УКР РУС
Всі новини

Довгий COVID у дітей: що відомо

Довгий COVID (Long COVID) – синдром, який зустрічається після коронавірусу, що протікав як у важкій, так і в легкій і безсимптомній формі. Він часто виявляється у дорослих, проте з'ясувалося, що цей стан також може розвиватися й у дітей.

Довгий COVID відрізняється від мультизапального синдрому, або MIS-C – рідкісного серйозного системного запалення, пов'язаного з коронавірусом. Він був діагностований у приблизно 4000 дітей у США, і більшість експертів вважають його окремим захворюванням.

Що таке довгий COVID і які симптоми він включає


Довгим COVID називають симптоми, які зберігаються після того, як основне захворювання вилікувано. Найчастіше люди повідомляють про втому, утруднене дихання, прискорене серцебиття, головні, м'язові та суглобові болі, лихоманку, запаморочення, втому, мозковий туман та ін. Кілька невеликих досліджень дозволяють припустити, що хвороба може зачіпати велику кількість дітей.

Дослідники в Римі спостерігали за 129 дітьми (середній вік – 11 років), яким був поставлений позитивний діагноз COVID-19. Після передбачуваного одужання більш ніж половина з них мали щонайменше одне хронічне захворювання. У 14 дітей, або понад 10% від загального числа, через чотири місяці раніше спостерігалося три або більше неприємних симптомів.

Австралійські дослідники спостерігали за 171 COVID-позитивною дитиною (середній вік – 3 роки) і виявили, що 8% з них відчували пост-COVID прояви до двох місяців по тому. Однак у цьому дослідженні до шести місяців все одужали.

Голландські дослідники на початку червня провели опитування педіатрів. Вони повідомили, що спостерігають за 89 дітьми з симптомами тривалого COVID. Керолайн Бракель, дитячий пульмонолог з Медичного центру Амстердамського університету і співавтор дослідження, прокоментував результати. Найбільше занепокоєння, за його словами, викликає факт, що наслідки коронавірусу приводили до серйозних обмежень у повсякденному житті, переважно через утруднене дихання, надмірну втому і проблеми з концентрацією уваги.

Педіатр-інфекціоніст, який бере участь у новій програмі комплексного догляду за дітьми після COVID, що проводиться Yale Medicine і Yale New Haven Children's Hospital, Карлос Олівейра говорить про складність діагностики цього стану у маленьких дітей. За його словами, вони не можуть вербалізувати головний біль або утруднене дихання. Виявити навіть втому буває важко, оскільки вона часто робить дитину гіперактивною, а не сонною.

Для залучення уваги до проблеми батьки створили групу в Facebook під назвою Long Covid Kids. Результати анонімного онлайн-опитування виявили безліч випадків, коли діти мають чотири або більше симптомів через кілька місяців після зараження. Ці дані були проаналізовані вченими Італії та Великобританії. У половині випадків проблеми періодично зникали. Лише 10% з 510 дітей повернулися до колишнього рівня активності.

Чому виникає довгий COVID і як його лікувати

Фахівці поки не знають, чому в окремих дітей виникають постінфекційні симптоми. Теорії включають хронічне запалення, викликане інактивованими вірусними білками, низьку кількість активного вірусу, що зберігається в організмі, та ін.

Через відсутність відомостей про причини розвитку цих симптомів проводиться тільки симптоматична терапія. Лікарі діють як і у випадках з іншими поствірусними інфекціями, наприклад, відновлення після мононуклеозу або хвороби Лайма також займає тривалий період.

Щоб спробувати зрозуміти причини захворювання та особливості впливу COVID-19 на дітей і підлітків, Національний інститут охорони здоров'я США оголосив у березні про початок нового дослідження, відомого як ДОГЛЯД за дітьми з COVID. Хоча більша частина досліджень буде спрямована на виявлення причин і методів лікування MIS-C, педіатричні експерти очікують, що також вони розкриють розуміння етіології довгого COVID.

Тисни! Підписуйся! Читай тільки найкраще!

Джерело: obozrevatel.com
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну