УКР РУС
Всі новини

Як бойовики порушують вимоги перемир'я – сюжет

Перемир’я на фронті перейшло у фазу війни безпілотників і війни снайперів. На всіх ділянках активізувалися ворожі стрільці. Провокаційними обстрілами виманюють українських армійців – далі спрацьовує гвинтівка окупантів. Російські снайпери мають у своєму арсеналі й інше озброєння – прилади для пошуку оптики. І ці пристрої не лише визначають точні координати наших бійців, а ще й працюють як лазерне озброєння – яке може випалити рогівку ока. Як у таких умовах тримають оборону піхотинці на підступах до окупованого Донецька, дізнавалася журналістка "5 каналу".

Від українських позицій до окупованого Донецька лічені кілометри. Піхотинці тут постійно спостерігають за ворогом. Уже два тижні бойовики на цій ділянці фронту щодня відкривають вогонь.

"120м мінометом у сторону Мар’їнки працювали. Чути, бо батареї знаходяться недалеко звідси, і вони хвилин 40 працювали у сторону Мар’їнки. Все як зазвичай, все, як завжди", – розповідає військовослужбовець ЗСУ Андрій.

Українські ж піхотинці можуть відкрити вогонь хіба за відповідного дозволу. Доки діє так зване перемир’я – бійці такі рішення самостійно не ухвалюють.

"Згідно директиви нашого головнокомандувача ми вогонь не відкриваємо до директиви аж зі штабу ООС. Тобіш, ми подаємо обстріл і якщо вважається за потрібне відкриття вогню у відповідь, нам надають такий дозвіл. Тільки так. Самостійно на місці таке рішення не приймається", – додає Андрій.

Відповідно до умов тиші – будь-яка розвідка заборонена, тож піднімати піхотинцям безпілотники у небо зась. Та окупанти поводяться так, наче вимоги перемир’я для них не писані. Їхні "пташки" у небі регулярно, і найстрашніше те, що ворожі безпілотники здіймаються не лише для розвідки.

"Було таке, що скинули дві бомби. Два рази вони скидали по нам свої "сюрпризи", і було у нас двоє поранених хлопців, двоє трьохсотих", – каже військовослужбовець ЗСУ "Шаман".

На цій ділянці фронту активізувалися і ворожі снайпери.

"Зараз підла війна з їх боку ведеться. Якщо ми мовчимо, то вони відривають по нам підлий вогонь. Снайпери", – відзначає "Шаман".

Військовослужбовець Андрій зауважує: "снайпери працюють і намагаються якомога більше цілей розвідати. Їм потрібно напрацьовувати. Вони ж просто так сюди не приїжджають.

Піхотинці вирахували, цього разу російські стрільці приїхали зі спеціальними приладами для пошуку оптики. Щойно такий прилад засіче оптику армійців, або нічник, у який спостерігає боєць, одразу дасть сигнал і координати військового.

"Більше двох секунд на неї дивитися не можна, інакше вона визначить твоє місцеположення до метра. Якщо ти її бачиш треба ховатися і вимикати прилад, бо вона повернеться на тебе і буде висікати твоє місцеположення. А далі снайпер по заготовлених координатах буде відпрацьовувати ці місця", – розповідає військовослужбовець Андрій.

Прилад небезпечний не лише цим.

"Такой же штукою можна попекти роговицю ока, як уже було. Попекло військовослужбовцю роговицю до сліпоти", – додає Андрій.

Піхотинці на цій ділянці фронту готові до будь-яких підступних дій ворога.

"Це як автомат, коли зведений затвор, так само ми, як автомат, зведений, пружина в бойовій готовності, і ми готові по команді дати гарну відповідь. Не переживайте, все буде добре, країна в безпеці", – каже "Шаман".

Євгенія Китаїва Анна Кудрявцева з Донецької області "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну