УКР РУС
» » Податкові канікули, допомога у 8 тисяч та е-декларації – як Рада знову працювала в турборежимі – сюжет
Всі новини

Податкові канікули, допомога у 8 тисяч та е-декларації – як Рада знову працювала в турборежимі – сюжет

На другому місяці конституційної кризи депутати врешті дійшли згоди й відновили відповідальність за брехню в деклараціях. 289 народних обранців підтримали компромісний законопроєкт. Тож тих, хто приховуватиме статки, каратимуть лише штрафами, громадськими роботами, звільненням із посади. Максимальна санкція за цей злочин – обмеження волі до 2-х років. А от арешт – не передбачений. Так само об'єдналися під куполом усі фракції, щоб ухвалити 3 президентських законопроєкти про підтримку підприємців на час карантину. Про COVID-турборежим – розповість журналістка "5 каналу" Леся Головата. 


Зазвичай на п'ятницю не відкладають голосування за важливі законопроєкти. Але ця стала винятком. Чотири рази всі фракції та групи одностайно ухвалювали закони за так званою "ковідною" – спрощеною процедурою.

На другому місяці конституційної кризи Рада врешті робить перший крок до її розв'язання – поновлює відповідальність за брехню в деклараціях. Кілька днів поспіль домовлялися, а напередодні узгодили компромісний проєкт закону – і для Володимира Зеленського, і для парламентарів. Від хвилювання представник президента в Конституційному Суді перейменовує монобільшість.

"Сьогодні фракція "Голос" голосуватиме безперечно "за" цей законопроєкт і закликає всіх його підтримати", – заявив Федір Веніславський зі "Слуги народу".

Якщо декларант забув внести від 1-го до 9-ти мільйонів гривень, то може відбутися штрафом до 51-ї тисячі гривень, громадськими роботами та забороною працювати певний час на посаді. Якщо ж більше 9-ти мільйонів, то штрафуватимуть до 85 тисяч гривень, а можуть і обмежити волю до 2-х років.

"Швидкість – це дуже важливий аспект. Нам треба ухвалити цей закон для того, щоби він почав діяти до кінця року, і ми не порушили систему електронного декларування", – пояснює голова парламенту Дмитро Разумков.

Претензії щодо затягування висувають ті, хто й оскаржив у Конституційному Суді електронне декларування. Погрожують, що можуть піти туди знову.

"Це можна було зробити ще три тижні тому, було би бажання. А те, що ви зараз під тиском і вимушено, а не з відкритим серцем, попереджаємо – процедуру ми перевіримо", – заявив Нестор Шуфрич з "ОПЗЖ".

Заперечення щодо самого змісту документа в опозиційній меншості є, але зелені кнопки натиснуть.

"Ми не хочемо повторення тієї самої історії з рішенням Конституційного Суду, який визнає неконституційним законопроект президента, або будь-який інший, і знову 20-й рік випаде з декларування", – пояснив Сергій Соболєв з "Батьківщини".

Занадто лояльним до тих, хто хоче ховати статки від чужого ока, вважають законопроєкт одразу дві фракції – "Європейська солідарність" і "Голос". Наполягають на заґратуванні.

"Зеленський і його команда до останнього тягли кота за хвіст, аби ще й цей рік мільйони чиновників, в тому числі присутні в цьому залі "слуги", уникли перевірки декларації", – сказала Ірина Геращенко з "Європейської солідарності".

Однак до документа ще вноситимуть зміни. 

"Фракція "Голос" підтримає так званий компроміс. Але при цьому будемо подавати зміни, якими ми вимагатимемо знизити поріг притягнення до кримінальної відповідальності", – пообіцяв Андрій Осадчук з "Голосу".

Турборежим вмикають нардепи і щоби підтримати малих підприємців під час карантину. Менше аніж за годину ухвалюють три законопроєкти Зеленського, якими мають виплачувати по 8 тисяч гривень компенсації власникам, які закрили чи призупинили бізнес, а також найманим працівникам, які втратили роботу.

"Працівник має бути оформлений на підприємстві, діяльність якого обмежується на період дії посилених карантинних заходів, а фізична особа підприємець для отримання такої допомоги в переліку видів діяльності повинна мати першим той вид, який обмежується під час карантину", – сказав Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України.

Скільки грошей треба та звідки братимуть – прем'єр не пояснив.

"Вони мають бути підкріплені грошима, а в бюджеті на 2021 рік немає жодного рядочка щодо цих витрат", – переконує Ніна Южаніна з "Європейської солідарності".

ФОПи, які енний день мерзнуть під Радою, вимагаючи скасувати касові апарати, скептично сприймають таку турботу влади про себе.

"Не 8 тисяч, а до 8 тисяч. Це дуже велика різниця, а, по-друге, 8 тисяч гривень нам не потрібно. Ми хочемо працювати", – каже Лариса Гончарова, продавчиня спортивного взуття.

А от найдрібнішим підприємцям, які працюють самі на себе, парламент запровадив податкові канікули, звільнив від сплати єдиного податку з грудня 20-го по травень 21-го, а також – списав податкові борги до 3600 гривень. 

Леся Головата, Мирослав Солонар, Юрій Усік та Олексій Тищенко, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну