УКР РУС
» » У бюджеті-2021 на медицину заклали на 135 мільярдів менше, ніж потребує МОЗ – як житиме країна наступного року
Всі новини

У бюджеті-2021 на медицину заклали на 135 мільярдів менше, ніж потребує МОЗ – як житиме країна наступного року

Грошей мізер – у проєкті бюджету на 2021 рік на медицину заклали, за словами прем'єра, 161 мільярд, хоча за підрахунками Міністерства охорони здоров'я необхідно 296 мільярдів. Відтак є ризик, що наступного року медики можуть не одержати доплат за лікування хворих із COVID-19, також, імовірно, буде недостатньо коштів для вакцинації. Тож яким може бути медичне забезпечення у країні у 2021-му – знає журналістка "5 каналу" Ірина Саєвич. 


Демотивовані й виснажені, бо кількість хворих зростає, а грошей на медицину не додається – розповідає епідеміолог Андрій Александрін про настрої серед лікарів. Збільшення зарплат медпрацівників із Нового року обіцяв міністр охорони здоров'я. У МОЗ порахували, що на медицину в 2021 потрібно 296 мільярдів. Та Мінфін заклав значно менше.

"Ми готові довести кожну гривню, яку ми заклали в бюджет", – переконував чільник МОЗ Максим Степанов.

Левова частка грошей на галузь – це програма медичних гарантій. Простими словами, перелік медичних послуг та препаратів, які пацієнт може отримати безкоштовно. Їхню вартість компенсують із держбюджету на основі національних тарифів.

Згідно із законом, на цю програму мали б спрямовувати не менше 5% ВВП країни. Та наразі заклали лише 2,7%. Але це не просто цифри. За ними стоять, зокрема, кількість послуг, які пацієнти можуть отримати, чи доплати медикам.

"Якщо розмір фінансування програми медичних гарантій залишиться на рівні 123 мільярди, вже з другого півріччя національна служба здоров'я буде вимушена вдесятеро скоротити витрати на лікування, на оплату за контрактами для закладів охорони здоров'я. Це призведе до демотивації лікарів. І по друге, це просто паралізує надання необхідних медичних послуг для самих пацієнтів", – каже співорганізаторка проєктів "Форум трансформації системи охорони здоров'я" Світлана Бубенчикова.

Недостатньо коштів і на вакцинацію від COVID-19. На це заклали 2,6 мільярда гривень, хоча потреба, за даними МОЗ, – понад 15 мільярдів.

"Це ганьба, будемо виходити, от так само будемо, як ФОПи, буде наш комітет виходити протестувати проти Мінфіну", – попереджає голова комітету ВР з питань здоров'я нації Михайло Радуцький.

Профільний комітет теж подавав свої підрахунки, скільки необхідно на медицину.

"Комітет порахував 5% ВВП тільки на пакет медичних гарантій – це 225 мільярдів гривень. Там закладені і підвищення зарплат лікарям. Мінфін грається в дуже погані ігри на сьогодні", – пояснює Радуцький

Чи брали до уваги цифри МОЗ і комітету? "5 канал" надіслав запит у Міністерство фінансів, та відповіді поки що не отримали. Тим часом прем'єр-міністр, навпаки, хизується показниками.

"На наступний рік у нас будуть рекордні видатки в розмірі 161 млрд грн. Це на 30 млрд більше, ніж цього року. Та майже на 65 млрд більше, ніж у 2019-му. Тобто фактично за 2 роки фінансування медицини зросте на понад 60%. Зарплати всіх медиків наступного року буде підвищено на 30%", – заявив прем'єр Денис Шмигаль.

Та опитані нашими журналістами експерти кажуть: таке підвищення – на словах, а на практиці медична галузь його не відчує.

"Це зростання мінімальної зарплати, там буде доволі велика індексація у сфері охорони здоров"я, яку треба закласти, і це те, що в наступному році програма медичних гарантій, тобто вже реформована модель фінансування працюватиме не три квартали, як цього року, а весь рік. Тобто якщо ми просто зробимо список того, що ми не можемо не заплатити, то він уже перевищуватиме те підвищення бюджету, яке є", – каже керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки Павло Ковтонюк.

З іншого боку, стверджують експерти, через загальне падіння економіки ніхто й не розраховував на великі видатки. Та якщо вони будуть аж такими низькими, є ризик, що виснажені медики поїдуть шукати долі деінде – каже епідеміолог Александрін.

"Якщо не виділять необхідну кількість фінансування, я думаю, у нас і такої системи охорони здоров'я не буде. Ще рік – і всі медики виїдуть з нашої країни, не буде кому працювати", – заявив Андрій Александрін.

Ірина Саєвич, Олександр Химич, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну