УКР РУС
» » Рішення КСУ щодо e-декларування: як реагували люди та чи можуть нам скасувати безвіз
Всі новини

Рішення КСУ щодо e-декларування: як реагували люди та чи можуть нам скасувати безвіз

День усвідомлення карколомного рішення Конституційного Суду. І реакцій. Невідкладно відновити доступ до реєстру електронних декларацій. Про це рішення Кабміну, ухвалене на позачерговому урядовому засіданні, повідомив міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов. У Раді національної безпеки та оборони, яке через скандальне рішення Конституційного Суду – сьогодні збирали на засідання – інші побоювання. Секретар РНБО Олексій Данілов побачив у рішенні КСУ – повернення до часів Януковича, коли у 2010-му – 2014-му активізувалися агенти Кремля, а курс до НАТО та ЄС – був згорнутий. Водночас у представництві Євроспільноти в Україні вже зауважили, що фінансова допомога від ЄС – напряму пов'язана з роботою антикорупційних структур. Американська амбасада зауважила, що підтримують народ, уряд та президента у боротьбі проти наступу на реформи. Наскільки близько Україна від позбавлення безвізу та припинення діалогу із Заходом – знають журналісти "5 каналу".


Безвіз під загрозою. Так Євросоюз відреагував на скандальне рішення Конституційного Суду. Про те, що безвізовий режим між Україною та ЄС можуть призупинити, мовиться в листі посла України при ЄС Миколи Точицького до уряду.

"Як поки що неофіційно зазначають наші контакти, рішення Конституційного Суду України, яке скасувало ключові антикорупційні повноваження НАЗК, кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, є достатньою підставою для початку запуску Європейською комісією механізму тимчасового призупинення дії безвізового режиму", – сказано в листі.

Натомість віцепрем'єрка з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина намагається заспокоїти українців.

"Безвізу з ЄС бути! Є сили всередині країни, зацікавлені в тому, щоб зупинити європейську та євроатлантичну інтеграцію України, і водночас позбавити українців безвізу. Запевняю, їм це не вдасться! Нагадую, що цей курс України до ЄС і НАТО є остаточним, невідворотним і закріплений у Конституції України", – зазначила Ольга Стефанішина. 

Рішення КС вже засудили посли країн "Великої сімки". А у вітчизняному МЗС заявили: скасування окремих положень антикорупційного законодавства – зіпсує стосунки з Євросоюзом.

"Вчорашнє рішення Конституційного Суду створює серйозну проблему. Задача Міністерства закордонних справ – це спільно з нашими партнерами знайти оптимальні шляхи вирішення і забезпечити, щоб антикорупційна інфраструктура в Україні діяла належним чином", – переконаний міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Через рішення Конституційного Суду надвечір четверга президент скликає термінове закрите засідання РНБО, на якому говорить про цілеспрямовані дії "певних осіб", спрямовані на підрив національної безпеки. Володимир Зеленський просить правоохоронців розслідувати обставини, які призвели до ухвалення скандальних рішень. І обіцяє: електронне декларування – працюватиме.

"Демонтаж контрольованих функцій Національного антикорупційного агентства з питань протидії корупції та кримінальної відповідальності за свідоме порушення в умовах законодавства під час декларування ніколи не буде прийнятий нашим суспільством, а також нашими партнерами в Євросоюзі, і ми з вами вже отримуємо чіткі сигнали", – пояснив президент України Володимир Зеленський.

Про загрозу національній безпеці заявляють представники різних політичних сил. В "Європейській солідарності" відповідальність за наслідки рішення КСУ поклали на президента.

"Співавторами подання до Конституційного Суду були народні депутати із групи "За майбутнє", неформальним лідером якої є близький політичний та бізнесовий партнер Зеленського пан Коломойський. То ж у нас більше, ніж достатньо підстав вважати, що персональну відповідальність за руйнування антикорупційної інфраструктури несе особисто Володимир Зеленський", – зазначив п'ятий президент України, лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко.

А народний депутат від "Голосу" Ярослав Юрчишин подав заяву до Офісу генпрокурора про вчинення суддями Конституційного Суду кримінального правопорушення. У заяві йдеться: рішення Феміди підпадає під статтю Кримінального кодексу. А саме – дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади.

"Верховній Раді зараз треба дійсно оперативно відреагувати, щоб не втратити механізм повністю. Велика проблема в тому, що ті справи, які почалися вже, які на розгляді у Вищому антикорупційному суді, вони розвалені", – пояснює Ярослав Юрчишин.

А корупціонери, яких уже встигли притягнути до відповідальності, тепер зітхнули з полегшенням, додають у НАЗК.

"Будуть вважатися такими, що не мали судимості. Автоматично, так. У зв'язку з тим, що скасована відповідальність. Так, всі перевірки, які ми почали, треба буде починати по-новому. Усі недостовірні відомості в деклараціях, які були сказані в 17-му, 18-му, 19-му роках, ми не зможемо перевірити", – попереджає голова НАЗК Олександр Новіков.

Водночас у НАЗК додали: скасування кримінального покарання для корупціонерів паралізує роботу місцевої влади після оприлюднення результатів виборів. Адже призначати новообраних голів обласних, районних рад та їхніх заступників досі можна було лише після спецперевірок.

"Якщо не буде працювати НАЗК у цьому плані, ми не зможемо призначити керівництво обласної влади", – пояснює спікер ВРУ Дмитро Разумков.

27 жовтня Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиві відомості в електронних деклараціях чиновників. Автори подання – нардепи від "ОПЗЖ" та групи "За майбутнє". Напередодні, виконуючи рішення суду, НАЗК закрило реєстр електронних декларацій. У день публікації ухвали суду журналісти-розслідувачі з'ясували: голова Конституційного Суду приховав від зайвих очей свої справжні статки. У 2018 він придбав земельну ділянку в окупованому Криму. І оформив її за російським законодавством. У деклараціях Олександра Тупицького – про це ані слова. Це порушення підпадає саме під ту статтю Кримінального кодексу, яку напередодні скасував КСУ. 

Ганна Рибалка, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну