УКР РУС
» » Вакцина від COVID-19: скільки їх розробляють у світі та де вже почали клінічні випробування
Всі новини

Вакцина від COVID-19: скільки їх розробляють у світі та де вже почали клінічні випробування

У світі для боротьби з пандемією коронавірусу розробляється більше 100 потенційних вакцин. Про це на брифінгу в Женеві заявив гендиректор глобального альянсу з вакцин та імунізації (GAVI) Сет Берклі, повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на Reuters. Шість з них вже проходять клінічні випробування. Наприклад, у Великій Британії розпочали випробувати вакцину проти COVID-19. Перших двох людей уже вакцинували. Разом із ними препарати випробують ще на п'ятьох сотнях добровольців. Про те, коли очікують перших результатів та як тривають клінічні тестування розповість кореспондентка "5 каналу" Мирослава Танська. Вакцину проти коронавірусу протестували на перших двох добровольцях у Великій Британії. Ними стали 32-річна Еліза Ґранато та 30-річний Едвард Онеіл. Вони обидва дослідники, тому брати участь у випробувані не боялись. "Я науковиця, тому безперечно розумію важливість підтримки науки. Відтоді, як я перестала вивчати вірусологію, почала відчувати себе безкорисною для світу. Тож я вирішила стати тією, на кому можна випробувати вакцину. І нас таких сотні. Для нас це просто, а от для науки – дуже важливо. Я з нетерпінням чекатиму на результат", – каже Еліза Ґранато. Випробування відбуваються в Оксфордському університеті. Препарат створили з нуля та у рекордно короткі терміни. Вчені переконані: їм нарешті вдасться зрозуміти, чи можна взагалі створити вакцину проти COVID-19. Вони дуже сподіваються на позитивний результат. "Ми тестуватимемо людей і одразу бачитимемо ефективність вакцини, тобто чи вона працює. Поки ж ми не маємо жодних припущень, як це все буде, але я налаштована оптимістично. Вакцина буде випробувана на широкому колі людей, і тільки-но ми побачимо результати, то одразу про них повідомимо, адже так ми зможемо врятувати багато людей", – каже Сара Ґілберг, професорка з вакцинології Оксфордського університету.
Випробування поділять на три етапи. У першому візьмуть участь 500 людей віком від 18 до 55 років. Усіх їх розділять на дві групи. Частина отримає ін'єкцією з тільки-но розробленого препарату, решта - від менінгіту. Кому яку вакцину ввели знатимуть лише лікарі. Пізніше ці результати порівнюватимуть.
"Ми розділимо усіх добровольців на дві групи. Перша - отримає вакцину від менінгіту, а друга – нову вакцину проти коронавірусу. Ми побачимо, чи заразиться хтось із них на недугу. Зрозуміло, що немає 100% гарантії від вакцини, але ми маємо пробувати", – говорить Ендрю Поллард, головний дослідник вакцин Оксфордського університету. У разі, якщо перший етап випробування буде успішним, перейдуть до наступного. Тоді збільшать вікову групу добровольців від 55 до 70 років. На третьому етапі планують залучити усіх охочих, старших за 18 років. Це потрібно для того, щоб побачити наскільки вакцина безпечна для кожної людини. "В умовах пандемії ми повинні діяти дуже швидко. Нині ми на першій стадії випробування, який і покаже нам, як діяти далі. У разі позитивного результату, ми переходимо до наступного етапу. Сподіваюся, це буде впродовж наступних кількох тижнів. Ми не маємо часу чекати багато місяців, аби виявити напевно всі недоліки. Ми повинні діяти швидко, щоб зберегти життя людей", – каже Ендрю Поллард.
Найбільше серед добровольців – медиків. Саме вони постійно працюють з інфікованими та мають високий рівень зараження на коронавірус. Попри те, що випробування лише розпочалися, у країні вже планують запустити вакцину у масове виробництво. До кінця вересня науковці хочуть отримати щонайменше мільйон доз.
Мирослава Танська, "5 канал" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну