УКР РУС
» » КСУ скасував покарання за брехню в деклараціях – реакція на скандальне рішення і чим це загрожує
Всі новини

КСУ скасував покарання за брехню в деклараціях – реакція на скандальне рішення і чим це загрожує

Помилка 404, сторінка не існує – саме такий тепер вигляд має сайт електронних декларацій. А все через рішення Конституційного Суду. Той напередодні скасував кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях та позбавив повноважень НАЗК, яке понад 4 роки перевіряло, зберігало та оприлюднювало декларації можновладців. Відтепер побачити, якими статками володіють держслужбовці, українці не зможуть. У НАБУ заявили, що через рішення Суду їм доведеться закрити 110 кримінальних справ. Чи загрожує це рішення безвізу та діалогу із західними партнерами – з'ясовувала журналістка "5 каналу".


Основному закону не відповідає. Конституційний Суд скасував окремі норми антикорупційного законодавства, тим самим спростивши життя корупціонерам. З подачі депутатів від "ОПЗЖ" та "За майбутнє".

47 народних депутатів вимагали визнати неконституційними положення низки антикорупційних законів. Зокрема, про електронне декларування, спецконфіскацію і статтю, яка передбачає кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. За зачиненими дверима суд ухвалив – контроль і перевірка декларацій, зберігання та оприлюднення цих документів, моніторинг способу життя декларантів – не відповідає Конституції. Суд скасував і право Національного агентства з питань запобігання корупції складати адмінпротоколи за порушення правил декларування. Рішення Конституційного Суду остаточне і не може бути оскарженим.

"КСУ вважає, що встановлення кримінальної відповідальності за декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації....є надмірним покаранням за вчиненням цих правопорушень. Негативні наслідки, які зазначає особа, притягнути до кримінальної відповідальності, непропорційні шкоді, яка настала або могла настати у разі вчинення таких діянь", – сказано в рішенні КСУ.

У НАЗК рішення суддів назвали нелегітимним. По-перше, суд ухвалив рішення потайки, без представників президента та Верховної Ради. До того ж троє суддів не мали права брати участь у розгляді цієї справі. Через конфлікт інтересів. НАЗК піймало кількох суддів на приховуванні реальних статків. І відкрило проти них справи. Скасувавши статтю про кримінальне покарання за нечесні декларації, Феміда поставила хрест на роботі антикорупційного органу, вважають у НАЗК. Тепер агентство не зможе моніторити статки держслужбовців.

"Якщо буде скасована відповідальність за недостовірне декларування – будь-яка особа може написати собі будь-які статки, будь-який службовець, а це 900 тисяч декларантів. Депутати – народні, місцевих рад, мери, міністри, президент можуть писати собі які завгодно статки і за це не буде ніякої відповідальності", – каже чільник НАЗК Олексанрд Новіков.

Про конфлікт інтересів при ухваленні рішення говорять і у президента. Кажуть: лобіюватимуть у парламенті повернення кримінальної статті.

"З точки зору здорового глузду – судді мали б оголосити перерву в розгляді цього питання. Ніякої пожежі для розгляду термінового не було. Президент України буде ініціювати або парламент – поновлення встановлення кримінальної відповідальності саме за недостовірне декларування. Це буде однозначно", – зазначив представник президента України в Конституційному Суді Федір Веніславський.

Рішення Конституційного Суду розкритикували нардепи із монобільшості, і з опозиції.

"Люди вивчали декларації політиків, це стало найзахопливішим чтивом, "Квартал" присвячував "баригам" свої скетчі і саме так прийшов до влади. Рівно тиждень тому Зеленський із трибуни ВР розпинався, що він повернув відповідальність за незаконне збагачення, перезавантажив НАЗК і розпочав хрестовий похід проти корупції", – сказала народна депутатка від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко.

А от голова постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО, нардеп від "Слуги народу" Єгор Чєрнєв вважає, що в цьому рішенні є кореляція з Коломойським та проросійськими силами.

"Ефективна робота системи електронних декларацій була умовою безвізу. Чи може ЄС сприйняти це рішення як порушення умов безвізу – теоретично так. Шо може зробити ЄС – запустити систему моніторингу виконання вимог", – зазначає нардеп "Голосу" Ярослав Юрчишин.

Про скасування безвізу поки що не йдеться, упевнений ексміністр закордонних справ Павло Клімкін. Але рішення Феміди називає регресом в євроінтеграції. А ще – проблемами з отримання кредитів у майбутньому.

"Створення антикорупційної системи – це була не тільки вимога отримання безвізу. Я впевнений, що Євросоюз не буде карати українців. Вони розуміють, що це ж не українці прийняли такі рішення. Це може перегляд взагалі всього формату співпраці з нами. Не тільки там виплата чи не виплата якогось траншу. Це може бути набагато глибше", – зазначає Павло Клімкін, міністр закордонних справ (2014-2019).

Надвечір середи судді Конституційного Суду звернулися до президента, голови Верховної Ради та глави уряду. У заяві йдеться про тиск на суддів із боку НАЗК та окремих політиків. У НАЗК водночас уже заявили: змушені закрити реєстр декларацій. Так виконують рішення Феміди. 

Ганна Рибалка, Анна Несевра, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну