УКР РУС
» » Трансплантацію кісткового мозку почали здійснювати у Черкасах: як це працює та як навчають лікарів
Всі новини

Трансплантацію кісткового мозку почали здійснювати у Черкасах: як це працює та як навчають лікарів

У Рафаїла Ульданова пів року тому виявили лімфому крові. Для подолання злоякісної пухлини чоловікові потрібна трансплантація кісткового мозку. Шанс на порятунок отримав у Черкаському онкодиспансері.

Рафаїл – один із перших пацієнтів онкодиспансера, якому потрібна трансплантація. Зараз чоловік підключений до спеціального апарату забору крові.

Апарат відбирає стовбурові клітини, які необхідні для пацієнтів із хворобами крові.

"Він бере тільки стовбурові клітини і всі інші компоненти крові він повертає назад і бере стільки, стільки корисно для пацієнтів і скільки потрібно. Такий збір може проводитися декільк днів, вді двох до трьох днів доки ми не зберемо достню кількість клітин стовбурових для того, щоб розпочати високодозову хіміотерапію", – розповідає лікарка-гематологиня Ларила Ногаєва.


Відібраний матеріал законсервують у кріосховищі. Це повністю ізольоване приміщення, захищене засобами безпеки, як у банках.

Вже після курсу хіміотерапії пацієнтові введуть розморожені стовбурОві клітини.

Автологічна трансплантація – одна з найпростіших для медиків. Апарат відбирає стовбурові клітини самОго хворого, якому вже не потрібний донор. Раніше такі операції робили лише два медцентри в Києві. За останні 5 років такої процедури дочекалися лише двоє пацієнтів із Черкащини. Але потреба в таких операціях в області – близько пів сотні на рік.

"Шість пацієнтів уже отримали ,зараз ви бачили ще двох пацієнтів. Далі у нас є пацієнти, які знаходяться в очікуванні, тобто будуть поступать для цих трансплантацій, а так ми запрошуємо пацієнтів з України, у яких немає можливості зробити цю процедуру і перш за все через те, що немає достатніх коштів. Ця процедура у нас виконується безкоштовно", – каже лікарка-гематологиня Олена Лук'янець.


Лікарня5 канал

Центр трансплантації стовбурових клітин кістковОго мозку відкрили на базі Черкаського онкодиспансеру. Обладнання закупили за кошти державного та обласного бюджетів.

"Сьогодні на декілька десятків мільйонів гривень обладання у лабораторному центрі, без цього лабораторного центру нічого б не було, сьогодні і в дорослій гематології, і в дитячій гематології і ми продовжуємо, ще 4 бокси будем робити, це разом теж більше 10 млн грн, це тільки приміщення, сьогодні уже відбулась перша частина навчання стажування за кордоном", – розповідає директор Черкаського обласного онкологічного диспансеру Віктор Параманов. 

Собівартість трансплантації кісткового мозку може сягати мільйона гривень. Нині усі витрати компенсує міністерство охорони здоров'я. До кінця року тут можуть зробити безплатну трансплантацію тридцятьом пацієнтам.

Яна Лимаренко, В'ячеслав Ромодан, Черкаси, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну