УКР РУС
» » Черговий етап медреформи: чому черкаські лікарі скаржаться на нестачу крові та коли питання врегулюють – сюжет
Всі новини

Черговий етап медреформи: чому черкаські лікарі скаржаться на нестачу крові та коли питання врегулюють – сюжет

Черкаські лікарні з нового року залишилися без постачання крові. Адже обласну станцію переливання реформували, а на зміну їй прийшла приватна структура. Вона вимагає в закладів підписання договорів та грошей за кров. Але коштів на це в лікарень немає.


80-річна Галина Пономаренко потрапила до лікарні по "швидкій" допомозі опівночі. Нині вона майже не рухається і погано говорить. У жінки шлунково-кишкова кровотеча, відтак для порятунку їй терміново потрібна кров. Лікарі третьої міської лікарні одразу звернулися до закладу переливання крові з проханням допомогти врятувати пацієнтку.

"Уночі нам було відмовлено і вранці через деяку кількість дзвінків і таких заяв, ми отримаємо, але отримаємо пакет крові. При тих часах таких проблем не було, ти подав заявку і відразу була ця кров", – каже хірург Олег Демура.

З нового року заклад переливання дає кров після численних прохань і невчасно – скаржаться лікарі. Тож доводиться відтерміновувати операції. Наприкінці грудня обласні чиновники попередили лікарню, що станцію переливання розформовано. Відтепер кров можна лише купити за гроші, підписавши договір із приватниками. Інший варіант – зібрати самим, але у лікарні немає спеціального обладнання.

"У нас безпосередньо всі ці роки робила станція переливання крові, бо там є спеціальне обладнання і спеціальні тест системи. які є у кожній лабораторії і ліцензії і все інше, на базі нашої лікарні ці аналізи не проводяться", – пояснює медсестра кабінету переливання крові Наталія Таран.

Платити лікарня теж не може – пояснює заступник головного лікаря. Лікарня швидкої допомоги за рік лікує майже 20 тисяч пацієнтів у невідкладних станах, для них потрібно близько 700 літрів крові.

"Якщо брати кількість крові, яка нам потрібна на рік, і вартість крові по їхньому прайсу, то ми порахували - це 6 млн грн, то це всі медикаменти нашої лікарні за рік, відмовитися від всіх медикаментів, щоб придбати кров, без крові ми не можемо працювати, люди будуть просто помирати", - наголошує заступник головного лікаря Віталій Григор'єв.

Нині на базі станції переливання крові працює приватне підприємство, за прайсом якого 1 літр крові коштує близько 4 тис. грн, оскільки лікарні договори з підприємством поки не підписали – тимчасово пішли назустріч і видають кров на благодійній основі за заявками.

"Кров – це товар, це ліки. Питання до законодавства, вони по казначейству проходять як ліки, держава закуповує і передає. Раніше обласна рада передавала гроші на обласний заклад, обласний заклад купував у нас, просто зараз цієї прокладки фактично немає", – переконує заступник директора ТОВ "Черкаси плазма" Ярослав Березань.

Це черговий етап медичної реформи – пояснюють в обласному управлінні охорони здоров’я. З нового року місцеві бюджети виділятимуть кошти не закладу з переливання, а напряму лікарням. А вже ті мають укласти договір та купувати кров. Кошти на заклади обласного підпорядкування уже є, тож вони отримують кров безпроблемно – обіцяють чиновники.

"На перехідний період органам місцевого самоврядування треба передбачити кошти закладам, які підпорядковані їм для того, щоб вони могли закупляти компоненти крові відповідно до того договору, з яким закладом, з яким підприємством вони укладають договір", – зазначив заступник начальника управління охорони здоров'я Черкаської ОДА Олег Найдан.

Так триватиме наступні три місяці. А вже з квітня кошти на придбання крові лікарням виділятиме Національна служба здоров’я.

Яна Лимаренко, Вячеслав Ромодан, Черкаси, "5 канал".

 

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну