УКР РУС
» » Близько 5 тисяч затриманих – як пройшов день протестів на підтримку Навального в Росії
Всі новини

Близько 5 тисяч затриманих – як пройшов день протестів на підтримку Навального в Росії

Близько п'яти тисяч учасників протестів на підтримку Навального затримали силовики у Росії, повідомляє моніторинговий канал ОВД-Инфо. Найбільше затриманих у Москві та Санкт-Петербурзі – понад тисячу осіб у кожному з міст. Серед них – журналісти та соратники опозиціонера. Протестні акції відбулися у понад 140 містах Росії. Про закінчення акції Штаб Навального повідомив о 16-ій за київським часом, але затримання й розгони після цього не припинилися. Тих, хто розходився, хапали біля входів до метро. Соратники опозиціонера закликали президента США ввести санкції проти оточення Путіна й надіслали список відповідних осіб.
Конвої військової техніки, металеві огорожі та купи силовиків у бронежилетах. До недільних протестів російська влада підготувалася ще з вечора суботи. На вулиці вивели Росгвардію та вишикували автозаки. З перебоєм працює мобільний зв'язок. У Москві обмежили рух пішоходів, зачинили 7 станцій метро та змінили маршрути громадського транспорту. Закрили деякі заклади громадського харчування та магазини. Вранці – біля станції "Красні ворота" – почалися перші затримання. Найжорстокіші сутички сталися на Площі трьох вокзалів. ОМОНівці звинуватили мітингарів у незаконності акції та почали зачищати територію. Затримання проводили і невідомі в цивільному – без розпізнавальних знаків. Людей кидали на землю та лупцювали кийками по голові – хоча ті не чинили спротиву. Відбити затриманих у силовиків намагалися інші протестувальники. До відділку потрапила дружина Олексія Навального – Юлія. До неї не пускають адвоката. Силовики також пов'язали опозиціонерів Андрія Пивоварова та Іллю Яшина. Чоловіки їхали з протестів на машині, коли їх спершу зупинило ДАІ, а потім заблокували силовики. ОМОНівці ігнорували журналістські посвідчення та хапали всіх підряд біля СІЗО "Матроська тиша", де утримують Навального. Туди рушила колона демонстрантів. Другий за кількістю затриманих – Санкт-Петербург. Там від ранку силовики розганяли демонстрантів кийками і сльозогінним газом та не шкодували електрошокерів. Усього на мітинги мали вийти у понад 142-х містах Росії та в окупованому Криму. Люди скандували "Свободу Навальному" та "Путін – крадій" і формували живі ланцюги. На Уралі, Сибіру і Далекому Сході правоохоронці – попри мороз – кидали людей обличчям у сніг та виганяли їх на лід. Правозахисники повідомляють про випадки катувань із боку поліціянтів. Від рук силовиків не врятувалися і пенсіонери – найстаршій затриманій активістці 84 роки. А в Челябінську під час розгону ОМОНівці зламали літній жінці руку. Акції солідарності з росіянами провели і за кордоном. На жорстокість і насилля російської поліції відреагували Сполучені Штати.
"США засуджують постійне використання російською владою жорсткої тактики проти мирних протестувальників та журналістів уже другий тиждень поспіль. Ми вкотре закликаємо Росію звільнити затриманих, які користувалися своїми правами, зокрема Олексія Навального", – заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.
Тим часом соратники опозиціонера закликали Вашингтон запровадити санкції проти оточення Путіна. Фонд боротьби з корупцією надіслав адміністрації президента США список із 35-ти осіб. Це олігархи та високопосадовці, які фінансують владу, причетні до репресій у Росії та переслідування опозиції. Олексія Навального вже два тижні тримають під замком. Затримали його в аеропорту Москви 17-го січня - коли він повернувся після лікування в Німеччині. Активіста звинувачують в ухилянні від інспекції через умовну судимість та закидають йому шахрайство з пожертвами у власному фонді. Чоловіку загрожує понад 10 років за ґратами. Опозиціонер закликав прихильників виходити на протести. Перші демонстрації відбулися 23-го січня. За даними опозиції, у них взяли участь близько 160 тисяч людей. Більш як 4 тисячі затримали силовики.  Христина Катарина, "5 канал" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну