УКР РУС
» » Ринок нерухомості: що пропонують забудовники і як обрати комфортне житло
Всі новини

Ринок нерухомості: що пропонують забудовники і як обрати комфортне житло

– Що для вас як представника цього ринку було найскладнішим під час адаптації? Що вважаєте найбільшим викликом цього року?

– Найбільшим викликом була пандемія коронавірусу. Вона неоднозначно вплинула на різні бізнеси. На наш бізнес вона вплинула так, що потрібно було повністю переводити компанію на електронні способи ведення бізнесу, тобто робота з клієнтами, з архітектурним, інженерним, бухгалтерським і всіма іншими підрозділами – повна діджиталізація компанії відбулася.

Щодо роботи з клієнтами, то в терміновому порядку повинні і почали запроваджувати онлайн–перегляди житлових комплексів. Тобто люди не повинні виходити з дому. Є спеціальна програма, за допомогою якої вони можуть подивитися, як виглядає їхня майбутня квартира, визначити всі розміри і таке інше. Люди дистанційно мали можливість обирати житло приймати рішення щодо покупки, в телефонному режимі консультуватися зі своїми менеджерами. Це в нас найбільша трансформація за цей рік.

– Чи адаптувалися українці до нових умов?

– Поведінка українців суттєво змінилася. Люди почали звертати увагу не просто на ціну квадратного метра, що було головним чинником 2–3 роки тому. Почали більше зважати на місце розташування, площу квартири. Люди хочуть не просто кухню, спальню чи гостьову – їм потрібен і кабінет, мініофіс. Люди почали більше звертати увагу на дворівневі квартири, адже на першому рівні можна загальні потреби вирішувати, а другий поверх – для дистанційної роботи і відпочинку. Також люди почали багато звертати увагу на оформлення прибудинкової території.

І ще діджиталізація – люди вимагають фотозвіти з будівництва. В нас є спеціальна група фотографів, відеовідеооператорів, які знімають щоденно будмайданчик і кожному клієнту відправляють фотозвіти.

– Що ваша компанія пропонує ринку, які об'єкти ви будуєте?

– Наша компанія 10 років працює на ринку. Раніше просто будували і продавали квадратні метри. Ми прийшли до висновку, що повинні будувати інфраструктурні великі проєкти в межах яких – не окремий будинок, а повноцінні житлові комплекси.

Є стандарти "Синергії", запроваджені 2018 року. Їхня суть полягає в такому: всі внутрішні двері зачинені – вони тільки для власників квартир; всі перші поверхи наших будинків віддані під комерцію – тобто мешканці отримують насичений інфраструктурно житловий комплекс; за межами житлового комплексу облаштовуємо паркінги, тобто жодна машина не має права заїжджати у внутрішній двір.

2017 р. ми побудували дитсадочок "Колібрі" на 240 діток. Ми побудували садочок, у якому є соляна кімната. Його побудували з ремонтом, меблями, сантехнікою, з туалетним папером, ложками, вилками і т. д. – і передали місту як навантаження на нашу пайову участь.


.БК "Синергія"

Ми прийняли рішення в 2019 році почати будувати школу: запроєктували отримання дозвільних документів і вже ведемо першу чергу будівництва школи на 1300 учнів – це також пілотний проєкт. Школа буде з басейном, тиром. Це складний проєкт, і ми розраховуємо завершити його в 2022 р. Вже будівельники працюють, уже монолітно каркасні конструкції зводять.

– Ваша компанія перемогла у фестивалі-конкурсі "Вибір року – 2020". Чому вирішили брати участь? Чи важким було змагання?

– В нас дуже конкурентний ринок. Конкурентів ніколи не потрібно недооцінювати, але від них багато чого можна навчитися.

В конкурсі ми вирішили брати участь, тому що в нас величезна команда – понад 100 чоловік – проєктує житлові комплекси. До того часу, поки будівельники зайдуть і викопають перший котлован і почнуть заливати бетон – десь 2 роки. 30–40 чоловік проєктують доріжки, фасади, вікна, чи будуть протяги, які дерева будуть, де парковки, як люди будуть підходити до зупинок громадського транспорту... Титанічна робота, але її ніхто не бачить. Ми пишаємося нашими продуктами, тому вирішили взяти участь у конкурсі, показати свої напрацювання. І вже другий рік поспіль ми перемагаємо.

– Якщо порівняти розвиток "Синергії" 10 років тому з трансформацією 2020 року, які його етапи були найважливішими?

– Найважливіше – це команда. В першу чергу, треба працювати з фахівцями, які повинні бути розумніші за керівника і більш досвідчені. Саме таких людей нам вдалося зібрати.

– Ви підтримуєте конкуренцію всередині колективу чи навпаки, працюєте в команді?

– У нас командна робота, ми часто проводимо тімбілдінги. 50% – це кадри, які пройшли з нами від самого початку, а 50% – це люди, які прийшли в компанію і підсилили команду.


.БК "Синергія"

Оновлення кадрів відбувається таким чином: або в людини відбувається професійне вигорання, і вона отримує тривалу відпустку для перезавантаження – тоді ми беремо людину, яка підстраховує. Але це не означає, що ми зі старим співробітником прощаємося. Оскільки компанія розвивається, нові проєкти з'являються, ми спеціалістів – нових чи старих – переводимо в нові проєкти, і таким чином тільки збільшуємо нашу команду.

– Частина працівників з вами пройшли шлях від початку. Тобто ви фахівців "вирощуєте"? Чи займаєтеся ви працевлаштуванням студентів і як допомагаєте їм із професійним зростанням?

– В нас щорічно стажуються студенти професійного ВИШу. Головний інженер та директор будівництва керують їхньою діяльністю: вони (студенти – ред.) ходять із нами на будмайданчик, у відділ маркетингу, відділ продажу, в конструкторське бюро, в інженерне бюро – і з'ясовують, як працює механізм компанії. Можливо, комусь більше сподобається працювати в маркетинг–відділі, комусь – в іншому. Так люди отримують профорієнтацію і визначаються, що їм цікаво.

– Ви виростили когось, ким пишаєтеся, людиною, яка з вами досягла висот?

– Багато таких людей. Я хворів на коронавірус, і мене не було на роботі близько трьох тижнів. І після повернення я зрозумів, що компанія в режимі автопілота, без мого безпосереднього втручання змогла працювати без будь-яких суттєвих проблем. Я пишаюсь цим колективом.


.БК "Синергія"

– Давайте поговоримо про філософію компанії.

Наш лозунг: "Ми будуємо міста". Ми будуємо комплекси "місто в місті". Ми не вступаємо в проєкти, де просто в центрі міста є земельна ділянка і треба побудувати окремий будинок. Ми беремо участь лише в проєктах, де можна побудувати повноцінний житловий комплекс, який відповідатиме уявленню нашої компанії про житловий комплекс, з якими інфраструктурними речами він повинен бути з'єднаний, які там мають бути комерційні приміщення, чи є площа озеленення, площа паркомісць тощо.

Пандемія – це дуже великий виклик для бізнесу. Ми запровадили таку річ як "Підтримую українське". Пробуємо в компанії довести до 80% використання при будівництві лише українських товарів.

Бетон, арматура українського виробництва дуже якісні. Але високотехнологічні речі не завжди можна купити високої якості в Україні. Однак ми співпрацюємо з компанією "НІК-Електроніка" – найбільший у Східній Європі виробник точного обладнання: електролічильників, водних і теплових лічильників. Ми в них рік тому замовили партію теплолічильників, які встановлюються в кожну квартиру – і вони спеціально розробили під замовлення нашої компанії нову лінійку теплових лічильників, які дистанційно обліковують кількість спожитих гігакалорій. І людина у своїй квартирі може зі смартфона контролювати кількість гігакалорій, які вона споживає.

Цей продукт вони цілий рік розробляли, пів року сертифікували. Ми мали можливість купити польський чи турецький аналог, але ми стояли на паузі, чекали, поки вони сертифікуються. Ми в них закупили першу партію – 4000 лічильників.

Ми зрозуміли, які напрямки можна ще перевести на українське виробництво, і послідовно спілкуємося з нашими підрядниками, щоб вони замінили продукцію конкурентів іноземних на українські аналоги. Тому ми десь кожен місяць будемо на своєму сайті інформувати про це.


.БК "Синергія"

– Вигідніше працювати з українськими виробниками чи закордонними?

– Закордонна продукція має експортну складову, логістики, митниці і так далі. Українські товари мають фінансову перевагу, але за їхньою якістю треба серйозно слідкувати.

– Розкажіть про новий архітектурний символ, який будує ваша компанія.

– Новий архітектурний символ – це широке поняття. Всі наші знання, накопичені за 10 років, ми вкладаємо у флагманський ЖК "Синергія Сіті". Він розташований у місті Ірпінь. Ми пробуємо зробити так, щоб цей комплекс доповнив курортну атмосферу міста. В нас із однієї сторони ліс, із другої – річка. Ми задаємо архітектуру хвилеподібно, повторюючи контур річки. Якщо подивитися згори, то річка повертає направо – будинки повертають наліво. В лісі десь вище дерева, десь нижче – ми задали архітектуру будинків на одному місці вище, в іншому – нижче. Це символічні повторення природи.

В цей комплекс ми вкладаємо максимум знань нашої компанії щодо поверховості, щодо інсоляційних питань – щоб будинки не стояли вікно у вікно. Із вікна має відкриватися панорамний вид – і ми таким чином розвертаємо будинки.

Ми будуємо "місто в місті", яке стане дуже знаковим і буде корисним. Думаю, в майбутньому цей тип повинні наслідувати багато компаній.

– Де зараз, на вашу думку, вигідно купувати нерухомість?

– Цікаві всі міста, які знаходяться біля мегаполісів. Тому що жити в мегаполісі і жити за містом – це дві великі різниці.

Як перевірити надійність квартири чи ЖК? Передусім переглянути документи. Якщо будівельна компанія чи забудовник у відкритому доступі не дає можливості подивитись документи – це повинно насторожити. Але якщо ви бачите документи на сайті забудовника чи будівельної компанії: право власності на землю, дозвільні документи на початок будівництва, дуже важливо – технічні умови на воду, каналізування, газ, електрику – це все необхідно. Тому що звести будинок без інженерії – це мертвий будинок. Тому слід перевірити, чи є ці всі документи. В електронних реєстрах перевірити право власності на землю: чи співпадає з тим, що зазначено на сайті. На сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції перевірити, чи дійсний дозвіл, чи в дозволі вказана та ж сама земельна ділянка. Якщо все співпадає – це вже 50% того, що все буде гаразд.


.БК "Синергія"

Треба зважати й на серйозність компанії: чи в неї є портфель зданих в експлуатацію будинків – і не три роки тому, а щороку серйозна компанія повинна щось здавати в експлуатацію. І якщо все співпадає – ця компанія системно займається будівельним напрямком і інвестиція буде надійною.

– Ми зайшли в рік пандемії ковіду, багато бізнесів постраждало. Можливо, люди мають пересторогу, чи буде добудований будинок. Що чекати від ринку і його основних гравців?

– Думаю, всі основні гравці – це доволі потужні компанії, які пережили не одну кризу. Це щось нове (криза через пандемію – ред.) але воно дещо схоже на попередні кризи. Компанії, які мають за плечима досвід, навчилися під час попередніх криз, тому їм набагато легше проходити цю кризу.

Але ця криза зробить так, що слабкі компанії не зможуть, скоріш за все, продовжувати розвиватися. Відповідно, на ринку залишаться тільки ті компанії, які мають серйозний фінансовий ресурс – тільки вони зможуть продовжити діяльність. Це очищення ринку, на якому працюватимуть лише сильні компанії, які цінують власну репутацію. Тому в майбутньому, думаю, не буде питань про те, що хтось добудував чи ні, серйозний забудовник чи ні.


.БК "Синергія"

– А проєкти компаній, неспроможних добудувати, будуть викупатися іншими будівельними компаніями?

– Приклади такі в державі вже є. Але, я думаю, великі компанії будуть приймати рішення допомогти гравцям, які опинилися в слабкому становищі, вирішити ці проблеми. У локації, в якій працюємо, ми вже розглядаємо варіант, щоб після закінчення пандемії один такий проєкт реалізувати. Адже недобудови негативно відбиваються не тільки на тих компаніях, які не добудовують, а й на тих, які добудовують. Бо в людей виникає пересторога, недовіра до всіх.

Ми прийняли рішення в майбутньому одну таку ситуацію взяти і спробувати її вирішити.

– Щодо допомоги своїм колегам на ринку?

– Так.

– Думаю, що ваші колеги будуть іти так само.

– Серед колег, із якими я спілкуюся, багато хто приходив до цієї думки. Вони думають, що потрібно цим шляхом рухатись.

– Ви долучилися до ремонту Ірпінської лікарні. Розкажіть про цей проєкт.

– Ще весною небайдужий бізнес міста прийняв рішення допомогти міській адміністрації відремонтувати інфекційне відділення. Ми за 19 днів спільними зусиллями міста та приватних підприємств відремонтували, повністю оновили інфекційне відділення на 40 місць. Ми поставили два генератори кисню, купили апарати ШВЛ, зробили ремонт. Також залучити спеціалістів із приватних клінік – вони близько двох місяців навчали ірпінських медиків правильно працювати з апаратами ШВЛ.


.БК "Синергія"

Коли я захворів на коронавірус, був у важкому стані. Пішов у лікарню і зрозумів, що потрапив в забезпечену палату, з кнопкою виклику медсестри. Вентиляція повітря в приміщенні є. Все як в приватній клініці. Після того, коли я вилікувався, головний лікар і адміністрація міста звернулася з тим, що 40 місць недостатньо, потрібно хоча би 100. Наша компанія долучилася до ремонту другого крила лікарні: ми робимо дві палати, щоб забезпечити більшу кількість місць для лікування хворих.

– Що ви прогнозуєте для ринку нерухомості на 2021 рік? Чого очікувати в нестабільних умовах?

– Думаю, що повинно розвиватися кредитування. Багато людей хотіли би придбати власне житло, але не завжди мають таку можливість.

За 2020 рік наша компанія продала в кредит декілька десятків квартир. Ми акредитовані в різних банках, один із них встановив ставку 9,9% річних – це доволі низька ставка. І по цій програмі ми продали декілька десятків квартир. Сподіваюся, наступного року збільшиться кількість кредитних угод і більше людей зможуть придбати житло, які можуть внести 50% відразу, а іншу частину коштів – у кредит.


.БК "Синергія"

Еволюціонують потреби покупця. Раніше люди хотіли купити квартиру без дверей, без нічого. Зараз люди цінують час і кошти, вони хочуть, щоб забудовник підготував квартиру, щоб там був ремонт, тепла підлога – під ключ. Думаю, в майбутньому потреби клієнта теж будуть еволюціонувати і люди купуватимуть квартири, в яких вже є підлога, ламінат, кухня і санвузол облаштовані. Будемо сподіватися.

– Що б ви хотіли побажати українцям на новорічні і різдвяні свята?

– На Різдво – смачної куті, побачити родину, друзів... Дуже важливо в цей непростий час зустрічатися зі своїми близькими.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну