УКР РУС
» » Всенародне опитування Зеленського: що питатимуть, хто спонсорує – коментарі експертів
Всі новини

Всенародне опитування Зеленського: що питатимуть, хто спонсорує – коментарі експертів

Жодного слова про коронавірус, натомість про вільну економічну зону на Донбасі. Саме це, вважає Володимир Зеленський, ми активно обговорюємо на кухнях, а нашою думкою не цікавляться. І оголошує друге запитання, на яке закликає відповісти в день виборів. Попри інтригу – решта три вже з'явилися в інфопросторі. А от хто оплатить цю цікавість, як рахуватимуть галочки, і чому все це відбувається поза нормами Конституції – питання без відповіді. Кореспондентка "5 каналу" Леся Головата докладніше.


Не референдум. І не соціологічне дослідження. А так зване всенародне опитування вирішив провести у день голосування президент України. Провести через парламент цю ідею не вдалося – зміни до виборчого кодексу не вносили. Але якщо глава держави хоче – опитування буде. Тож 25 жовтня не на виборчих дільницях, а під ними роздаватимуть анкети з 5 запитаннями.

"Ми обіцяли – всі важливі питання вирішувати разом із тобою. І ми робимо перші кроки на цьому шляху", – каже Володимир Зеленський, президент України.

На якій підставі та хто за них платитиме – на Банковій не пояснюють. А щоби тримати інтригу – запитання по одному на день у відеозверненні сповіщає президент.

Питання номер 1 – чи потрібно запроваджувати довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах?

Інакше як незаконним піаром таке опитування не називає директорка Центру протидії корупції Дарія Каленюк. Запитання вважає маніпулятивним, бо виборцеві сподобається примарна готовність Зеленського боротися з корупцією. Але насправді, стверджує антикорупцінерка – це не так, бо за півтора року своєї каденції президент, зокрема, не ліквідував одіозний Окружний адмінсуд Києва.

"Незважаючи на те, що президент Зеленський обіцяв цей суд скасувати, що президент Зеленський обіцяв боротися з корупцією, у нас от топкорупція в судовій владі, і жодної реакції. Натомість ми йдемо із незаконним опитуванням до виборців, запитувати, чи потрібне довічне ув'язнення", – наголошує Дарія Каленюк, виконавча директорка ГО "Центр протидії корупції".

"Заитання №2 – чи підтримуєш ти створення на Донбасі вільної економічної зони?" – каже Зеленський.

Таке формулювання насторожило Сергія Гармаша – журналіста з Донецька, який представляє ОРДО в Тристоронній контактній групі.

"На якому Донбасі? Мається на увазі вільна чи окупована територія, коли – зараз або після реінтеграції, деокупації, знову ж таки – що таке вільна економічна зона? Це якісь конкретні податкові пільги. Які пільги?" – зазначає Сергій Гармаш.

Згодом у Зеленського пояснили – йдеться лише про контрольовані Україною території. Ложечки ніби й знайшлися, але осад у Гармаша, який і сам є прихильником запровадження податкових пільг, щоби залучати інвесторів в ОРДЛО, залишився.

"Відчув себе використаним. Тобто мені спочатку закинули ідею, яка мене стурбувала, і потім дали роз'яснення, яке в якійсь мірі заспокоює. Але знову ж таки питання – якщо це питання виноситься на опитування Всеукраїнське, то що буде – ні, так?" – говорить Гармаш.

Якими будуть відповіді респондентів – взагалі не цікавить ще одного журналіста. Головний редактор "Цензор.нет" Юрій Бутусов певен: ініціатива президента є злочинною, адже суперечить щонайменше трьом законам: про вибори, ЦВК та захист персональних даних.

"Будь-які опитування в день виборів вважаються незаконною передвиборчою агітацією і заборонені. Як на території виборчої дільниці, так і біля входу на виборчу дільницю. Президент ніяких опитувань проводити в день виборів не має жодного права", – наголошує Юрій Бутусов, головний редактор інтернет-видання "Цензор.НЕТ".

До того ж і Конституція, де прописані повноваження президента, не передбачає жодних опитувань. Тому Юрій Бутусов і сам перешкоджатиме анкетуванню, і інших виборців закликає це робити.

"Не просто право, а обов'язок кожного законослухняного громадянина зробити все, щоби таке опитування було зірване. Я особисто на виборчій дільниці на виборах, я прийду зранку й я зроблю все, щоби таке опитування незаконне було зірване", – говорить Юрій Бутусов, головний редактор інтернет-видання "Цензор.НЕТ".

А тим часом запитання, які мав би дозовано й урочисто оголосити президент, ймовірно, з його Офісу злили в мас-медіа. Зокрема, Зеленського цікавить, чи підтримають виборці скорочення кількості депутатів до 300 і легалізацію медичного канабісу. Та чи потрібно нагадати державам, які підписували Будапештський договір, про гарантії безпеки для України.

Леся Головата, Ірина Сисак та Мирослав Солонар, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну