УКР РУС
» » Порошенко назвав 5 кроків для швидкого виходу з конституційної кризи Зеленського – звернення
Всі новини

Порошенко назвав 5 кроків для швидкого виходу з конституційної кризи Зеленського – звернення

Окрім епідеміологічної, економічної та безпекової кризи – Україна тепер занурюється і конституційну. А вихід з кризи, яку спричинило бажання Зеленського отримати абсолютну владу, починається з повернення влади у правове поле. Про це у своєму відеозверненні заявив п'ятий Президент, лідер "Європейської Солідарності" Петро Порошенко.

Порошенко нагадав, що антикорупційна інфраструктура, закладена в його президентську каденцію, вже неодноразово зазнавала цілеспрямованих атак. Однією з таких і є рішення Конституційного Суду України, судді якого, переконаний політик, відчули нетерпимість Банкової до антикорупційних органів.

"Без зайвих слів очевидно, що може думати наша команда про рішення Конституційного Суду. Команда, яка свідомо впровадила найжорсткіше у Європі електронне декларування статків високопосадовців з кримінальною відповідальністю. Команда, яка створила Національне агентство із запобігання корупції, Національне антикорупційне бюро, Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру. Команда, яка на основі прозорих конкурсів, схвалених міжнародними експертами, оновила Верховний Суд, сформувала і запустила Вищий антикорупційний суд. І яка передала цю систему новій владі в повністю робочому стані. І яка, за визнанням міжнародних експертів, зробила за 5 років більше реформ, ніж було зроблено за попередні чверть століття", – зазначив п'ятий Президент.

Він зауважив, що усі ці кроки є частиною європейського вибору українців, які дозволили отримати безвіз із Євросоюзом. А рішення КСУ – якраз ставить під удар один із головних здобутків.

"Але вас цинічно обманюють ті, хто крайнім намагається зробити лише Конституційний Суд. У суді лише писали рішення, а от сценарій розробили в іншому місці. Дозвольте нагадати, що про загрозу втрати безвізу заговорили ще на початку минулого місяця, коли Зеленський підірвав незалежність САП. Комісію з обрання нового очільника САП Банкова сформувала виключно з лояльних до себе людей. Це ми декларуємося вже 5-й рік, а "слуги" декларуються вперше, і тому дуже нервують зараз", – переконаний Порошенко.

Він наголосив, що команда Зеленського піддає безперервним атакам НАБУ, як через парламент і суди, так і шляхом цькування в засобах масової інформації.

"Це команда Зеленського створила у суспільстві атмосферу нетерпимості до антикорупційних органів, яку, звісно ж, відчули і в Конституційному Суді. І, нарешті, ось вам вишенька на тортик. Подання до Конституційного Суду проти декларування подавала не лише ОПЗЖ, але й група "За майбутнє". Ця група з усіма потрохами належить Коломойському, близькому бізнесовому і політичному партнеру Зеленського", – вказав політик. 

"Факти – річ уперта. І вони не можуть не привести до висновку, що абсолютно антиконституційний узурпаторський законопроєкт Зеленського не має нічого спільного з боротьбою з корупцією. Єдине, чого він прагне, це сформувати кишеньковий Конституційний Суд, який потім визнаватиме конституційними усі ініціативи Банкової з розбудови в Україні диктатури дилетантів, невігласів та клептократів", – прогнозує лідер "ЄС".

Він нагадав, що саме таким шляхом будувався авторитаризм у Білорусії, в Росії та країнах Центральної Азії.

"Але для чого так далеко ходити? Саме через "на 100% свій" Конституційний Суд Янукович наділив себе диктаторськими повноваженнями, якими і вдавився. А тепер коротає вік на підмосковній дачі", – каже Порошенко.

Він навів п'ять кроків, що має зробити Зеленський, аби суспільство йому повірило:



Почитати Конституцію і повернутися в правове поле.



Приємно вразити прозорим конкурсом і якісними кандидатурами на вже вакантні посади в Конституційному Суді.



Організувати прозорі, а не фіктивні конкурси на очільників САП і ДБР.



Продовжити судову реформу в середній апеляційній та нижній ланках судової системи.



Головне і невідкладне – негайно подати і ухвалити закон, який відновлює жорстке електронне декларування і кримінальну відповідальність за умисне приховування інформації про реальний майновий стан. Свій проєкт "Європейська Солідарність" вже підготувала і може подати як альтернативний.

Щоби вийти із конституційної кризи, в яку Зеленський занурив країну, він має негайно зустрітися із лідерами парламентських фракцій, підкреслив п'ятий Президент.

"Я особисто готовий йому допомогти знайти вихід із ситуації винятково в правовому полі. Нагадую: Президент не має права розпускати Конституційний Суд. Він має право розпускати лише парламент, і то винятково на підставах, передбачених Основним законом", – зазначив Порошенко.

І резюмував: "Боротьба з корупцією – це частина нашої європейської стратегії. Вона залишається нашим безумовним пріоритетом. Тому маємо зробити все, щоб відновити незалежність антикорупційної інфраструктури. І парламент може це зробити доволі швидко. Але демократія – це так само частина нашого цивілізаційного європейського вибору. А той спосіб вирішення проблеми, який запропонував Зеленський, веде нас зовсім в інший бік. І не має нічого спільного з боротьбою з корупцією. Він бореться за абсолютну владу, ніким і нічим не обмежену. І підігравати йому в цьому – значить вести країну до національної катастрофи. Ми точно цього не дозволимо".

Нагадаємо, раніше голова Конституційного Суду Олександр Тупицький назвав законопроєкт президента, який пропонує припинити повноваження суддів КС, таким, що має ознаки конституційного перевороту.


Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну