УКР РУС
» » Проти режиму Путіна: до чого призведуть масштабні протести в Росії
Всі новини

Проти режиму Путіна: до чого призведуть масштабні протести в Росії

У Росії знову протести, вже другий тиждень поспіль. Відразу скажу, що чимало українців взагалі не стежать за тим, що там у країни-агресорки. Чимало не сприймають Олексія Навального, який заявляв, що Крим більше ніколи не повернеться в Україну. Але попри змішані почуття до цього опозиціонера, все ж таки серед нас є ті, хто відмежувавшись від Навального, позитивно оцінює будь-які внутрішні заворушення проти Кремля. Тож протестна Росія – яка вона? Чи
є шанси на справжню революцію – у сюжеті "Підсумків тижня".
Другий тиждень поспіль у Росії тисячі обурених громадян виходять на вулиці. Через більш ніж 30 років абсолютної влади офіційний Кремль починає втрачати контроль над суспільством. Із плакатами та туалетними йоржиками – від Владивостока й Магадана до Москви й Санкт-Петербурга – так росіяни вийшли на протести. Більш ніж 100 тисяч! Це рекорд за останні 9 років. Настільки масштабні демонстрації в РФ були востаннє після президентських виборів у 2012-му. А ще виступали проти російської агресії в Україні 2014-го. Нині на мітингах навіть жителі тих регіонів, які зазвичай проти влади не виступають. Щоб вгамувати непокірних, ОМОНівці, вже за російською традицією, жорстоко били їх та кидали до автозаків. Кількість затриманих – рекордна в історії Росії – 2,5 тисячі. Росіяни збунтувалися після чергового арешту опозиціонера Олексія Навального. У політиці він із 2008-го. Частково популярність здобув завдяки блогу, де викривав корупційні схеми російських топчиновників. А торік про нього дізнався весь світ. 20 серпня політика отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новічок", яку виробляє Росія. Навального ледве врятували німецькі лікарі.
Олексій та Юлія Навальні5 канал / Час. Підсумки тижня Та попри замах, опозиціонер повернувся на Батьківщину, де його схопили у стилі КДБ. Літак відправили в інший аеропорт і там без будь-яких пояснень заарештували. Поспіхом скликаний суд уже наступного дня відправив його за ґрати на місяць. Перед тим Навальний встиг закликати співвітчизників вийти на протест проти влади.

"Будь-які протести в Росії, які спрямовані проти корупції, проти авторитаризму влади, для будь-якої країни, що підтримує демократію у світі, є важливими", – зазначив журналіст Віталій Портников. Затримання Навального та силові розгони протестів засудили в Європейському Союзі та Сполучених Штатах Америки. Нагадали, що Кремль укотре знехтував принципами права та демократії. І пригрозили новими санкціями.

"Ми засуджуємо масові затримання й жорстокість поліції та закликаємо Росію звільнити Олексія
Навального та всіх затриманих", – заявив верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.
Акція протесту в Росії5 канал / Час. Підсумки тижня Із політичними опонентами Кремль розправляється не вперше. Від токсину 2006-го в Лондоні помер колишній розвідник Олександр Литвиненко. Він активно критикував дії російської влади та прямо звинуватив спецслужби РФ в організації низки терактів, зокрема вибухів у житлових будинках. 2009-го вбили критика Путіна – бізнесмена Олександра Перепеличного. Він поширював компромати на російських високопосадовців. 2013-го за нез'ясованих обставин у Британії помер олігарх Борис Березовський. А 2015-го просто навпроти Кремля застрелили російського опозиціонера Бориса Нємцова. Він гостро критикував режим Путіна, засуджував анексію Криму й агресію в Україні.

"Ми не знаємо до кінця обставин присутності Навального в громадському політичному житті Росії, але абсолютно очевидно, що людина, яка є системною, навряд чи може бути отруєна", – уточнив Портников. Нині Навальний – найвідоміший противник режиму Володимира Путіна в Росії. Себе називає
ультранаціоналістом. Та попри гостру критику Кремля, не цурається імперських зазіхань. Він
підтримував агресію Росії проти Грузії 2008-го, засуджував надання Православній церкві України
Томосу, а Крим для нього "не бутерброд", й повертати він півострів не планує.
Акція протесту в Росії5 канал / Час. Підсумки тижня Нині Навальному вдалося активізувати протестні настрої в російському суспільстві. Дров до багаття підсипав й оприлюднений у день затримання опозиціонера фільм-розслідування про розкішний палац, який нібито звели для Путіна поблизу Геленджика у Краснодарському краї. Розслідування Олексія Навального – це не просто розповідь про розкішний маєток на чорноморському узбережжі, а психологічний портрет президента Росії. Демонстрація пишного багатства оголила всю корупційність російської політичної еліти за десятиліття правління Путіна.
Фільм у соцмережах переглянули вже більш ніж 100 мільйонів осіб. Для порівняння, це більшість
населення Росії. Обличчям нової хвилі протестів у Росії стала молодь. На мітинги проти арешту Олексія Навального
підлітки збираються через популярну соцмережу ТікТок. Діляться з однолітками порадами, як одягатися для участі в протестах та уникнути затримання. Запустили навіть масовий флешмоб – знімали зі стін у класах портрети Путіна, а іноді й вішали натомість портрети Навального. Після повернення на батьківщину Навальний посилив ставки у протистоянні режиму Путіна. Восени в країні відбудуться вибори до Держдуми. Росіяни почали виходити з бульбашки пропаганди, створеної Кремлем, більше вірити опозиції. Люди нарешті зрозуміли: влада їх дурить, глава держави – злочинець, а поліція захищає не громадян, а олігархів. Утім Навальному навряд чи вдасться очолити опозиційний рух – занадто розпорошене й зазомбоване російське суспільство. А для більшості західних політиків Навальний був і залишається послідовником путінського режиму. Попри ліберальні погляди, він поділяє претензії Кремля на Україну, підтримує втручання у справи сусідів і не вибачатиметься за злочини та агресивну політику Росії. Вероніка Орєхова, "Час. Підсумки тижня" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну