УКР РУС
» » Рятувати життя хворим: як долучитися до реєстру донорів та допомагати іншим – сюжет
Всі новини

Рятувати життя хворим: як долучитися до реєстру донорів та допомагати іншим – сюжет

Донорство може врятувати життя хворим. З наступного року в Україні починає діяти державна система трансплантації органів і тканин. А сьогодні між вітчизняним Міністерством охорони здоров'я та громадськими організаціями підписали меморандум щодо розвитку трансплантації кісткового мозку. В Україні щороку збільшується кількість тих, кого з допомогою пересадження органів та тканин врятували вітчизняні лікарі. Як долучитися до реєстру донорів та врятувати життя іншим, розповість Олена Рибінська.

Він іде неквапливо, потихеньку переставляючи ніжки у дворі "Охматдиту". Нікіті Ксендзюку п'ять років, і останній із них він провів з мамою в дитячій лікарні.

"Повиходить пару хвилин – і все, каже: мамо, у мені ніжки болять, мамо, мені боляче", – каже мати хлопця.

Біль у ногах та втома – наслідок недуги – набутої апластичної анемії. Єдиний шанс на порятунок – трансплантація кісткового мозку, адже лікування не дає результатів. Та ні батьки, ні одинадцятимісячний братик не підходять Нікіті як донори. Треба шукати допомоги від неродинних донорів.

"Наш донор може ходити будь-де. Навіть може не знати, що він може бути нашим донором", – зазначає Марія.

А таких в Україні критично мало. База донорів кісткового мозку становить трохи більше двох тисяч людей, щонайменше потрібно мати двадцять тисяч, аби збільшити шанс знайти генетичний збіг. Загалом у міжнародному реєстрі – 38 мільйонів імовірних донорів кісткового мозку.

"В українському і світовому реєстрі не для всіх є донор, лише для 75% відсотків людей можна знайти серед 38 мільйонів людей у світовому реєстрі", – каже засновник благодійного фонду "Український реєстр донорів кісткового мозку" Роман Куць.

Тепер знайти потрібного донора у міжнародному реєстрі стане легше, обіцяють у МОЗ. Профільне міністерство та низка громадських організацій підписали меморандум про співпрацю в цьому напрямі.

А чільник відомства після підписання документа продемонстрував, як відбувається забір генетичного матеріалу. По тому його відправлять до Німеччини для лабораторних досліджень і, якщо всі показники в нормі, – дані міністра також внесуть в український реєстр донорів кісткового мозку.

Від січня наступного року в Україні також починає діяти державна інформаційна система трансплантації органів і тканин. Вона забезпечить зіставлення пари донор-реципієнт.

"За три роки плануємо здобути трансплантаційну незалежність. Дуже часто це єдиний спосіб врятувати життя нашим громадянам", – каже Степанов.

За відсутності єдиної бази трансплантація відбувалася, але в ручному режимі. Лікарні обмінювалися інформацією на своєму рівні. І щойно після смерті людини її рідні давали дозвіл на пересадку органів, шукали поруч тих, кому вони життєво необхідні. Днями у Львові так урятували чотирьох пацієнтів. Їм пересадили серце, печінку та дві нирки. Дозвіл дав син померлої.

"Важливо родичам почути про людей, які отримають ці органи. Розвиваючи трансплантацію, втамовуємо біль людей, що втрачають рідних, але їхні органи будуть жити", – каже голова всеукраїнської платформи донорства "IDONOR" Ірина Заславець.

Щодо донорства саме кісткового мозку відповідний реєстр повинен запрацювати з квітня 2021 року. Щоби збільшити кількість охочих, заплановані інформаційні кампанії, які мають розвіювати міфи і страхи довкола донорства.

Чимало людей не здогадуються, що можуть урятувати чиєсь життя, ставши донором. І подарувати комусь шанс на життя не в лікарняних стінах, а вдома, поруч із рідними.

Олена Рибінська, Ігор Костюк, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну