УКР РУС
» » Рік за ґратами: що змінилося у справі Шеремета – коментарі Антоненка та Кузьменко
Всі новини

Рік за ґратами: що змінилося у справі Шеремета – коментарі Антоненка та Кузьменко

Рік без доказів. 12 грудня 2019-го їхні імена дізналася вся країна. Тоді міністр внутрішніх справ Арсен Аваков терміново скликав брифінг і в присутності президента та тодішнього генпрокурора Руслана Рябошапки заявив: імовірних вбивць журналіста Павла Шеремета впіймали. У ті дні затримали сержанта сил спеціальних операцій Андрія Антоненка, кардіохірургиню та волонтерку Юлію Кузьменко та військову медсестру Яну Дугарь. Наприкінці травня завершили досудове розслідування. Що змінилося за рік у цій справі – дізнавалася кореспондентка "5 каналу" Леся Головата.

Рік Андрій Антоненко провів за ґратами, але слідство не те що нових доказів не оприлюднило, а почали сипатися навіть ті, про які говорили 12 грудня минулого року на брифінгу за участі перших осіб держави.

"Все, що ви побачите й почуєте – це лише частина того великого матеріалу, того пакету інформації, яким володіє слідство", – казав Арсен Аваков.

До оголошення сенсаційної заяви про те, що розслідували вбивство журналіста Павла Шеремета, в МВС підготувалися ґрунтовно. Й інтерактивну презентацію створили, і почесних гостей запросили.

"Ймовірні вбивці сьогодні були затримані. Дуже багато, я впевнений, ви самі це сьогодні бачили, дуже багато відповідей, слава Богу, ми сьогодні отримали", – наголошував президент Зеленський.

Поки чільник МВС на всю країну гордо звітує, правоохоронці вручають підозри, проводять обшуки та затримують сержанта Сил спеціальних операцій та музиканта Андрія Антоненка, кардіохірургиню Юлію Кузьменко та військову медсестру Яну Дугарь.

"Довелося кудись дітей уводити, бо в мене четверо дітей маленьких", – каже Андрій Антоненко, обвинувачений.

Головний козир, який витягли з рукава слідчі – комплексна експертиза відео з камер спостереження, на яких зафіксовано, як у ніч проти 20 липня 2016 року закладають вибухівку під авто Шеремета. Для ідентифікації зловмисників поліцейські залучили навіть британського експерта Айвона Бірча, який проаналізував особливості ходи.

"Враховуючи його думку та висновки експертів, КНІСЕ по комплексній експертизі, до якої входить психологічна, фотопортретна, та дослідження ходи, надав наступні висновки. Перший висновок, особа чоловічої статі, що бере участь у закладання вибухового присторою під авто Шеремета, це громадянин Антоненко. Особа жіночої статі, яка закладала вибухівку, це Кузьменко Юлія", – каже Євген Коваль, начальник кримінальної поліції.

Британця Айвона Бірча всує згадують чи не на кожному засіданні, бо цю експертизу в матеріалах справи називають умовно достатньою. А от фактом є те, що на відео з місця злочину зловмисники майже одного зросту. Просто в залі Шевченківсього райсуду Андрій Антоненко та Юлія Кузьменко демонструють різницю у зрості. Для чистоти експерименту – обоє роззуваються.

Новий 2021 рік Андрій Антоненко зустрічатиме за ґратами, суд присяжних укотре вирішив залишити його в СІЗО. Найтяжче, каже Ріфмастер, навіть не розлука з найріднішими.

"Коли ти не то що не винуватий, а не причетний, і навіть поруч не проходив, оце важко усвідомлювати, що ти ні за що просто сидиш у тюрмі", – наголошує Андрій Антоненко, обвинувачений.

Вісім місяців провела в ізоляторі тимчасового тримання і Юлія Кузьменко.

"Найстрашніший рік у моєму житті", – каже жінка.

На початку серпня, коли суд випустив її під цілодобовий домашній арешт, вона вийшла з електронним браслетом та обручкою.

"Мені зробив пропозицію мій цивільний чоловік Петро Киян. Ще під час, коли я перебувала в ІТТ, під час чергового слідчого експерименту, через адвоката, а не особисто, також через адвоката я передала свою згоду", – розповідає Юлія Кузьменко, обвинувачена.

А от статус обвинуваченої Юлю не влаштовує, бо вважає, що їхню трійцю просто призначили вбивцями.

"Досі не передивилася навіть брифінг, колись пообіцяла, що й його передивлюся лише тоді, коли вся ця справа розсиплеться", – каже Юлія Кузьменко, обвинувачена.

У травні завершили досудове розслідування: Антоненка, Кузьменко та Дугарь назвали виконавцями вбивства, ані організаторів, ані замовників не знайшли. А на будь-які запитання, зокрема, й про обіцяну Аваковим доказову базу, дають універсальну відповідь.

"Без коментарів. Звертайтесь із офіційним запитом в Офіс генерального прокурора, вам нададуть відповідь", – говорить Михайло Тішин, прокурор Офісу генпрокурора.

Передаючи справу до суду, слідчі змінили мотиви злочину. Спершу було "культивування величі арійської раси", яке стало мемом. Згодом сформулювали прозаїчніше. Начебто вбили журналіста, щоби дестабілізувати ситуацію в державі. Адвокати, які вже ознайомилися з матеріалами справи, не знайшли нових доказів. Як і деяких – давніх, оприлюднених на брифінгу.

"Заявлялося щодо підриву електроопор у Херсонській області, щодо підриву ще однієї особи, там, десь, немає цих доказів. Взагалі. Це виключили з усіх офіційних документів", – розповідає Станіслав Кулик, адвокат Андрія Антоненка.

У травні Володимир Зеленський умив руки, усю відповідальність – переклав на міністра Авакова.

"Мені сказали, знайшли ймовірних вбивць, затягнули мене в це", – розповідає Володимир Зеленський, президент України.

Обвинувачені ж найбільше бояться, щоби справа Шеремета не стала розмінною монетою за міністерське крісло.

Леся Головата та Василь Кобець, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну