УКР РУС
» » Пандемія COVID-19: як Європа проведе святкові дні в умовах карантину
Всі новини

Пандемія COVID-19: як Європа проведе святкові дні в умовах карантину

Видихаємо й готуємося до різдвяних і новорічних свят. До кінця грудня в Україні точно не оголосять суворий карантин. Обмеження посилять на початку 2021 року, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, а точну дату нам назвуть незабаром. Наразі урядовці не бачать підстав для серйозних заходів. Кордони, до речі, не закриватимуть на свята. І навіть якщо оголосять обмеження, то транспорт працюватиме все одно. Європа тим часом теж дає людям насолодитися святом, але не всюди. У Німеччині, наприклад, до 10 січня будуть зачинені ресторани, музеї та готелі, в Австрії до 7 січня – лише ресторани й готелі. Усе решта працюватиме. Цікаво, що Швеція продовжує жити своїм життям, без карантину зовсім. Тож де в Європі коронавірус таки позбавив людей Різдва, а де можна й на гірськолижних курортах покататися – у сюжеті "Підсумків тижня".
Гамірні вулиці та заповнені кафе – на батьківщині коронавірусу, в китайському Вухані, вирує життя. А ще навесні кадри з міста нагадували апокаліптичний трилер. Про Вухань як місто, звідки поширилася смертельна інфекція, дізнався весь світ. Перші випадки невідомої раніше хвороби почали фіксувати саме на початку грудня. Лише потім з'ясувалося, що пошесть могла з'явитися в Китаї ще в листопаді. Поки Піднебесна мовчала й приховувала епідемію, недуга розлетілася світом. Коли ж вірус набрав обертів, і зросла смертність, наприкінці січня Вухань закрили на суворий карантин. Слідом за ним під замок посадили й весь Китай. А згодом локдаун відчув увесь світ.
Китай5 канал / Час. Підсумки тижня Натепер Китай епідемію поборов – влада звітує про незначну кількість заражених. Навчена гірким досвідом, Піднебесна й досі живе за суворими правилами: в'їзд до країни обмежений, у регіонах проводять масові тестування. Міста, де виявляють інфікованих, відправляють на ізоляцію. Втім до загальнонаціонального карантину Пекін більше не повертався. Щоб не повторити минулих помилок та уникнути колапсу медичної системи, в країні збудували нові шпиталі – спеціально для хворих на COVID-19.
Велика Британія5 канал / Час. Підсумки тижня А от Європа шанс підготуватися до нового спалаху недуги втратила, переконані у Всесвітній організації охорони здоров'я, а тому стала осередком її поширення. Понад третину всіх заражених на коронавірус нині діагностують саме там. Восени статистика у європейських країнах била чимраз нові антирекорди. Кількість інфікованих та померлих перевищувала показники за березень-квітень – розпал пандемії. Тому уряди повернулися до перевіреного методу й посилили карантинні обмеження. Деякі обрали тактику "відсидіти вдома до Різдва" й запровадили локдаун напередодні зимових свят. У багатьох країнах така ініціатива спричинила масові протести підприємців, які не встигли фінансово оговтатися від першого карантину. Утім влада пообіцяла компенсації для тих, хто змушений зупинити роботу через локдаун, і цим зупинила велелюдне обурення. Попри це, Європа зазнала шалених збитків – ВВП впав на рекордних 14%.
Іспанія5 канал / Час. Підсумки тижня Першою суворий карантин повернула Ірландія. За нею – Велика Британія, Польща, Бельгія, Франція, Австрія та Німеччина. У країнах запровадили комендантську годину, зачинили непродовольчі магазини, розважальні й культурні установи, спортзали. Закладам харчування дозволили працювати лише на виніс. Обмежили й соціальні контакти та пересування, скасували різдвяні ярмарки. Натомість школи й дитсадки, на відміну від весняного карантину, здебільшого працювали.

Завдяки національному локдауну темпи поширення коронавірусу у Франції, Бельгії та Іспанії вдалося знизити у 3-5 разів. А в Чехії взагалі увосьмеро. Тож цього тижня країни почали обережно знімати обмеження, щоб оживити економіку напередодні Різдва. У Польщі, Великій Британії, Франції та Бельгії відкрили всі магазини. Натомість Чехія пішла ще далі – повернула до роботи кафе, бари й ресторани, салони краси, але за умови дотримання карантинних правил.

Наступного тижня виходити з ізоляції почне й Австрія. А напередодні Різдва, 24 грудня, планує відкрити гірськолижні курорти. Поки одні на свята розслабляються, інші навпаки – затягують паски. Грузія оголосила цілковитий локдаун до кінця січня. У країні працюють лише аптеки й продовольчі магазини. Навчання всюди дистанційне. На додачу заборонені міжміські перевезення та рух громадського транспорту у восьми найбільших містах. Обмежила внутрішні пересування й Італія – з 21 грудня до 6 січня. Виняток – лише поїздки на роботу, лікування та надзвичайні ситуації. Іспанцям пощастило трохи більше – на свята вони зможуть навідувати родичів та друзів.
Швеція5 канал / Час. Підсумки тижня

Геть інше бачення у Швеції – країна має власну стратегію боротьби з коронавірусом, яка не передбачає карантину. Його не запроваджували ані навесні, ані тепер. Влітку головний епідеміолог країни визнав: це було помилкою. Проте нині Стокгольм знову не спішить з обмеженнями, тільки рекомендує. Людей просять не виходити з дому без потреби та уникати масових скупчень. Лише в деяких регіонах закрили музеї, спортзали та басейни. І знову "шведська модель" дала збій. Рівень смертності у Швеції зараз уп'ятеро вищий, ніж у сусідній Данії та вдесятеро, ніж у Норвегії, де карантин посилили. У ВООЗ застерігають: якщо Європа ігноруватиме вірус та не готуватиметься, третьої хвилі пандемії не уникнути.

За даними престижного наукового журналу Nature, найдієвішими у боротьбі з коронавірусом виявилися обмеження подорожей, контактів та соціальна дистанція. Тож локдаун і досі залишається найефективнішою відповіддю пандемії, доки в хід не піде вакцина. А вона не за горами. Уже з понеділка щеплення від коронавірусу розпочне Велика Британія. До кінця року перші вакцинації планують провести й Сполучені Штати. А з приходом 2021-го штучний імунітет від коронавірусу отримає низка інших держав, серед них і Україна. Христина Катарина, "Час. Підсумки тижня" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну