контакт з сидінням прислуховуйтесь до поведінки машини – чи не заносить її вбік. Також слухайте двигун – чи відповідають його оберти швидкості руху. Якщо оберти ростуть, а швидкість ні – значить, машина буксує і треба трохи відпустити акселератор, щоб уникнути заносу.



Швидкість. На слизькій дорозі та чи інша швидкість може здаватися безпечною, аж доки не доведеться уповільнюватись або повертати – саме тоді навіть найкращі арктичні шини можуть втратити зчеплення з дорогою. Тому тримайте швидкість не просто низьку, а таку, з якої ви за потреби зможете безпечно уповільнитись без контакту з сусідами по потоку. Також уникайте різкого натискування на акселератор, бо на слизькій поверхні це призводить до пробуксовування ведучої осі і нерідко до зносу корми чи передка машини вбік – на сусіднє авто.


Найбільше проблем у містах ожеледь створює там, де вулиці йдуть на підйом. Тож такі місця краще оминати



Гальмування. Користування саме гальмами на слизькій дорозі краще звести до мінімуму. Намагайтеся уповільнюватись шляхом гальмування двигуном. Робити це дозволяють не лише прості механічні трансмісії, а і сучасні коробки-”автомати”. Будьте обережні з гальмами на підйомах та на схилах: утискування гальмівної педалі аж до блокування коліс може призвести до зсуву навіть стоячої машини. Майже усі сучасні авто мають ABS, яка може трохи збільшувати гальмівний шлях на слизькій дорозі – і це треба враховувати при виборі дистанції до машини попереду вас.



Дистанція. Оскільки у щільному потоці транспорту не можна бачити дорогу перед собою на далеку відстань, треба залишати перед собою дистанцію із запасом на те, що під колесами в момент можливого гальмування опиниться чистий лід. З іншого боку, якщо ви залишите “вікно” попереду вас великим, в нього час від часу будуть “влазити” інші автомобілі, змушуючи вас гальмувати, що на слизькій дорозі теж небажано.


За умов складного рельєфу в місті у добру ожеледь (ожеледицю) принципового значення не має ані тип трансмісії, ані марка шин



Інтервал. Бажано мати інтервал побільше, адже на слизькій дорозі автомобіль може трохи заносити, і тримати його строго в межах своєї смуги буває непросто. Вплинути на відстань між бортами вашого авто і машин у сусідніх смугах умовах міста неможливо. Але можна спробувати триматися не поряд з машиною, а навпроти “вікна” між двома сусідніми автомобілями. Коли дорога йде по кривій, контролюйте інтервал з машинами у сусідніх рядах особливо ретельно, адже саме такій ситуації когось може занести і станеться небажаний контакт. Тут краще брати до уваги не швидкість потоку (яка може бути невиправдано високою), а відчуття поведінки власного авто.



Світлофори. Здалеку слідкуйте за сигналами світлофорів і, не зважаючи на поведінку передніх машин, завчасно знижуйте швидкість, коли завершується час горіння зеленого сигналу. Нюанс у тому, що різко зупинитися на червоний змоги у вас не буде.



Підйоми. Якщо вулиця йде угору, і на ній буксують інші машини, не розпочинайте підйом, поки не піднімуться ті, хто іде попереду вас. Тому що в разі вимушеної зупинки на відшліфованому колесами підйомі вам буде практично неможливо зрушити з місця.


На слизькій дорозі краще не розпочинати штурм підйому, поки його не подолає передня машина

Мабуть, варто нагадати також, що за складних погодних умов у великому місті водієві треба ще перед виїздом подбати про добрий огляд з-за керма. Тобто треба добре прогріти салон, щоб скло не запотівало, і прибрати весь сніг та лід з зовнішнього боку вікон. Поки опалювач піднімає температуру в інтер’єрі, можна очистити від снігу щітки “двірників” та фари.



Рекомендація Авто24

Міська штовханина під час ожеледі, та ще в годину пік – один з найскладніших режимів руху, це вам підтвердить будь-який досвідчений автомобіліст. Тому ніхто не засудить вас, коли ви залишите машину біля домівки або офісу і попрямуєте до станції метро або автобусної зупинки, де за вашу безпеку і безпеку інших громадян відповідатимуть професіонали. На щастя, в Україні довго подібна ситуація на дорозі не тримається – або комунальники нарешті просинаються, або температура зростає.

Джерело: auto.24tv.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну