УКР РУС
» » Як імператор Давнього Китаю порушив одну традицію – і це врятувало 4000 життів
Всі новини

Як імператор Давнього Китаю порушив одну традицію – і це врятувало 4000 життів



  • Під час сильної посухи 1974 року, що торкнулася й околиці міста Сіаня (стародавньої столиці Китаю), група місцевих селян намагалася пробурити артезіанську свердловину. Однак замість води селяни виявили якісь глиняні уламки. Так було зроблено одне з найбільших відкриттів XX століття...

Гробницю виявили приблизно за 20 км від міста Сіань у провінції Шаньсі. Одна за одною були віднайдені три гробниці. Перша – 1974-го, друга – в 1980-му, і третя в 1994-му – і це ще було не останнє відкриття. Загальна площа гробниці становить близько 55 квадратних кілометрів!


  • Теракотова армія – легендарна гвардія повнорозмірних глиняних воїнів, коней і колісниць. Теракотові воїни мали захищати інтереси китайського імператора Цинь Ши Хуан-ді в потойбічному світі. Вони були поховані разом з імператором в 210 р. до н.е.

Імператор Цинь Ши Хуан-ді, якого в Китаї називають імператор-об'єднувач, відомий тим, що зумів об'єднати під своєю владою ворогуючі китайські царства, об'єднавши їх у могутню імперію. При ньому почалося будівництво Великої китайської стіни.
Цинь Ши Хуан-дівідкриті джерела


  • Вважається, що будівництво імператорської гробниці почалося в 221 році до н. е., коли Цинь Ши Хуан-ді захопив усі державні утворення Стародавнього Китаю, ліквідувавши останнього суперника, – державу Ці. Уся теракотова армія була зроблена за трохи більше ніж за 10 років – це час повного одноосібного правління імператора.



    Серед понад 8000 теракотових воїнів не можна знайти і двох однакових – всі вони різні. За обличчями археологи змогли розпізнати навіть національність солдатів китайської імперії: китайці, уйгури, тибетці, монголи і багатьох інших. Їхні обладунки, одяг і взуття відтворені з ювелірною точністю.

Вага кожного воїна становить приблизно 135 кг, зріст – 170-200 см. Серед теракотових воїнів були піхотинці, лучники, колісничі. У воїнів нарахували 25 різних варіантів одних тільки борід. Зачісок ж, головних уборів, видів одягу виявилося ще більше, і всі вони відповідають рангу і роду військ. Статуї були розфарбовані в 12-15 кольорах.
Теракотова арміяShutterstock


  • Як стародавні майстри ліпили скульптури? Можна припустити, що виготовлялися спеціальні стандартні форми, за якими створювалися воїни. Це значно прискорило б процес. Але фахівці встановили, що всі скульптури робилися методом намотування глини: ліпилася смуга, укладалася на місце, а на неї лягала інша смуга і так далі. Цим пояснюється те, що кожен глиняний воїн має строго індивідуальні форми. За лекалами виготовлялися тільки руки, ноги, вуха.

Кожен майстер, який брав участь у процесі виготовлення, мав особисте клеймо, яке ставив на виріб. Таких знайшли 87 штук. Значить, працювало 87 головних майстрів.
Теракотова арміяDepositphotos Інший нюанс – температурний режим. При різких перепадах температур глина добре не висихає, тому виріб міг розвалиться. У сучасному світі є багато способів підтримати потрібну температуру. Але в Давньому Китаї нічого подібного не було, а температура була непостійною. Влітку стояла спека +30 градусів за Цельсієм, а взимку – мороз до -10 градусів. Імовірно, воїнство ліпилось у печерах, де температурний режим був більш-менш постійним і +20 ... +25 градусів. За таких умов глина рівномірно висихає і виріб набуває потрібної твердості. Наступним етапом було покриття лаком. Коли у ХХ ст. археологи віднайшли скульптури воїнів, ті мали сірий колір. Справа в тому, що коли величезне поховання розкрили, лак практично відразу ж осипався. Лак у даному випадку – це тверда смола, яка спочатку мала коричневий колір, але в міру висихання – чорніла. Її виготовляли з соку лакового дерева. На покриття лаком одного воїна потрібен був сік 25 дерев. При цьому таке виробництво було дуже шкідливим. Працівники вдихали пари, що згодом позначилося на їхньому здоров'ї.
Лакове деревовідкриті джерела Поверх лаку воїнів розмальовували – про це свідчать дрібні лусочки фарби, знайдені біля скульптур. Причому це була рідкісна фарба – китайська фіолетова, в основі якої лежав хімічний елемент барій.


  • Разом із солдатами стоять теракотові військові колісниці і запряжені коні. До слова, вага одного коня – близько 200 кг. У кожного воїна була при собі справжня зброя: списи, щити, луки, арбалети і мечі. Вражає те, що зброя навіть за 2200 років залишилася гострою.

АрбалетShutterstock


  • Спочатку, згідно з китайською традицією, імператор хотів поховати з собою 4000 живих воїнів, але радники зуміли переконати правителя не робити цього. Справа в тому, що такий жорстокий вчинок неминуче призвів би до бунту і послабив військову міць імперії, яка й без того була ослаблена, вважають дослідники.

Натомість імператора тоді переконали поховати глиняних воїнів, збільшивши їхню кількість вдвічі. Для надійності.


  • До речі, разом із глиняними воїнами і коштовностями були поховані й 48 наложниць імператора.

Є теорія, що перед ритуалом їх присипляли, даючи випити вино із додаванням миш'яку. Таке припущення з'явилося завдяки аналізу, який показав високу концентрацію цієї отрути в останках.
Теракотова арміяShutterstock


  • Згодом археологам вдалося знайти і майстерні, де виготовляли окремі частини скульптур, і мініатюрні моделі воїнів, і навіть кладовище робітників, що створювали армію. До речі, основними виробниками статуй були гончарні майстерні, що спеціалізувалися на виробництві глиняних водосточних труб.



    Цікаво, що при Цинь Шихуанді (III століття до нашої ери), крім нього самого, скульптурою не цікавився ніхто з його сучасників: у всякому разі, нічого навіть приблизно схожого археологи не знайшли. Ще дивніше та обставина, що після смерті Цинь Шихуанді кругла скульптура заввишки в людський зріст або більше взагалі зникла. За деякими даними, наступники імператора засуджували його захоплення скульптурою. Як би то не було, але наступні зразки скульптури з'являються в Китаї тільки в другому столітті нашої ери.



    Під час народного бунту проти Ер Ши Хуан-ді (сина Цинь Ши Хуан-ді), який, на відміну від великого батька, виявився слабким і невмілим правителем, повсталі розграбували гробницю.

Теракотова арміяShutterstock


  • 3 грудня 2002 року на додачу до фантастичних попередніх знахідок археологи знайшли у похованні імператора понад сотню статуй чиновників, музикантів і акробатів.

А на початку 2020 року у гробниці імператора Цинь Ши Хуан-ді було викопано ще близько 200 статуй солдатів Теракотової армії. Відкриття було зроблене під час останнього раунду розкопок у поховальній коморі № 1 на ділянці, площею 400 кв. метрів. Більшість знайдених нових солдатів була зі списами і луками. Археологи також знайшли 12 глиняних коней, рештки двох колісниць, бронзові мечі, луки й кольорові щити. Інформацію взято з відкритих джерел Читайте також: Інтриги Кремля провалилися: вперше за 300 років у ПЦУ з'явився посол від Константинополя – один із восьми у світі Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну