УКР РУС
Всі новини

Плазма проти COVID-19: як стати донором для розроблення ліків

Коронавірус не спить. Фармацевти, до речі, звертаються до українців, які побороли інфекцію, й закликають їх стати донорами плазми. Вона потрібна для виготовлення ліків для тисяч хворих. Плазму беруть у людини, яка вже одужала, й вводять її пацієнту, імунна система якого не в змозі самостійно боротися з вірусом. Антитіла з крові донора нейтралізують антигени в тілі хворого. І, відповідно, стан пацієнта поліпшується.

Медики говорять, що безпека використання ковідної плазми для лікування інфекції досі повністю не доведена, можуть бути побічні ефекти. Але навіть попри це, пацієнти в тяжкому стані, яким зробили переливання плазми, мають мінімальну кількість серйозних ускладнень. І це світова практика. Нещодавно президент США Дональд Трамп, який перехворів на коронавірус, заявив, що готовий стати донором плазми крові для хворих на COVID-19. Звісно, це справа добровільна, тож не варто чекати черг у донорські центри. Як стати донором – у сюжеті "Підсумків тижня".

Донорство – це дійсно круто. Але стати донором цього разу Потапу не судилося, бо прийшов непідготовленим. Лікарі шоумена завернули.

"Наступного разу я прийду сюди за два тижні, коли підготую себе, й буду агітувати за це всіх артистів, до яких я маю стосунок, і всіх артистів України, щоб люди дізналися, що донорство це дійсно круто", – зазначив він.

До руху донорства в усьому світі вже давно долучаються зірки та громадські діячі. В Україні цю культуру лише розвивають. Утім, потреба нашої країни в крові та її компонентах стоїть надзвичайно гостро, особливо в часи пандемії. Ліки від коронавірусу планують робити з плазми людей, які вже перехворіли на китайську інфекцію. Над препаратом працює міжнародний альянс науковців. З'ясувалося, що такі ліки можуть масово виробляти і в Україні. Тим часом наші вчені вже винайшли препарат від ускладнень після коронавірусу. Його також роблять із донорської плазми.


Донорство5 канал / Час. Підсумки тижня

"Це імуноглобулін, який показав достатньо непогані результати, добрі при лікуванні тяжких хворих, особливо тяжких хворих. І закінчилися ці клінічні випробування. Ми вважаємо за потрібне вносити його в протокол лікування при певних станах", – заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Наталія готова віддати частинку себе, щоб в Україні з'явилися ліки від коронавірусу, тому й прийшла до плазмацентру. Вона сама у вересні дізналася, як воно – бути інфікованою COVID-19.

"Я просто знаю, наскільки ситуація з коронавірусом в Україні нестабільна, всі лікарні переповнені, і я перенесла добре, але ж є багато категорій населення, які переносять важко. Тому було б непогано, якби я могла якийсь вклад зробити й допомогти цим людям. Насправді, хвороба не з приємних", – наголосила вона.

Щоб здати плазму, Наталія почекала 14 днів після отримання негативного тесту на коронавірус. 10 днів перед візитом до плазмацентру не пила ліки, за два дні до здачі плазми не вживала алкоголю, а ще за добу – не їла шкідливої їжі, молочних продуктів та снеків. Наталії дозволили здати більш як пів літра плазми. Таким чином вона зможе врятувати трьох українців.


Лабораторія5 канал / Час. Підсумки тижня

Десятки тисяч українців потребують ліків на основі людської плазми й крові. Ми приїхали на зустріч з людиною, якій такі препарати щодня рятують життя. Більш ніж 10 років Галина живе з діагнозом "Загальний варіабельний імунодефіцит". Це означає, що в її організмі недостатньо антитіл.

"Це дуже важко, тому що постійно антибактеріальну терапію приймаєш, постійно потрібно лікуватися, весь час таке враження, ніби ти з хвороб не вилазиш", – розповіла вона.

Відмовитися від ліків жінка не може.

"Якщо я не буду проводити цю замісну терапію щомісяця, я буду дуже страждати від бактеріальної інфекції, я буду постійно на антибіотиках і врешті-решт моє життя не буде надто довгим", – пояснила Галина.

Вона вже звикла до труднощів. Утім, на цьому проблеми не закінчуються.

"Основна трудність – це ціна. На мою дозу треба 25 тис. на один раз, це щомісяця приблизно така сума має бути", – наголосила Галина.

Щоб ліки з плазми для тяжкохворих в Україні були доступними, донорів має бути бодай удвічі більше, ніж зараз, підрахували фахівці. Культура донорства в Україні лише зароджується. Навіть на законодавчому рівні про безпеку донорів депутати подбали лише минулого місяця.


Ольга Стефанишина5 канал / Час. Підсумки тижня

"Я стала донором крові, коли працювала в Міністерстві охорони здоров'я, вперше тоді здала кров. Я думаю, що це десь літр зараз", – розповіла ексзаступниця міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишина.

Вона стала ініціаторкою донорського закону, ухваленого у вересні цього року. Переконана, що лише гарантуючи європейські умови і безпеку тим, хто готовий поділитися своєю плазмою чи кров'ю заради життя інших, можна переконати громадян ставати донорами.

"Ми переписували його відповідно до директиви ЄС. Перше, що передбачається, – це контроль якості крові. Цим законом ми вводимо чітко, що такі заклади тепер будуть ліцензуватися й буде спеціальний уповноважений орган, який буде цим займатися", – додала Стефанишина.

Друге дуже важливе – це запровадження реєстру національного донорів крові. До такого реєстру вже увійде прізвище Наталії. А ще й шоумена Потапа, якщо він доведе свій намір та обіцянку стати донором до кінця.

Юрій Пугач, "Час. Підсумки тижня"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну