УКР РУС
» » Дипломатичний скандал трьох країн через українську ікону: як реагують сторони та що кажуть історики
Всі новини

Дипломатичний скандал трьох країн через українську ікону: як реагують сторони та що кажуть історики

Дипломатичний скандал триває уже тиждень. А спричинила його така ікона Миколи Чудотворця. І якщо це сучасна копія ікони, надрукована на папері, то історія почалася зі старовинної реліквії. Її вручали чільники Боснії і Герцеговини голові російської дипломатії. Та згодом з'ясувалося, що це українська власність.

Дарував Сергію Лаврову цю ікону член президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік. Той самий, який торік підтримав дії Росії в Криму. Подарунок вручав на офіційній зустрічі у Сараєві – на знак дружби православних народів.

Про українське походження ікони одразу почали писати місцеві ЗМІ та оприлюднили її фото. Мовляв, вона – з окупованого Луганська. На звороті – сургучева печатка Одеської крайової експедиції. Саме ця експедиція у 1920-х досліджувала пам'ятки на півдні і сході України.

"Це прямий доказ. Печатка Наркомату освіти УРСР, до 34-го року було УСРР. Згідно з міжнародним правом, вона передбачає повернення країні походження", – пояснив член правління Спілки археологів України, співробітник Інституту археології НАН України Олександр Малишев.

Українське МЗС надіслало боснійським колегам ноту протесту. Вимагають розповісти, звідки ж у них ця ікона. Відмову співпрацювати вважатимуть підтримкою агресії Росії в Україні. Врешті за кілька днів Лавров пообіцяв ікону повернути, а боснійська прокуратура почала власне розслідування. Міністерство культури України теж вивчило сургучевий штамп. І направило запити до одеських музеїв, архівів і навіть Києво-Печерської лаври.

"Ми не виключаємо, що вона може бути в інвентарних книгах тієї чи іншої музейної установи, збираємо докази архівних матеріалів, щоб потім виходити на міжнародних партнерів", – зазначила заступниця міністра культури України Світлана Фоменко.

Тепер історики перевірять документи в пошуках згадок про цей образ. В Одеському археологічному музеї вважають ситуацію заполітизованою.

"Комусь дуже треба роздути це все, це цілковита фантастика! У 1930-ті роки вона фіксується у нас. Минуло 80 років. Про неї взагалі нічого не було відомо. Музейний архів дуже сильно постраждав під час війни, його вивозили, грабували румуни разом із німцями", – розповів директор Одеського археологічного музею НАН України Ігор Бруяко.

Цікаво, що з Лавровим зустрівся лише один із трьох членів президії Боснії і Герцеговини – представник боснійських сербів. Саме вони підтримують зв'язки з Росією. Хорватський і боснійський лідери від зустрічі відмовилися і навіть закликали Додіка йти у відставку. Мовляв, вплутав державу у дипломатичну сварку. А все тому, що цю картину могли вкрасти з Луганська сербські бойовики.

"На території та званих "ЛНР" і "ДНР" за них, за Росію воювали так звані сербські найманці. Навіть у Сербії є кримінальні засудження, цих людей переслідують. Цінності не могли буди вивезені через територію України. Культурна цінність могла перетнути кордони РФ. Набуте мародерство майно Росія не звертає на це увагу", – зауважив заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко.

Україна та Боснія і Герцеговина підписали Конвенцію ЮНЕСКО про охорону культурної спадщини. У ній мовиться: незаконне вивезення історичних цінностей – це злочин. Та в українському законодавстві, крім однієї статті у Кримінальному кодексі, норми поводження з культурними цінностями не визначені. Історик пригадує торішній курйоз. Президент офіційно подарував іноземній делегації картину Марії Приймаченко. Гостя затримали з цим полотном в аеропорту "Бориспіль" і відпустили лише після втручання експертів.

"Системи обліку сучасні трошки відрізняють. Це вже не перелік, це стандарти метаданих, археологічні карти, нанесені на GIS-платформи. Поняття моніторингу культурної спадщини вживається у нас скрізь, але цим насправді ніхто не займається", – каже Олександр Малишев.

Що ж із культурною спадщиною на окупованому Донбасі та в Криму, ніхто не знає. Відповідальність за збереження пам'яток несе держава-окупант, та поки що вона їх лише руйнує. Єдиної бази всіх реліквій, тим більше електронної, Україна не має. Такий реєстр щодо Криму створили торік – там близько мільйона записів. Тепер у Мінкульті працюють над реєстром для Донецької і Луганської областей.

Марія Писаренко, Павло Тихоненко, Анна Несевра, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну